7 onverwachte dingen waardoor mensen verliefd op je worden (aldus de wetenschap)

7 onverwachte dingen waardoor mensen verliefd op je worden (aldus de wetenschap) 7 onverwachte dingen waardoor mensen verliefd op je worden (aldus de wetenschap) 7 onverwachte dingen waardoor mensen verliefd op je worden (aldus de wetenschap)

Een knappe kop, een mooi lijf, humor, een zelfverzekerde uitstraling: allemaal dingen waardoor mensen verliefd op je worden. Tenminste, dat zou je denken.

Verliefd door het weer

Volgens psycholoog Nick Hobson werkt de aantrekkingskracht tussen mensen in werkelijkheid ietsje ingewikkelder. Het brein maakt de dingen namelijk gecompliceerder dan ze zijn. Het haalt uit meerdere bronnen kleine beetjes informatie die ervoor zorgen of je al dan niet verliefd op iemand wordt – en andersom. Om het nog lastiger te maken, verwerken je hersenen die informatie meestal onbewust en hebben ze ook nog eens nul komma nul te maken met de persoon in kwestie. Zelfs iets schijnbaar onbenulligs als de weersomstandigheden tijdens jullie eerste ontmoeting, kan al verschil maken. Net als wáár jullie elkaar ontmoetten, wat hij of zij droeg, hoe je humeur was, enzovoorts.

Zonder dat je het doorhebt, hebben er zich al heel veel kleine processen afgespeeld in je hersenen op het moment dat jij denkt “dit is ‘em!”. Maak je voortaan dus maar wat minder druk over het skippen van je sportschooluurtje of je bad hair day, het kan namelijk zomaar gebeuren dat iemand verliefd wordt op je door één van deze vreemde oorzaken:

1. Samen een horrorfilm kijken

In een verhoogde emotionele staat (denk: klamme handjes, ademtekort, hoge hartslag) voelen mensen zich eerder aangetrokken tot de persoon die bij hen is. Samen een spannende ervaring beleven, kan er dus voor zorgen dat jouw love object jou aantrekkelijker gaat vinden. Dit komt omdat mensen nogal slecht zijn in het identificeren van de eigenlijke bron van hun psychische en emotionele opwinding. Kijken jullie samen naar een horrorfilm, dan kan de spanning die dit oplevert aangezien worden voor een verliefdheid.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

2. Gevoelens van angst

Vergelijkbaar tot bovenstaande, is er een link tussen gevoelens van angst en gevoelens van seksuele opwinding. Hoe angstiger of nerveuzer iemand is tijdens een eerste ontmoeting met een mogelijke partner, hoe meer hij of zij zich tot diegene voelt aangetrokken. Net als wanneer je samen een horrorfilm bekijkt, is een gevoel van angst makkelijk te verwarren met liefde op het eerste gezicht.

3. Je cyclus

De fase van je cyclus zou invloed hebben op wie je wel of niet aantrekkelijk vindt tijdens je meest vruchtbare fase. Zo geven vrouwen tijdens hun ovulatie de voorkeur aan heel mannelijke mannen. En mannen voelen zich – ook weer volstrekt onbewust – meer aangetrokken tot een vrouw wanneer zij ovuleert, dan vlak ervoor of erna.


4. Je dagelijkse routine

De kans dat je je aangetrokken voelt tot iemand, neemt toe naarmate hij of zij dichter bij je in de buurt woont. Dit wordt het nabijheidseffect genoemd. Omdat je elkaar – ongemerkt – regelmatig tegenkomt, bijvoorbeeld op straat of in de supermarkt, voelt iemand bekend aan. Je hersenen vinden dat een fijn gevoel. Als iemand bekend aanvoelt, maakt dat het ook makkelijker om iemand aan te spreken of uit te nodigen voor een date.

5. Gelijkenis met zijn of haar ouders

Uit een onderzoek bleek dat vooral homoseksuele mannen en heteroseksuele vrouwen zich aangetrokken voelen tot een lichaamstype dat overeenkomsten vertoont met dat van hun vader. Dit gold in nog sterkere mate voor vrouwen die een positieve relatie met hun vader hadden. Als je een goede band met je ouder hebt, ben je namelijk meer geneigd om naar een partner te zoeken die je doet denken aan die ouder.

6. Je houding

Voor een onderzoek werd naar het non-verbale gedrag van mannen en vrouwen gekeken tijdens een speeddate. De mensen die veel lichaamstaal gebruikten, hadden 76 procent meer kans om gevraagd te worden voor een tweede date. Mensen met een slechte houding of afwerende lichaamstaal, zoals over elkaar geslagen armen, wekten juist de indruk van geslotenheid en desinteresse.

7. Hoeveel je van groenten en fruit houdt

Je eigen, natuurlijke lichaamsgeur speelt een belangrijke rol in aantrekkingskracht. Onderzoekers van de Macquarie University in Australië ontdekten dat vrouwen zich eerder aangetrokken voelden tot mannen die veel fruit en groenten aten, dan tot mannen die veel koolhydraten als pasta en brood aten. Schijnbaar ruikt het zweet van mensen met een plantaardig(er) dieet beter.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over liefde?

Deze brief van Susan Smit is voor iedereen die ooit verlaten is door zijn geliefde.

Volgend artikel
Brief aan een verliefde
Brief aan een verliefde