Ontdek de god(in) in jezelf

Ontdek de god(in) in jezelf Ontdek de god(in) in jezelf Ontdek de god(in) in jezelf

In ieder lichaam zit een geheime bron verstopt, bewaakt door een godin – tot de rand gevuld met borrelende, bruisende levensenergie. Met tantra leer je die godin in jezelf kennen, en verzet je je niet langer tegen haar krachten maar leer je ermee samenwerken. Zo wordt je leven lichter, vrijer en blijer. 

Het doel van tantra is: jezelf door en door leren kennen. Het houdt in dat je je niet verzet tegen de goddelijke levensenergie die iedereen in zich heeft, maar er mee samenwerkt. Op die manier ben je volledig aanwezig in je eigen lichaam en leven. Je ervaart jezelf dieper en loopt niet langer weg voor ongemakken en frustraties. Soms is dat verwarrend of beangstigend, maar het zorgt er ook voor dat je de liefde, kracht en jouw unieke kwaliteiten als mens voller ervaart.

Tantra is een mystieke traditie, die haar oorsprong kent in India. Vaak denken mensen dat het met seks te maken heeft, maar de tantra-leer gaat veel verder dan dat. Wie tantra beoefent, leert manieren om de vele (en vaak tegenstrijdige) kanten van zichzelf in harmonie naast elkaar te laten bestaan. Daar zijn vele manieren voor, maar hier staan alvast een aantal basisprincipes voor je op een rij.

1. Gun jezelf de tijd om op ontdekking te gaan

Ben jij gewend om anderen altijd op de voorgrond te plaatsen? En gaat dit weleens ten koste van jezelf? Neem dan vanaf nu eens de tijd en ruimte om te doen wat jij leuk vindt. Ontdek wie jij bent, waar je van houdt en wat je motiveert. Hou je van dansen? Ga op een cursus. Geniet je van wandelen door de natuur? Trek erop uit. Tantra stelt dat ieder mens wordt geboren met het recht op liefde en eigenliefde. Vanzelfsprekend is het dan ook niet egoïstisch om jezelf te koesteren en activiteiten te ondernemen die jouw leven verrijken. Sterker nog, dit is een van de belangrijkste dingen. Want wie van zichzelf wil houden, zal zichzelf eerst moeten leren kennen.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

  • Alléén in september 10,- korting met kortingscode SACRED10

2. Leer van je lichaam te houden

Het lichaam is de tempel van de geest. Vaak verachten we ons lichaam. We zorgen er slecht voor, haten het, spreken er in slechte woorden over. Maar het lichaam is jouw unieke verbinding met de wereld om je heen. Het is waar je dingen ervaart en voelt. Leer dus om te houden van de persoon die je in de spiegel ziet. Via jouw lichaam kan je jouw bewustzijn veranderen en hoef je je niet alleen maar met jouw gedachten te identificeren.


3. Ontdek de waarde van innerlijke stilte

Door te dansen of te zingen kun je de goddelijke energie die in ons allemaal verborgen ligt wakker maken, maar niet zomaar. Het vraagt om een zekere verdieping en verstilling in alles wat we doen. Het gaat erom dat we alles erkennen wat we ervaren en niets wegduwen. Spiritueel leider Eckhart Tolle vat dat alles samen als ‘de essentie’. Hij schrijft: “Ons brein stelt ons vragen over wat de essentie is, hoe we deze kunnen bereiken. Daarbij maakt het enerzijds gebruik van subtiele, intuïtieve richtingsaanwijzers, de ‘pointers’. Ons brein spreekt daarentegen in woorden en taal. Het wil de pointers direct intellectueel onderzoeken. Waar wijzen ze naar? Wat betekenen ze? Alleen, zodra je het verstand toestaat om vragen te stellen over de pointers, kunnen de pointers niet meer pointen.”

Volgens Tolle vinden we de essentie alleen in stilte. Als we ons laten leiden door de subtiele richtingaanwijzers, maar daar geen vragen over stellen. We kunnen pas tot onze ware essentie komen door alle ruis van ons brein uit te schakelen en te voelen. Gevoeligheid staat centraal bij het activeren van de innerlijke diepte.

4. Leer op je ademhaling te focussen

Om die luidruchtige gedachtestroom van het brein uit te schakelen, is het belangrijk om uit je hoofd en in je lichaam te geraken. Een van de makkelijkste manieren om dit te bereiken is door je bewust te worden van je ademhaling. Doe een mini-meditatie, voel de lucht langs je neusvleugels, zie dat je borstkas omhoog komt bij het inademen – wat dan ook. Als je je maar bewust wordt van je lichaam. Er zijn nog veel meer manieren om lichaamsbewustzijn te bereiken, maar ademhaling is de simpelste methode om snel in het hier en nu te zijn.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • 10 lessen met dé experts op het gebied van tantra

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

5. Laat los

Authenticiteit is de sleutel tot zelfliefde. Wanneer jij tot in het diepst van jezelf voelt dat jij goed bent, maakt het niet meer uit wat anderen denken, zeggen of vinden. Dan kun jij gewoon altijd jezelf zijn en kun je alle maskers laten vallen. Door los te laten en de neiging tot controleren op te geven, leer je om te zijn in plaats van doen. Dit zal op elk vlak in je leven een uitwerking hebben. Op het werk, binnen vriendschappen en binnen relaties.

Zoals Pauline Bijster het stelt: ‘Tantra gaat over aanwezig zijn in je lichaam, en in je leven. Om niet te vluchten, ondanks ongemakken die op je pad komen. Om niet te bevriezen, maar te voelen. Niet in de uit-stand te leven, maar ‘aan’ te staan. Dat je aan het einde van je leven kunt zeggen: ik heb gelééfd.”

Meer lezen over tantra?

Hoe ’tantra’ ben jij? Doe de test.

Volgend artikel
Twijfel je (soms) of je relatie uitgedoofd is?
Twijfel je (soms) of je relatie uitgedoofd is?