Je hand als innerlijke gids. Lees meer
In een gezonde relatie kun je jezelf zijn en je eigen keuzes maken. Hoe verzot jij en je lief ook op elkaar zijn, het is volstrekt normaal als jullie niet over alles hetzelfde denken. Af en toe een discussie of onenigheid doet niets af aan jullie liefde voor elkaar, maar houdt je relatie juist spannend en interessant.
Dat zou wel moeten, tenminste. Durf jij je geliefde niet tegen te spreken en heb je het gevoel dat je altijd naar zijn of haar pijpen moet dansen? Hangt je gevoel van eigenwaarde sterk af van de ander en is bevestiging bijna een eerste levensbehoefte voor je? Dan ben je té afhankelijk van je partner.
Er zijn verschillende ‘rode vlaggen’ die je waarschuwen dat je je teveel laat leiden door wat je lief wil, in plaats van naar jezelf te luisteren. Dit zijn ze, en zo ga je ermee om:
Klusjes voor je geliefde doen op jouw vrije dag, stelselmatig zijn of haar huishoudelijke taken overnemen, je verkering naar een feestje brengen terwijl je het al ontzettend druk hebt: als je partner je vraagt om iets te doen, zeg jij ‘ja’. Altijd. Zelfs als je diep van binnen heel hard ‘nee’ wilt roepen.
Als je continu bevestiging nodig hebt van je partner, maakt dat je angstig en paniekerig. Je hebt iemand anders de controle gegeven over hoe jij je voelt en kunt dus pas ontspannen als je (denkt dat je) zijn of haar goedkeuring hebt. Door twijfels over of je wel goed genoeg bent of het wel goed genoeg doet, weet je amper nog wat je zelf wilt.
Alles wat je doet, is erop gericht om je lief tevreden te stellen: drie keer per week naar de sportschool terwijl je fitness haat, ieder weekend bij je schoonouders op de koffie terwijl je ook wel eens een zondag op de bank wilt hangen, of – nogal heftig – zijn of haar religie aannemen terwijl die niet past bij waar je zelf in gelooft. Het is hartstikke prima als je af en toe een compromis sluit om je verkering blij te maken, maar: hallo, jij bent er ook nog.
Doordeweeks, in het weekend, tijdens de vakantie: jullie zijn altijd samen. Het is logisch dat je je vrije tijd graag spendeert aan iemand van wie je houdt, maar als je alleen nog maar bij je geliefde bent, maakt dat je wereld heel klein. Je bent méér dan je relatie en hebt recht op een eigen leven (en je partner trouwens ook).
Als je partner jou de schuld geeft van iets waar je helemaal niets aan kunt doen, zeg jij sorry. En als je lief zich vervelend gedraagt in het bijzijn van anderen, maak je excuses voor zijn of haar gedrag. Dat doe je allemaal met een grote glimlach op je gezicht, om de indruk te wekken dat alles heus heel goed gaat en vooral niet aan je partner of anderen te laten zien hoe je je echt voelt.
Je hebt je in een helder moment vast wel eens afgevraagd hoe het zonder je partner zou zijn, als je weer zou kunnen doen wat je zelf wilt. Maar je hebt je die gedachte ook even snel weer weggewuifd, bang als je bent om alleen te zijn. Het idee dat samen zijn hoe dan ook beter is dan in je eentje, overheerst.
Vaak komt een te sterke afhankelijkheid van je partner voort uit de angst om je geliefde te verliezen. Het is belangrijk om te ontdekken of jouw extreme afhankelijkheidsgevoel vanuit je zelf komt, of veroorzaakt wordt door gedrag van je partner. In dat laatste geval: als je geliefde niet wil werken aan verandering, moet je je afvragen of deze relatie (nog) wel goed voor je is.
In een liefdevolle relatie groeit je zelfvertrouwen, in een ongelijkwaardige verhouding neemt die stukje bij beetje af. Je zult nooit gelukkig worden als je steeds maar weer je eigen behoeften negeert en je hele leven in dienst stelt van iemand anders. En al vind je de gedachte om opnieuw te moeten beginnen doodeng: weet dat je ook als single ontzettend happy kunt zijn.
Je hand als innerlijke gids. Lees meer
Met deze 4 tips van Gabrielle Bernstein komen dromen uit. Lees meer
Maak vandaag de balans op van het afgelopen jaar. Lees meer
In relaties, vriendschappen en op het werk. Lees meer
Met deze tips bouw je aan een sterker zelfbeeld. Lees meer
En je hoeft er niet voor te bewegen of mediteren. Lees meer