Welk type past het beste bij jou?

Welk type past het beste bij jou? Welk type past het beste bij jou? Welk type past het beste bij jou?

Wie past bij jou? Misschien kunnen de menstypes je dat duidelijk maken. Als je al een tijdje aan het daten bent, maar vaak op iemand stuit die toch niet écht bij je past (of zelfs helemaal niet), kan het handig zijn te weten wat jouw menstype is – en welk type daar het beste bij aansluit.

Natuurlijk weet je vaak binnen een paar seconden of iemand je aantrekt of niet. Je weet welk uiterlijk je aanspreekt, en welke karaktereigenschappen. Maar heb je ook weleens meegemaakt dat iemand je dan toch lelijk tegenviel, of dat het uiteindelijk niet liep tussen jullie?

Tijd besparen

Volgens Monica Wardenaar kunnen de menstypes je dan helpen meer inzicht te krijgen in wie er bij je past. In haar boek ‘Jij past echt bij mij’ legt ze uit waarom dat handig is: het bespaart tijd, want je hoeft niet meer in het wilde weg te daten en kunt beter inschatten of iemand relatiemateriaal zou kunnen zijn.

Optimale match

De typologie, gebaseerd op het enneagram, gaat er vanuit dat er 13 menstypes zijn die elk één optimale ‘match’ hebben. De menstypes hebben allemaal zo hun eigen uiterlijk en karakter, al past natuurlijk niemand 100 procent binnen een type.

Welk type ben jij?

Er zijn zeven ‘klassieke’ types, en zes gecombineerde types, die een mengvorm zijn tussen klassieke types. In welk type herken jij je het meest? Als je dat weet, weet je ook welk type het beste bij jou past. Overigens kan eenzelfde type (dus: een Jupiter met een Jupiter) vaak ook een goede match zijn.

Maan

Meestal klein en smal, geen atletische bouw. Naar binnen gekeerd, wat dromerige uitstraling. Rustig, afwachtend, negatieve instelling. Past goed bij Saturnus.

Venus

Juist een voller figuur. Iemand met een vriendelijke, uitnodigende uitstraling. Vaak bredere heupen dan schouders, ook bij mannen. Niet heel aanwezig, maar wel open en zachtaardig. Rommelig, neemt niet makkelijk besluiten. Past goed bij Mars.


Mercurius

Klein, smal en krachtig, vaak atletisch gebouwd. Beweegt snel, praat levendig en is snel enthousiast. Niet iemand die zich snel aan je bindt. Sociaal, is niet graag alleen. Past goed bij Jupiter.

Saturnus

Zie je de Saturnus in een groep, dan is-ie moeilijk te missen. Niet eens zozeer vanwege zijn postuur, maar vooral door zijn manier van doen: een beetje statig en afstandelijk. Vaak lang, met een rechte houding. Serieus, behoudend, vindt regels belangrijk. Past goed bij Maan.

Mars

Klein, met een krachtige, wat brede bouw. Iemand die houdt van avontuur en het initiatief neemt om eropuit te gaan. Temperamentvol en recht door zee, maar ook openhartig en trouw. Past goed bij Venus.

Jupiter

Rond en zacht, zwaarder in het bovenlichaam dan in de benen. Geneigd om wat te zwaar te zijn. Gezellig, vrijgevig en zorgzaam. Passief, maar met een positieve levensinstelling. Past goed bij Mercurius.

Zon

Staat in het midden van het enneagram, want de Zon is een bijzonder symbool. Hij komt weinig voor, en is vaak moeilijk te onderscheiden. Het is vaak een toevoeging aan een ander type: iemand is bijvoorbeeld Venus met trekken van de Zon. Om te zien vaak klein en fragiel, qua karakter creatief, gevoelig en ongeduldig. Positief ingesteld. De Zon kan bij verschillende menstypes passen, maar het allerbeste bij een andere Zon.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over liefde?

Zo vind je de partner die echt bij je past: ken jezelf én jouw type.

Volgend artikel
Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is
Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is