Happy single zijn – zó doe je dat (ook geschikt voor mensen in een relatie)

Happy single zijn – zó doe je dat (ook geschikt voor mensen in een relatie) Happy single zijn – zó doe je dat (ook geschikt voor mensen in een relatie) Happy single zijn – zó doe je dat (ook geschikt voor mensen in een relatie)

De eervolle titel happy single bestaat niet voor niets, maar dat neemt niet weg dat het soms lastig kan zijn om in een cultuur gericht op setjes je draai te vinden als alleenstaande. En toch: geluk vind je in jezelf, niet in een ander. Daarom zijn hier vijf inzichten die voor meer geluksmomenten zorgen wanneer je je niet in een relatie bevindt.

(En ja, sommige tips zijn óók geschikt voor mensen in een relatie.)

1. Zorg voor voldoende aanrakingen

Wanneer je op een prettige manier wordt aangeraakt maken je hersenen meer oxytocine en serotonine aan, stofjes die je geluksgevoel vergroten. Vrijwel ieder mens heeft dan ook behoefte aan aanrakingen om zich geliefd, gelukkig en kalm te voelen.

Het zal niet voor iedereen gelden, maar vaak kom je als single minder aan aanrakingen toe. Merk je dat je behoefte hebt aan meer aanrakingen – en dat hoeft niet per se op seksuele wijze te zijn – en maak je hier een prioriteit van in je leven, dan zul je er snel de vruchten van plukken.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • 10 lessen met dé experts op het gebied van tantra

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

Een tip om op een gezonde en veilige manier meer aanrakingen te beleven is bijvoorbeeld het volgen van tango- of salsadanslessen. Ook kun je jezelf vaker trakteren op een massage, een huisdier nemen om mee te knuffelen of jezelf masseren.

2. Breng tijd door met je vrienden

We focussen in onze cultuur in de eerste plaats vaak op de liefde en pas daarna komt de vriendschap, maar wie zegt dat het niet andersom hoort? Dat vriendschappen gezond voor je zijn (ook als je geen single bent) wisten we al. Maar wist je ook dat je als single zijnde vaak in staat bent om je dankzij vriendschappen nog veel levendiger te voelen? Koester de vriendschappen waarin je je authentieke zelf mag zijn, met de mensen die je compleet accepteren zoals je bent. Bovendien kun je van je vrienden net zoveel houden als van een geliefde. En wist je dat je last kunt hebben van vriendschapsverdriet?

3. Breng tijd door in de natuur

Waar ben je beter in staat te verbinden met het mysterieuze en mooie van de wereld dan in de natuur? De natuur herinnert ons aan onze kern, aan waar we vandaan komen. Als je single bent, maar evengoed als je je in een relatie bevindt, kan het enorm bevrijdend zijn om je minstens één keer per week tussen de bomen, bloemen en dieren te begeven. Daar worden je hart en je ziel gevoed en adem je zuivere zuurstof in die je sterker in je schoenen doet staan. Daarbij komt dat beweging (in de natuur) je lichaam doet ontspannen en je nieuwe energie en inzichten geeft.


4. Stimuleer je creativiteit

Wanneer je geen partner hebt waarmee je dagelijks kunt sparren en op wie je al je creatieve spinsels kunt loslaten, is het een goed idee om een andere manier te vinden om je creativiteit te blijven voeden. Creatief bezig zijn brengt je namelijk op nieuwe ideeën, vergroot je intelligentie en geeft je kracht. Zeker als je dat samen met anderen doet, want dat zorgt weer voor inspiratie. Wees daarom niet bang om je creativiteit de vrije loop te laten gaan en neem improvisatielessen, schrijf je in voor een kunstklas of begin aan een dansworkshop. Het maakt niet uit wat je kiest, als jij je er maar goed bij voelt.

Door creatieve activiteiten te ondernemen leer je jezelf beter uit te drukken en komt de echte authentieke jij naar boven.

5. Leef in het nu

Misschien wel het belangrijkste inzicht: leef in het nu en geniet van jezelf! Als je vooral aan het malen bent over die verbroken relatie, of je zorgen maakt over de toekomst, leg je jezelf een blokkade op om gelukkig te zijn. Zijn er dingen die je kunt veranderen in je leven waar jij je beter door gaat voelen? Doe dat dan, en laat verder alle ‘wat als…’ gedachtes vervliegen.

Oh, en mocht je je ooit druk maken om het feit dat je de liefde (nog) niet gevonden hebt, onthoud dan: laat je door niemand vertellen dat een nieuwe relatie iets is waar een vaste tijdsperiode voor staat. Je hebt namelijk geen ander nodig om gelukkig te zijn.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over vrijgezel zijn?

Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent.

Volgend artikel
Lieve single, deze brief is voor jou
Lieve single, deze brief is voor jou