Dit is hoe mindfulness je relaties kan verbeteren

Dit is hoe mindfulness je relaties kan verbeteren Dit is hoe mindfulness je relaties kan verbeteren Dit is hoe mindfulness je relaties kan verbeteren

Mindfulness staat voor je bewust zijn van het huidige moment, zonder erover te oordelen. Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft mindful leven een positieve invloed op je gezondheid, geluk én op je relatie.

Stellen die mindful zijn, zijn bijvoorbeeld tevredener over hun relatie. Dit komt omdat mindfulness zorgt voor een groter gevoel van welbevinden bij het individu. En omdat mindfulle mensen empathischer zijn, betere emotionele skills hebben en op een gezondere manier met stress omgaan. Ook blijkt uit onderzoek dat geliefden die meer mindful zijn, ook meer geneigd zijn tot het sluiten van een compromis tijdens conflicten.

Dat kan alleen als je rekening houdt met elkaar en samen probeert tot een oplossing te komen: nógal belangrijk in relaties.

Hoe zit dat dan?

De Nederlandse onderzoekers Johan Karremans, Melanie Schellekens en Gesa Kappen zeggen dat een hogere mate van mindfulness in tenminste vier processen kunnen bijdragen aan betere relaties. Als je niet of nauwelijks mindful bent, heb je amper invloed op deze processen. Ben je wél mindful, dan ben je je er meer bewust van en kun je er enige controle op uitoefenen.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

1. Automatische reacties

Mensen die meer mindful zijn, zijn zich bewuster van hun automatische reacties en kunnen die reacties dus ook beter beïnvloeden. Roept iets bijvoorbeeld irritatie bij je op, dan lokt dat een automatische reactie uit waar je in principe weinig controle over hebt, omdat het zo snel gebeurt. Maar als je mindful bent, merk je je gevoelens van irritatie eerder op en kun je er dus iets aan veranderen.

2. Emotieregulatie

Als je mindful bent, kun je je emoties beter reguleren. Je bent bijvoorbeeld beter in staat om negatieve emoties, zoals angst en boosheid, te accepteren. Omdat je weet dat gedachten en gevoelens weer voorbij zullen gaan, maak je je minder druk om diezelfde gedachten en gevoelens en kun je ze dus beter loslaten.

3. Controle over je handelen

Een mindful persoon kan zijn of haar impulsen beter beheersen en heeft meer controle over handelingen. Zo kan iemand die mindful is automatische reacties tijdig herkennen en een halt toeroepen. Dit geeft de mogelijkheid om op een andere, meer productieve manier te reageren. In essentie zijn mindfulle mensen beter in staat om te denken voordat ze doen, waardoor ze verstandig in plaats van impulsief op een situatie kunnen reageren.

4. Verbinding tussen jezelf en anderen

Tot slot versterkt mindfulness gevoelens van verbinding en nabijheid met anderen. Ben je mindful, dan ben je empathischer. Je bent eerder geneigd om een situatie niet alleen vanuit jezelf, maar ook vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Omdat je je bewust bent van je eigen gevoelens en gedachten, begrijp je ook dat jouw gedrag invloed heeft op de gevoelens en gedachten van anderen.

In het kort…

‘Uiteindelijk wordt een goed functionerende en stabiele relatie gedefinieerd door de manier waarop partners op elkaar reageren en hoe ze zich tegen elkaar gedragen’, zeggen de onderzoekers. Als je je meer bewust bent van de hierboven genoemde processen, kun je de manier waarop je reageert bijsturen en daarmee een positieve invloed op je relatie uitoefenen. Dat geldt voor romantische relaties, maar net zozeer voor de relaties die je hebt met je familie en vrienden.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over mindfulness?

Waarom mindful omgaan met social media je gelukkiger maakt.

Volgend artikel
Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen
Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen