Zo word je weer verliefd – met behulp van tantra

Zo word je weer verliefd – met behulp van tantra Zo word je weer verliefd – met behulp van tantra Zo word je weer verliefd – met behulp van tantra

Tantra leeft. Niet alleen zevenduizend jaar geleden, ook vandaag. Het begrip gonst rond. Maar niet altijd op de juiste manier. Zeg tantra en je denkt seks. Die twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar tantra is zoveel meer dan dat.

Waar gaat tantra dan wel over, als het niet over seks gaat? De mystieke traditie komt uit India. Het gaat over aanwezig zijn in je lichaam, en in je leven. Om niet te vluchten, ondanks ongemakken die op je pad komen. Om niet te bevriezen, maar te voelen. Niet in de uit-stand te leven, maar ‘aan’ te staan. Dat je aan het einde van je leven kunt zeggen: ik heb gelééfd.

Je wordt weer verliefd op het leven!

Vind je ‘aan-knop’

Daarvoor hoef je niet per se een parachutesprong te maken of de Himalaya te beklimmen. Het kan ook beginnen bij jezelf. Zelfs bij de meest saaie kantoorbaan, in de file of rij bij de supermarkt kun je de sparkle of joy vinden. Want die zit namelijk in jezelf en daar heb je altijd toegang toe. Als je maar weet hoe. ‘Wil je ‘uit’ leven, in een soort slaapstand, of liever ‘aan’ en vol vuur? Op dat vlak heeft tantra veel te bieden.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Je seksuele energie als middel

Tantra helpt – net als bijvoorbeeld yoga – bij het terugkomen in je lichaam. Alleen anders dan bij yoga wordt seksuele energie (of levensenergie, of kundalini, of hoe je het ook noemen wilt) niet uitgesloten, maar is juist het middel. Er is een spannende, krachtige energie die door je heen stroomt en waar je altijd bij kunt. We hebben de neiging die energie te blokkeren, omdat het gevoelens intenser maakt. Fijne gevoelens, maar ook nare, zoals angst, verdriet, pijn of boosheid. Dat vinden we moeilijk. In onze cultuur leren we hoe we gevoelens kunnen negeren of onderdrukken.

Maar als je je verlangen wilt volgen, heb je die kracht uit je onderbuik en bekken echt nodig. Alleen met je hoofd kom je er niet. Het vuur heb je nodig.


Zo word je weer verliefd op het leven

Met het beoefenen van tantra ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Je wordt je bewust van je ademhaling. Je leert te voelen. Als je dat beheerst, kun je het overal toepassen. Ook nu, terwijl je leest. Dat je bewust adem haalt, de lucht langs je neusvleugels voelt, de vloer onder je voeten, de tinteling  – de sparkle – in je onderbuik. Die er stiekem altijd is, maar die je misschien negeert, omdat je niet hebt geleerd hoe je ermee om kunt gaan.

De energie die uit je onderlichaam komt, is vergelijkbaar met het gevoel van verliefd zijn. Als je het toelaat, kun je verliefd worden op het leven. Je hebt vast problemen, wie niet? Maar daaromheen bevindt zich de rest van het leven. Er is zoveel moois. Besef hoe bijzonder het is en werk aan je inner smile. Ontspan en wees lief voor jezelf. Vier het leven.

Tantra voor beginners

Oefening: vriendschap sluiten met je lichaam

  • Zorg dat je niet kunt worden gestoord.
  • Maak een warm bad voor jezelf en giet er wat geurige olie in, of zet de douche aan. Gebruik kaarsjes, wierook, muziek en bloemen om van je badkamer een tempel te maken.
  • Raak even je hart aan met je hand, voel de warmte en groet jezelf liefdevol (in tantra heet dit ‘de hartengroet’).
  • Ga in bad liggen of onder de douche staan en laat de spanning uit je lichaam wegvloeien. Raak dan met aandacht elk deel van je lichaam aan en zeg of denk er iets liefdevols bij.

Beeld: Shutterstock

Meer lezen over tantra?

Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen.

Volgend artikel
Alles wat je altijd al wilde weten over tantra