Als je verliefd bent, verandert de wereld. Je verbeelding werkt op volle toeren en kleurt alles zachter, warmer. Een droomwereld, maar niet echt. Net zoals er achter de partner van je dromen een echt mens schuil gaat. Zo ga je van verliefdheid naar liefde, van verbeelding naar werkelijkheid.
Verliefdheid is een enorme bron van energie, die je lichamelijk en geestelijk superkrachten geeft. Verlangen en verbeelding geven het alledaagse een gouden gloed en je kunt de hele wereld aan. Tegelijkertijd krijg je geen hap meer door je keel, loop je als een zombie door het huis en laat alles je alles uit je vingers vallen omdat je maar aan één ding kunt denken: aan degene die jou in vuur en vlam heeft gezet.
En dan, als de rook van de eerste verliefdheid optrekt, kan het gebeuren dat je zomaar op een dag verbaasd kijkt naar degene naast wie je wakker wordt. Of je hem of haar voor het eerst echt ziet. Is dit dezelfde op wie je bent gevallen? En het gewone leven herneemt zijn loop, gewenning en sleur liggen op de loer. Wat je eerst zo aantrekkelijk vond aan de ander, kan gaat je opeens gaan irriteren. Het is een belangrijk moment in elke relatie.
De grote valkuil is om snel weer in de verbeelding te vluchten, opnieuw om je heen te gaan kijken. Misschien is er ergens een ‘interessanter profiel’ te ontdekken. Zo’n ‘match’ van 98%, zoals sommige relatiesites beloven. En hoe verleidelijk is de zoete herinnering aan de eerste steekvlam, die je weer in lichterlaaie zet…
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Meer dan 5.925 trainees gingen je voor
Plussen en minnen
Het beeld dat we hebben van relaties is de laatste decennia sterk veranderd. Vaak wordt er pas getrouwd na een tijd te hebben samengewoond – of we trouwen niet. Niemand kijkt ervan op wanneer je een relatie beëindigt en je in de armen van een volgende liefde stort, waarvan je denkt dat die je pas echt gelukkig kan maken. Al in tienertijdschriften vind je adviezen die dit idee bevestigen. Zet alle plussen en minnen van je vriendje op een rijtje en als er meer minnen zijn, zet er dan maar een punt achter en kijk verder of…
Verbeelding verleidt
Bijna allemaal hebben we weleens meegemaakt op een feestje of borrel dat je met iemand staat te praten die ondertussen over je schouder kijkt of er niet een interessanter persoon is om in contact mee te komen. Dat is precies hetzelfde wat vaak gebeurt in liefdesrelaties: je verbeelding laat zich verleiden door het groene gras aan de andere kant van de heuvel.
Het is niet altijd makkelijk om weerstand te bieden aan die verleiding, juist omdat het zo’n bron van energie kan zijn. Maar zodra je je aandacht begint te verdelen, wordt je focus afgeleid van wie er werkelijk voor je staat. Volgens Eknath Easwaran komt dit doordat je dan niet goed voor je eigen tuintje zorgt. Easwaran is een Indiase meditatieleraar die zijn leven grotendeels in de Verenigde Staten doorbracht. Volgens hem kunnen we veel problemen in liefdesrelaties voorkomen, wanneer we leren om onze aandacht te focussen. Aandacht en trouw liggen in elkaars verlengde.
Romeo en Julia
Dat illustreert Easwaran met de meest romantische liefdesrelatie aller tijden: die van Romeo en Julia. Stel je eens voor, zegt Easwaran, dat deze geschiedenis anders was afgelopen. Verbeeld je dat de twee elkaar toch hadden gekregen en in een vaste relatie terecht waren gekomen. Na een paar jaar was Romeo’s aandacht misschien wel wat afgedwaald: ‘Ooit moest hij bij de aanblik van Juliet denken aan bloemen, aan kabbelende beekjes en de lichte, zoete geur van de lente; nu kwamen er beelden op van de was en rook hij de espresso bij het ontbijt.’
Dan komt een eerdere vlam weer in de picture – en wat hij ook probeert, hij kan het beeld van haar niet meer loslaten. Zijn vrienden zeggen hem: volg je verlangen, dan word je weer gelukkig. Maar is dat echt waar? Als je je aandacht niet bij je partner kunt houden, en je richt je dan maar op een volgende, raakt geluk dan op den duur niet steeds verder uit het zicht? In de liefde moet je aanwezig zijn, en niet afdwalen. En dat betekent dat je je bewust moet zijn van waar je verbeelding je brengt. De dichter Hans Lodeizen zei het zo: ‘Ik heb het belangrijkste besluit ooit door een mens gedaan, genomen: een steen door de ruit te slaan van mijn dromen.’
Verbeelding als gezamenlijke kracht
Brengen verbeelding en dromen je dan altijd op het verkeerde pad? Een pad dat je wegleidt van je partner? Nee, het ligt er maar aan uit welke bron ze komen. Komen je dromen voort uit die plek in jou waar liefde is, waar je compleet en vervuld bent? Of uit een bron vol onzekerheid, gemis of niet verwerkte pijn? Veel verliefdheden starten vanuit heel oude patronen. Iets vertrouwds van vroeger dat je weer opzoekt.
Jongetjes worden vaak verliefd op hun moeder, meisjes willen met hun vader trouwen. Kinderen worden verliefd op de juf of de meester, volwassenen op hun leidinggevende uit behoefte om hun lot in iemand anders handen te leggen, veilig en beschermd te zijn. Jij bent de kwetsbare en te koesteren persoon. De ander heeft de macht, is de sterkste. Wat een extase als je denkt je perfecte wederhelft gevonden te hebben, je prins op het witte paard.
Spirituele uitdaging
De grootste spirituele uitdaging komt daarna. Want eenmaal in een relatie voldoet de ander misschien niet meer zo aan het beeld dat je zelf hebt geschapen. Dan komt de gereedschapskist tevoorschijn om aan de ander te sleutelen, te veranderen. In de film ‘500 Days of Summer’ zegt een van de personages: ‘Ik denk dat mijn droomvrouw perfecte vormen zou hebben. Misschien ander haar, en ze zou waarschijnlijk iets meer van sport houden, maar eh… eerlijk gezegd, Robin is beter dan mijn droomvrouw. Ze is echt.’
Wanneer je je zoiets realiseert, dat je partner niet je droomman of droomvrouw is, maar écht, dan is dat het beste uitgangspunt om je samen verder te ontwikkelen. En zelfs in een droomrelatie, als alles goed gaat tussen jullie, je al lang bij elkaar bent en je hebt het fijn, zullen jouw verlangens en dromen nooit helemaal door de ander vervuld kunnen worden. Het helpt als je je eigen verlangens en dromen kent en respecteert, en vooral dat je ze deelt met je partner, maar zonder de verwachting dat die de rol accepteert die jij hem of haar in jouw script hebt toebedeeld. Door elkaar de ruimte te geven kun je juist op een dieper niveau terechtkomen. Veel dieper dan je ooit had durven dromen.
Eindeloos verliefd
Ik ken een stel dat jarenlang geen tweepersoonsbed wilde kopen. Ze zeiden: ‘Stel dat het toch misgaat met onze relatie, dan zijn twee losse bedden praktischer.’ Biochemici zeggen dat verliefdheid nooit langer dan een afgebakende, vrij korte periode kan duren. Dit stel hield daar maar vast rekening mee – en wat er daarna zou komen? Dat moesten ze nog maar zien. Hun verbeeldingskracht komt voort uit angst, uit de aarzeling zich echt te binden aan elkaar. Een ander stel dat ik ken, kocht een stuk grond met bos. Ze zeiden: ‘Er is rust en ruimte, we kunnen er tot onszelf komen. We gaan er een duurzaam huis bouwen en beheren het bos voor de generaties die nog komen.’
Uit de verbeeldingskracht van dit laatste stel spreekt liefde, overvloed en delen. Zij droomden van een gezamenlijke toekomst in het vertrouwen dat hun verliefdheid zich steeds zou vernieuwen, zou transformeren tot echte, blijvende liefde. Dromen en verlangens kunnen je afscheiden van je partner, maar ze kunnen je ook verbinden. Er zal altijd iets mysterieus en ongrijpbaar blijven aan de ander. Hij of zij zal nooit helemáál naadloos passen in het beeld dat jij hebt van de liefde van je leven. Maar is dat niet het mooiste, dat de ander ook werkelijk anders is? Anders dan jij ooit zou kunnen bedenken? Spiritueel schrijfster Aine Belton zegt het zo: ‘Great magic lies in the unseen, that’s why we close our eyes when we kiss and dream.’
Tekst: Vincent Duindam, uit Happinez ‘Imagine’