Waarom je niet al te veel op je vrienden moet leunen (als het even niet zo lekker gaat)

Door Susan Smit
Waarom je niet al te veel op je vrienden moet leunen (als het even niet zo lekker gaat) Waarom je niet al te veel op je vrienden moet leunen (als het even niet zo lekker gaat) Waarom je niet al te veel op je vrienden moet leunen (als het even niet zo lekker gaat)

Als het even niet zo lekker gaat, of als je in een regelrechte crisis bent beland, wordt duidelijk hoe belangrijk vrienden en familie zijn. Je kunt bij ze schuilen, nieuwe krachten opdoen, om jezelf lachen, inzichten voorgeschoteld krijgen, jezelf best heel wijze dingen horen zeggen en soms hele domme, en je veilig voelen. Ze zijn goud waard.

Warme sokken met een lief briefje

Ik herinner me na een periode van liefdesverdriet vriend X. die zijn snor oranje verfde alleen om mij op te vrolijken, vriendin V. die uren arm in arm met mij door het park liep en mijn moeder die me warme sokken met een lief briefje stuurde en soms voor de kinderen zorgde. Ik was verrast door de hoeveelheid lieve mensen om me heen. Ik wist wie ik kon appen als ik een shirt van mijn ex in mijn kast vond, naar wie ik toe kon fietsen om gewoon op de bank te hangen en met wie ik in een club in de lampen kon hangen.

Wees zuinig op je vrienden

Het kan heel verleidelijk zijn om je vrienden in te schakelen bij iedere emotie die je voelt, iedere tegenslag, iedere nieuwe ontwikkeling. Dat je wat afhankelijk van je vrienden bent en dat de verhouding tijdelijk scheef is, is normaal als je een crisis hebt. Maar wees alsjeblieft een beetje zuinig op ze. Weet wat je wel en wat je niet van ze kunt verwachten. Vrienden kunnen jou steunen en, als je daar om vraagt, wijze raad geven, maar let op: ze zijn er niet om de klikobak te legen. Als je behoefte hebt om stoom af te blazen, ga dan liever een stuk hardlopen of schrijf al je rauwe, ongefilterde gedachten op papier. Weet dat anderen nooit jouw pijn kunnen overnemen. Jij bent degene die het werk moet doen. Werkelijk helen is een eenzaam proces.

Echte vrienden willen je kennen zoals je bent

Als je niet steeds je houvast zoekt bij andere mensen, zul je merken dat je vooral in afzondering grote stappen kunt maken in je verwerkingsproces en rust kunt vinden. Het kan ook zijn dat je iemand bent die maar moeilijk steun durft te vragen en ontvangen van vrienden. Dan zul je juist in deze periode de mogelijkheid hebben om te leren om af en toe op anderen te leunen. Je bent ze niet tot last. Ze lopen niet weg als je eens niet zo feestelijk gehumeurd bent. Ze willen er voor je zijn. Ze willen je kennen zoals je echt bent.

Denken aan iemands energie

Soms is het niet eens nodig om actief steun te zoeken bij je vrienden en familie. Soms hoef je alleen maar te denken aan iemands energie en je voelt je al beter. Je hoeft niet eens de telefoon te pakken of langs te gaan om te weten wat ze zouden zeggen of doen. Je kunt op moeilijke momenten ook actief voor je zien dat er drie goede vrienden om je heen staan. Zij zitten in jouw hart en jij in het hunne, dus wat maakt het uit of ze er echt zijn of niet? Ze houden van je, ze leven mee en ze zijn in je leven. Hoe het precies werkt, weet ik ook niet, maar ik geloof erin dat ze je op een bepaalde manier dan ook echt steunen. En dan, ping, komt er een hartje op je telefoon binnen van precies díe vriend.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over vriendschap?

Zó creëer je momenten van ware verbinding.

Volgend artikel
Last van ‘brandstapelangst’? Susan Smit over diepe sporen van wantrouwen
Last van ‘brandstapelangst’? Susan Smit over diepe sporen van wantrouwen