Wil je weer in de liefde geloven? Kijk dan een van deze films

Fotografie Illustratie: Carissa Potter Carlson
Wil je weer in de liefde geloven? Kijk dan een van deze films Wil je weer in de liefde geloven? Kijk dan een van deze films Wil je weer in de liefde geloven? Kijk dan een van deze films

Een goede film is als een verre reis – het verrijkt je blik, doet je verwonderen en geeft nieuwe inzichten mee. Ben je de verbinding met je hart even kwijt? Deze tien oude én nieuwe films zorgen voor een krachtige impuls aan liefdesenergie. 

1. Call me by your name (2017)

De introverte zeventienjarige jongen Elio spendeert de zomervakantie met zijn ouders in een villa in Italië. Daar wordt hij verliefd op de uitbundige, zelfverzekerde Oliver, een student van zijn vader die hen vergezelt. De traagheid van de film past perfect bij de loomheid van de broeierige zomer waarin het verhaal zich afspeelt. Al met al werkt de film als een hartverwarmer die je nog lang zal doen napraten. Zoals de Volkskrant in een recensie (vijf sterren!) schreef: “Hoogtepunt is een fenomenale speech van Michael Stuhlbarg, die zich vooral als goedkeurende vader aan de zijlijn ophoudt. Die toespraak zou je uit je hoofd willen leren om precies zo te kunnen vertellen aan elke tiener met een gebroken hart.”

2. La vie d’Adèle (2013)

Deze Franse dramafilm draait net als ‘Call me be your name’ over om het komen (en gaan) van een eerste grote liefde. Het acteerwerk is steengoed en de manier van filmen – dicht op de huid, heel intiem en nooit gehaast – zorgt ervoor dat het bijna voelt alsof je zelf deel uitmaakt van het epische liefdesverhaal van Adele en Emma. NB: De film is nogal seksueel expliciet en bevat veel en lange seksscenes, wat de regisseur Abdellatif Kechiche op stevige kritiek kwam te staan. Tegelijkertijd geven mensen toe dat juist dat zorgt voor een eerlijk, transparant beeld van de liefde. Kijk en oordeel zelf.

3. The big sick (2017)

Deze film geldt officieel als romantische komedie, maar is alles behalve een standaard romcom. Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden het script van de film op het ontstaan van hun eigen relatie. En die verliep alles behalve vlekkeloos, te danken aan gedoe over hun verschil in afkomst en een coma. Deze film toont op hartverwarmende wijze dat eerlijkheid en elkaar met open blik tegemoet treden altijd een goed idee is.

4. Amour (2012)

De meeste romantische films focussen zich op ontluikende liefde tussen jonge mensen, maar ‘Amour’ doet exact het tegenovergestelde. Deze film vertelt het verhaal van een ouder echtpaar, dat in de avond van hun leven zit. De film draait om thema’s als dood, aftakeling, compassie en zorgzaamheid. Deze film kun je niet kijken zonder stil te staan bij de vergankelijkheid van het leven, van jezelf en die van je dierbaren. En precies dat maakt ’t zo’n meesterwerk – omdat het je weer even stil doet staan bij waar het om gaat in het leven.

5. Silver linings playbook (2012)

Dit Oscarwinnende verhaal vertelt over de opbloeiende liefde tussen twee mensen (Jennifer Lawrence en Bradley Cooper) die beiden kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Een hoopvolle film die toont dat liefde niet gaat over perfectie of uiterlijkheden, maar om het accepteren van elkaars zwaktes en kwetsbaarheden.

6. Lars and the real girl (2007)

Deze film lijkt misschien gek om in deze lijst op te nemen. Het gaat immers over Lars Sindstrom, (Ryan Gosling), een ongemakkelijke, verlegen man die verliefd wordt op een pop (!) die hij op het internet koopt. Maar kijk ‘m en je snapt waarom juist deze film overstroomt van de liefde. Hoewel het hele dorp Lars voor gek verklaart, gaat iedereen uiteindelijk mee in zijn fantasiewereld als ze zien hoe gelukkig hij ervan wordt. En dat kun je niet anders dan liefdevol noemen.

7. Moonrise kingdom (2012)

Echte liefde is niet iets waar alleen volwassenen verstand van hebben, integendeel. Juist in de pure kalverliefde tussen Suzy en Sam in ‘Moonrise kingdom’ vind je de essentie van liefde: dat deze bergen kan verzetten als er op de juiste manier mee wordt omgegaan. De twee kinderen in Moonrise Kingdom besluiten samen weg te lopen en in de wildernis bloeit een liefde tussen hen op die gevolgen heeft voor de hele gemeenschap. Bovendien zorgt de fantasierijke, creatieve filmstijl van regisseur Wes Anderson er sowieso al voor dat je weer even verliefd wordt op het leven.

8. Edward Scissorhands (1990)

Eigenlijk is het plot van deze film vergelijkbaar met ‘Belle en het beest’, maar dan in de eigenzinnige, fantasierijke gothicstijl van regisseur Tim Burton. Met Johny Depp en Winona Ryder als Edward en Kim, twee compleet verschillende mensen die met elkaar verbonden zijn in hun onconventionele genegenheid voor elkaar.

9. Eternal sunshine of the spotless mind (2004)

In deze klassieker met Kate Winslet en Jim Carrey probeert een stel elkaar te vergeten door al hun gezamenlijke herinneringen in een medische procedure te laten wissen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De twee blijken uiteindelijk zo veel van elkaar te houden dat ze elkaar niet vergeten, maar juist weer opnieuw verliefd op elkaar worden. En dat is zelfs na tien keer kijken nog steeds om vrolijk van te worden.

10. Begin again (2007)

Deze film gaat over Gretta (Keira Knigtley) en Dan (Mark Ruffalo). De een een singer-songwriter met een gebroken hart, de ander een uitgerangeerde muziekproducent die overhoop ligt met zijn vrouw en dochter. Dat klinkt als een recept voor een deprimerende film, maar dat is ‘Begin again’ allerminst. Door middel van muziek weten Gretta en Dan allebei nieuwe betekenis aan hun leven te geven. Het inzicht: het is nooit te laat om opnieuw te beginnen en vrede te sluiten met het verleden. 

Volgend artikel
Waar zijn toch al die leuke mannen? Dit is het antwoord
Waar zijn toch al die leuke mannen? Dit is het antwoord