Krijg inzicht in patronen met een familieopstelling

Krijg inzicht in patronen met een familieopstelling Krijg inzicht in patronen met een familieopstelling Krijg inzicht in patronen met een familieopstelling

Neem je te veel verantwoordelijkheid op je, voel je je vaak schuldig, blijf je hangen in relaties die niet goed voor je zijn? Vaak zijn patronen die zich herhalen in je leven terug te voeren op je familiesysteem. Het kan zijn dat je niet je eigen gevecht levert, maar dat van een (voor)ouder. Een familieopstelling kan meer helderheid brengen.

Er kunnen dingen zijn waar je steeds weer tegenaan loopt in het leven. Hardnekkige patronen, bepaalde relaties die op je pad komen, te veel verantwoordelijkheid op de schouders nemen, je constant schuldig voelen, moeilijk te doorbreken verslavingen, het gevoel dat je niet voluit kunt leven. Ze kunnen een grotere oorzaak hebben dan je in eerste instantie kunt bevroeden.

Als je al van alles hebt gedaan; coaching, therapie – je hebt geleerd naar binnen te kijken, je weet wat je patronen en valkuilen zijn, dat je op een bepaalde manier reageert – maar je lijkt het tij toch niet te kunnen keren. Dan kan het zijn dat dit hardnekkige patroon niet van jou is, maar terug te voeren is op je systeem van herkomst. Gevoelens willen gevoeld worden, en als dat in een tijd niet mogelijk is geweest, blijft dat ergens in het familiesysteem hangen en komt het op een bepaald moment naar buiten, soms pas generaties later. Voorouders spelen vaak een grotere rol in ons leven dan we ons realiseren.

Onbewuste patronen

Een familieopstelling kan inzicht geven in onbewuste patronen die veelal al jaren van generatie op generatie doorgegeven worden. Daar hoeft je familie niet voor aanwezig te zijn, ze hoeven zelfs niet meer te leven.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

De Duitse Bert Hellinger (1925-2019) is de grondlegger van familieopstellingen, ook wel systemisch werken. Hij zag de familie als een systeem: grootouders, ouders, broers, zussen: ook als ouders gescheiden zijn, of mensen overleden zijn – het gaat om de bloedband. Het systeem heeft een collectief geweten – als er iemand wordt buitengesloten, of er een geheim is, heeft dat invloed op de hele familie en zal een van de familieleden – vaak een kind, onbewust proberen te helpen die leegte op te vullen. Uit loyaliteit kan de één een last van de ander op zich nemen, zo ontstaat er een disbalans. Met een familieopstelling worden de onzichtbare familiebanden en emotionele verstikkingen zichtbaar en kan de binding, ordening en balans weer hersteld worden.

Hoe het werkt

Bij een opstelling maak je een ruimtelijke uitbeelding van een familie: je zet representanten in een ruimte – meestal mensen, soms ook poppetjes – die iets of iemand uit het systeem vertegenwoordigen. Door alle familieleden bij elkaar neer te zetten, openbaar je het energetische veld van de familie, waardoor onderliggende patronen en verhoudingen zichtbaar worden. Bijzonder is dat de representanten toegang lijken te krijgen tot de gevoelens van degene die ze representeren – ze kunnen trekjes van iemand vertonen of in een bepaalde houding gaan staan die typisch is voor diegene. Hellinger noemde dit ‘het wetende veld’. Zo kan er informatie verkregen worden, ook van mensen die overleden zijn. Dan kan er worden gezocht naar de plek waar elke representant zo ontspannen mogelijk is; dit brengt heling voor het hele systeem. Degene die de opstelling wilde, kan met deze nieuw verworven inzichten anders in het leven gaan staan.


De familie-ordening

De Nederlandse familiesystemen-expert Els van Steijn heeft er haar werk van gemaakt ogenschijnlijk onzichtbare dynamieken in mensenlevens toegankelijk te maken. Ze legt het praktisch uit aan de hand van een fontein met verschillende bakken met water onder elkaar, die elkaar bevloeien. Els van Steijn: “De bovenste bak is voor je voorouders. Daaronder staan je grootouders. De bak daaronder is van je biologische vader en moeder. De bak onder hen is van jou met al je eventuele broers en zussen op volgorde van geboorte. Onder jouw bak zit de bak die is bestemd voor je kinderen. Kleinkinderen horen in de bak daar weer onder. Zo lang er kinderen geboren worden, zal de fontein groeien.” Alleen als je op je eigen plek staat in deze fontein, kun je voluit leven. Maar dat je daar ook echt staat, is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Puzzelstukjes

Het systeem van herkomst heeft veel meer impact dan de meeste mensen kunnen bevroeden, het bepaalt je in grote mate. Daar zitten loyaliteiten, verborgen dynamieken die in het dagelijks leven tot uiting komen en zich kunnen herhalen. Het is vaak het ontbrekende puzzelstukje waarmee je een bepaald patroon kunt doorbreken.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Els van Steijn: “Een hardnekkig patroon is bijvoorbeeld dat je altijd verantwoordelijkheid overneemt die niet van jou is, of dat je groepen spannend vindt, dat je je snel schuldig voelt, of jezelf wegcijfert. Verongelijktheid, een gevoel van tekort. Als dit structureel terugkomt, in relaties, in werk, in je verdere leven – dan weet je dat je het moet aankijken in het familiesysteem. Want die patronen die daar zijn ontstaan, herhalen zich in je dagelijks leven. Dat is de reden waarom soms training of coaching niet lijkt te helpen: met je hoofd kun je jezelf best een deel begrijpen, maar daar maak je vaak een ander verhaal van dan wat er in de diepte werkelijk speelt.”

Meer weten?

In Happinez ‘Durf te dromen’ lees je het hele artikel over dit onderwerp. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over familieopstellingen?

Familieopstellingen: dit is waarom ze zo bijzonder zijn.

Volgend artikel
Wanneer kun je van echte vriendschap spreken? Zo lang duurt dat dus
Wanneer kun je van echte vriendschap spreken? Zo lang duurt dat dus