Liefde: de kunst van overgave en vertrouwen

Liefde: de kunst van overgave en vertrouwen Liefde: de kunst van overgave en vertrouwen Liefde: de kunst van overgave en vertrouwen

Liefde kent vele verschijningsvormen. De manier waarop jij liefhebt, liefde ervaart en ontvangt, hangt samen met de manier waarop je hart gevormd is. Liefde is de kunst van overgave en vertrouwen.

Vertrouw je jezelf? Wat houdt zelfliefde nu echt in? En overgave? Aan wie geef je je over als je liefhebt? Riekje Boswijk-Hummel schrijft erover in het boek De anatomie van liefde. Drie vragen en antwoorden over vertrouwen, liefhebben en overgave, gebaseerd op dit boek.

Hoe kan ik (weer) vertrouwen?

Een vraag die iedereen heeft na van de ene relatie in de andere te belanden is: hoe kan ik weer vertrouwen? De angst dat de volgende partner jou tot in je kern zal raken, kan zo groot zijn dat je een diepe verbintenis liever uit de weg gaat. Je sluit dan je hart af om jezelf te beschermen. Maar de enige die je hiermee wantrouwt, ben je zelf. Als het gaat om vertrouwen, heb je met twee dingen te maken: jouw ervaringen uit het verleden en je intuïtie. Die twee staan elkaar dikwijls in de weg. Door jezelf aan de ander te laten zien, geef je jezelf bestaansrecht en pas dan kan een relatie van de grond komen. Vertrouw erop dat je het verschil aanvoelt tussen zuiver liefdevol en niet zuiver liefdevol en gún het jezelf dat verschil te (h)erkennen, ook als je daar in het verleden geen succes mee hebt gehad.

Hoe kan ik (mezelf) liefhebben?

Over zelfliefde wordt veel gezegd en geschreven. Je zou denken dat je er met een paar zelfhulpboeken wel uit bent hoe dat moet, dat houden van jezelf. Dat valt tegen. Jezelf opofferen of juist centraal stellen, grenzeloos geven of juist nemen, jezelf naar beneden of juist de hemel in praten; iedereen werpt wel eens een van deze barricades op. Niet om de ander weg te jagen, maar om diegene centraal te stellen en niet jezelf (of andersom). De uitingsvormen zijn tegengesteld, maar komen op hetzelfde neer: je ontwijkt de spiegel van een liefdevolle relatie omdat je jezelf niet wilt zien. Pak aan die spiegel en kijk erin. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor, hartstikke toegankelijk. Continu wegkijken, dat is pas een kunst.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Wat is overgave?

In de liefde geef je je niet over aan de ander, maar aan jezelf. En de ander doet hetzelfde. Jullie worden niet één, maar gaan samen een avontuur aan. Bijna iedereen heeft wel één of meerdere relaties in zijn leven waarbij sprake is van overgave. Vooral in hechte vriendschappen kun je dat herkennen. Ga maar eens na: wie kent jou door en door? Tegen wiens schenen durf jij te trappen zonder de angst diegene nooit meer te zien? Wie trekt jou aan je jasje als je dreigt een onplezierig levenspad in je slaan? Bij deze personen heb jij je aan jezelf overgegeven: je hebt jezelf in volle glorie laten zien. Deze mensen kennen jou soms beter dan jij jezelf. Realiseer je goed wie dit zijn en ga ook na bij wie hier geen sprake van is. Overigens zijn die vriendschappen ook goed, je hoeft niet met iedereen zo close te zijn. Maar het is wel fijn om te weten wie echt tot jouw binnenste schil behoort.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies
Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies