Relatieproblemen: op deze 3 manieren vergiftig je je relatie

Relatieproblemen: op deze 3 manieren vergiftig je je relatie Relatieproblemen: op deze 3 manieren vergiftig je je relatie Relatieproblemen: op deze 3 manieren vergiftig je je relatie

De Amerikaanse psychotherapeuten Barry Michels en Dr. Phil Stutz – ook wel bekend als ‘de meest gewilde therapeuten van Hollywood’ – schreven onder andere het boek The Tools. Dit is een methode waarmee je niet op zoek gaat naar de oorzaken van je problemen, maar oefent met praktische tips (‘tools’) om ze op te lossen.

In een gesprek met Goop lichten de mannen 3 veelvoorkomende gewoonten toe waarmee je je relaties ‘vergiftigd’ of verziekt, en bieden ze tools om de band met iemand weer beter te maken.

Volgens Michels en Stutz is de kwaliteit van je relaties vooral gebaseerd op de mate waarin je een emotionele omgeving kunt creëren waarin jij en je partner – of vriend(in), familielid of collega – verbondenheid voel, elkaar kunnen vertrouwen, en vooral: waarin jullie allebei wensen dat de ander het beste uit zijn of haar leven haalt. Helaas raken relaties gemakkelijk vergiftigd. En hoe meer gif er in je relatie zit, hoe meer dat gaat voelen als de norm.

Relatiegif 1: Je hebt negatieve oordelen over je partner

Telkens als je je partner veroordeeld – en dit doen we allemaal – stop je een beetje gif in je relatie, zegt Stutz. Misschien vind je je lief niet ambitieus of zorgzaam genoeg of erger je je aan zijn of haar kledingkeuze: de inhoud van je oordelen doet er niet zo toe. De negativiteit zélf vormt het gif. Je hebt zelf vast wel eens gemerkt dat iemand kritisch over je was, zonder dat diegene dat uitsprak. De energie die van een kritische houding uitgaat, die vóel je. En dat doet iets met je. Als je negatieve oordelen hebt, zend je negatieve, non-verbale signalen uit richting de ander.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Dit kun je doen:

Wil je voorkomen dat je je relatie (verder) vergiftigt met negatieve oordelen, dan moet je het patroon verstoren. Probeer op te merken wanneer je een negatieve gedachte hebt over iemand en label die gedachte voor jezelf als vergif. Creëer vervolgens een positief beeld of positieve gedachten over je partner. Denk bijvoorbeeld aan zijn of haar talenten, of roep een positieve herinnering op. Het is belangrijk dat je dit blijft doen, steeds opnieuw. Je brein keert van nature namelijk graag terug naar negativiteit.

Relatiegif 2: Je valideert je partner niet

Het tweede gif dat Michels en Stutz benoemen, is het niet erkennen van de basale menselijke behoeften van je partner. Dit is: gevalideerd of bevestigd worden. Dit gif uit zich vooral in onze communicatie. Volgens Stutz wordt het communicatiekanaal van ieder mens bewaakt door een ‘validatiehond’. Die hond wil gevoed worden met bevestiging. Zonder bevestiging gaat het beest bijten.

Dit kun je doen:

De hond voeden betekent dat je de andere persoon in de relatie voedt met bemoedigende en bevestigende signalen en boodschappen. Bedank je partner bijvoorbeeld voor de moeite die hij of zij heeft gedaan voor het eten, voor de steun toen jij door een moeilijke periode ging of geef eens een welgemeend compliment. De validatiehond kan dan ontspannen en je partner stelt zich veel meer open voor wat je te zeggen hebt.

Relatiegif 3: Je bent te afhankelijk van de relatie

Als je alles wat je nodig hebt in je leven in je relatie probeert te zoeken, ben je te afhankelijk. Iedere keer dat je te veel vraagt van je partner, overvraag je je relatie. En elke keer dat je dat doet, injecteer je een dosis gif in je relatie. Je geeft daarmee het signaal af dat je geen eigen leven hebt. Een relatie die in al jouw behoeften moet voorzien, is heel belastend voor je partner. Meestal leidt dit ertoe dat de ander zich – bewust of onbewust – terugtrekt.

Dit kun je doen:

De wereld is groot: er is zoveel meer waar je energie uit kunt halen. En die (positieve!) energie kun je vervolgens teruggeven aan je relatie en je partner. Draait jouw leven hoofdzakelijk om je relatie, zoek dan iets wat voor jou persoonlijk van betekenis is. Geef je op voor die cursus die je altijd al wilde volgen, spreek vaker af met vrienden, zoek een creatieve hobby, meld je aan als vrijwilliger of probeer een nieuwe sport: zoveel mensen, zoveel mogelijkheden. Hoe onlogisch het misschien ook klinkt, wat jij zelf als individu onderneemt kan je relatie een enorme boost van liefde en positieve energie geven.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over relaties?

5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken.

Volgend artikel
33 vragen om je relatie onder de loep te nemen
33 vragen om je relatie onder de loep te nemen