Zin in seks? Zeg het, want dat is belangrijk

Zin in seks? Zeg het, want dat is belangrijk Zin in seks? Zeg het, want dat is belangrijk Zin in seks? Zeg het, want dat is belangrijk

Duidelijk aangeven waar je behoefte aan hebt als het op seksualiteit aankomt lijkt lastig. We willen de ander immers niet kwetsen of beledigen. Gelukkig zijn er (simpele) oplossingen, zegt relatietherapeut Esther Perel.

Wanneer heb jij voor het laatst een open en eerlijk gesprek gehad over je seksuele verlangens en behoeftes? Grote kans dat het een tijdje geleden is. Misschien heeft het zelfs wel nooit heeft plaatsgevonden. We weten allemaal dat goede communicatie de sleutel is naar een bevredigend seksleven. Maar in de praktijk komt zo’n gesprek waarin alle verlangens, fantasieën en behoeften op tafel worden gegooid zelden voor. Omdat het ongemakkelijk is om over te praten en niet goed weten waar te beginnen. Omdat we niet willen dat de ander denkt dat hij of zij het niet goed doet. Of omdat we uberhaupt nooit geleerd hebben te uiten wat we fijn en lekker vinden. Relatietherapeut Esther Perel heeft honderden stellen geholpen aan een betere relatie én een beter seksleven. Volgens haar hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Wat windt jou op?

Perel schrijft op mindbodygreen.com dat mannen en vrouwen tegenstrijdige boodschappen krijgen als ’t op seksualiteit aankomt. Vrouwen krijgen voortdurend te horen dat ze assertiever moeten zijn in de slaapkamer en duidelijk moeten zeggen wat ze fijn vinden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens Perel wíllen vrouwen wel uiten wat hen wel en niet opwindt, maar weten ze simpelweg niet hoe ze dat moeten doen zonder te kritisch over te komen.

Denk ook aan jezelf

Daar komt nog bij dat vrouwen van nature pleasers zijn. Ze zetten de behoeften van anderen automatisch op de eerste plek. En dat is in de slaapkamer nu precies níet wenselijk. Dan is het juist zaak om je op sommige momenten niet druk te maken om de ander en je even op jouw eigen genot te richten. Volgens Perel maken veel vrouwen zich druk dat het te lang duurt voor ze een hoogtepunt bereiken. Wanneer een partner een orgasme krijgt, geven vrouwen daarom snel hun eigen plezier op. Zonde, want mannen geven andersom juist vaak aan dat ze één ding het meest opwindend vinden: als ze zien dat een vrouw oprecht van de seks geniet. Tijd om die behoeften op één lijn te krijgen dus.

Open en eerlijk spreken over seks

Het voelt logisch om tijdens de seks te uiten wat je fijn vindt en wat niet. Toch is het volgens Perel beter om dat gesprek buiten de slaapkamer te hebben. Op die manier is er meer ruimte om je partner ook te laten weten hoe erg je hem of haar waardeert. Stellen met een bevredigend seksleven durven eerlijk te zijn over hun seksualiteit en praten hier vrij over. Volgens Perel zou elk stel moeten proberen hier een gewoonte van te maken.

Subtiel, maar duidelijk

Toch kun je ook tijdens seks veel duidelijk maken. Hou het dan alleen bij non-verbale communicatie, zegt Perel. Wees niet bang om je partner de ene of de andere kant op te manoeuvreren. Op die manier laat je ook merken wat je prettig vindt, maar dan zonder harde woorden die als een belediging zouden kunnen worden opgevat of die de sfeer verpesten. Intieme seks met iemand waar je van houdt is een van de mooiste en fijnste ervaringen die je kunt hebben. Een moment van ultieme verbinding en samensmelting. Gun jezelf dat vooral en gooi dat gesprek open. Je gaat jezelf dankbaar zijn. 

Meer Happinez?

Volgend artikel
Een goede vriendschap kan je gezonder maken (ja, echt)
Een goede vriendschap kan je gezonder maken (ja, echt)