Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen

Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen

Veel mensen komen in hun doolhof van werk, hobby’s, vrienden, relaties, sport en het huishouden te weinig toe aan rust. Wetenschappers ontdekten een manier om je lichaam en geest binnen tien minuten net zoveel rust te geven als met drie kwartier extra slaap.

Prestatiedruk, bewijsdrang en torenhoge verwachtingen behoren al een paar jaar tot de maatschappelijke kwalen van het moment. Alles moet beter, meer, hoger, succesvoller, spannender én sneller. Als het even kan. Om de (drukke) dagen fris en fruitig door te komen zijn voldoende rust, momenten voor jezelf en een goede nachtrust onmisbaar. Het wrange is alleen: die hebben we vaak niet.

Ja, we weten allemaal dat de effecten van slaap op onze algemene gezondheid behoorlijk groot zijn. Slaap is hét middel bij talloze kwalen en klachten. Niet-te-evenaren. Of toch wel?

Uit onderzoek blijkt dat er meerdere manieren zijn om je lichaam en geest tijdens drukte te herstellen. Volgens de onderzoekers heeft het dagelijks tien minuten beoefenen van mindfulness, hetzelfde effect als 44 minuten extra slaap per nacht. Om deze voordelen te ervaren moet je echter wel de juiste balans kunnen vinden.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Mindfulness als wondermiddel?

Naast minder pijn, meer levensvreugde en betere seks is er dus nóg een positief gevolg dat mindfulness tot stand kan brengen: meer rust. Of, beter gezegd, een beter herstel van je lichaam, dat je normaal gesproken alleen door te slapen bewerkstelligt.

Om tot deze conclusie te komen voerden wetenschappers twee onderzoeken uit. Daarbij keken zij naar de hoeveelheid slaap, de stressniveaus en mindfulness routines van mensen met een bovengemiddeld druk leven. Zo ontdekten ze dat de mensen met de minste vermoeidheidsklachten ook de mensen waren die enerzijds een slaapgebrek hadden en anderzijds de tijd namen om mindfulness te beoefenen.

Opvallend aan de resultaten is dat de positieve effecten van mindfulness niet ervaren werden door mensen in de onderzoeksgroep die wél voldoende sliepen. In dat geval maakte het beoefenen van mindfulness weinig verschil.

De wetenschappers plaatsen bovendien een kanttekening bij de resultaten: mindfulness is in geen enkel geval een volwaardige vervanger van slaap. Waar het wél om gaat is het vinden van de perfecte balans tussen rust dankzij slaap en rust dankzij mindfulness.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10


Mindfulness momentjes inbouwen

Een goede nachtrust is de basis, maar een beetje meer mindfulness kan in niemands leven kwaad. Probeer dus vooral eens uit wat het inbouwen van mindful momentjes in je dag doet voor de rust (of chaos) in je hoofd.

Hoe je jouw mindful moment het beste kunt invullen is geheel afhankelijk van jouw behoefte. Ben je iemand die gebaat is bij traditionele meditatie? Ga je liever een blokje om of zijn er bepaalde ademhalingstechnieken waarmee je je hoofd leegmaakt? Test uit wat voor jou het beste voelt en waar je het meeste rust mee ervaart. Maak dat vervolgens een dagelijks onderdeel van je dag. Gewoon, door iedere dag tien minuutjes te blokken in je agenda.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over mindfulness?

Stress verminderen? Niksen helpt niet.

Volgend artikel
Dit kunnen katten ons leren over mindfulness
Dit kunnen katten ons leren over mindfulness