Liefde moet je oefenen: met deze 7 tips leer je beter liefhebben

Liefde moet je oefenen: met deze 7 tips leer je beter liefhebben Liefde moet je oefenen: met deze 7 tips leer je beter liefhebben Liefde moet je oefenen: met deze 7 tips leer je beter liefhebben

Wanneer voelen we ons rijk in een liefdesrelatie? Dat zijn vaak de momenten waarop we volledig onszelf mogen en kunnen zijn – met al onze mooie en misschien minder mooie kanten. Vincent Duindam laat zien hoe je kunt liefhebben in overvloed.

Wat zoeken we in liefdesrelaties? Een ‘rijke relatie’, waar zit ’m dat nu in? We willen bemind, gekend en gezien worden zoals we (eigenlijk) zijn. Intimiteit, vertrouwen, veiligheid en geborgenheid zijn sleutelwoorden. Velen van ons associëren dit met jezelf mogen zijn, je niet anders, ’beter’ voor hoeven doen dan je bent.

Jezelf kunnen zijn bij de ander

Aandachtig zijn, geduldig, niet proberen de ander jouw kant op te sturen of je lief als jouw bezit te zien, als iemand die je kunt claimen, dat is een manier van ‘in je relatie staan’. Een houding. Deze houding kun je door te oefenen (verder) ontwikkelen.

De psycholoog Erich Fromm schreef hierover het boek ‘The Art of Loving’. Hij ziet liefde niet zozeer als iets wat je tegen het lijf loopt of wat je overkomt, maar als een kunstvorm. Liefde moet je oefenen, leren. Je moet zelf actief zijn, conditie opbouwen.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

  • Alléén in september 10,- korting met kortingscode SACRED10

Oefenen in de liefde

Moet je dan niet samen met je partner gaan oefenen? Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, maar jij kunt ook zelf meteen beginnen. Hierbij enkele tips die je helpen om de rijkdom in je relatie te ontdekken.

Tip 1: Laat vaste ideeën los

Probeer vaste ideeën van ‘zo moet het gaan’ zoveel mogelijk los te laten. Je bevrijdt jezelf van je ego. Laat vooral je vaste ideeën over je partner (‘hij/zij is nu eenmaal…’) én over jezelf los. Dat geeft jullie beiden een enorme bewegingsvrijheid en speelruimte.

Tip 2: Doorbreek automatismen

Grote maar ook kleine dingen die je dwars blijven zitten, kunnen je relatie ‘vervuilen’. Pas op met het vasthouden van grieven. In gedachten houd je een kosten- en batenlijstje bij en je signaleert dat je tekort komt. En zo’n levenshouding gaat juist leiden tot meer conflicten.

De eerste en meest essentiële stap bij conflicten en pijn is het doorbreken van automatismen. Zie irritaties in je relatie als een signaal dat het tijd is om ‘uit je hoofd te komen’ en je lijf in te gaan, je meer bewust te worden van je gevoelens. Waar voel je de woede? Waar zit de pijn?

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • 10 lessen met dé experts op het gebied van tantra

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

Tip 3: Stel je open voor liefde

Je afvragen hoe je je partner meer kunt liefhebben, betekent ook: hoe kan ik me meer openstellen voor de liefde die de ander mij wil geven? Oftewel: hoe kan ik leren beter te ontvangen, me open te stellen? Ontvang de aandacht en de tijd die je partner je geeft, ga er niet achteloos mee om. Ontvang elk cadeautje dat je krijgt.

Tip 4: Wees regelmatig alleen

Zorg dat je regelmatig tijd alleen doorbrengt en breng ‘kwaliteit’ in die momenten. Dit is altijd van groot belang, of je nu een partner hebt of niet. Een liefdesrelatie heeft veel meer kans van slagen als je geleerd hebt hoe je je goed en rustig kunt voelen als je alleen bent. Dan hoef je geen dingen bij je geliefde te ‘halen’ die hij of zij je toch niet kan geven.


Tip 5: Oefen in geven

Ben je ervan overtuigd dat je partner jou niet geeft wat je toekomt? Draai het dan om en probeer hem of haar te geven wat je zelf meent tekort te komen: liefde, aandacht, waardering, erkenning, aanraking… Pas dan kan het bij jou naar binnen stromen. Want alles wat je probeert af te dwingen bij je partner, kan nooit bij jou aankomen.

Juist die houding maakt dat onmogelijk. Dit ‘oefenen in geven’ kan in eerste instantie heel gekunsteld of tegennatuurlijk aanvoelen. Maar daarmee open je jezelf, of iets in jezelf, waardoor dat wat je verlangt ook bij jou naar binnen kan stromen.

Tip 6: Neem verantwoordelijkheid voor je geluk

Het is belangrijk om de verantwoordelijkheid voor ons eigen levensgeluk te (blijven) nemen – en dus niet onze partner daarvoor verantwoordelijk te stellen.

Tip 7: Stop met veroordelen

Neem je af en toe voor: vandaag veroordeel ik niemand, noch mijn partner, noch mezelf, noch iemand anders. En de hele dag ga ik niet mee in mijn verlangen om ‘gelijk te krijgen’. Niet oordelen betekent: even ‘vakantie van je ego’, en dat is de enige echte vakantie die er bestaat.

Tekst: Vincent Duindam

Meer lezen over liefde?

Dit is de succesformule voor een gelukkige relatie.

Volgend artikel
Omring je met vrienden die juist niet op je lijken
Omring je met vrienden die juist niet op je lijken