Zo geniet jij écht van de feestdagen

Zo geniet jij écht van de feestdagen Zo geniet jij écht van de feestdagen Zo geniet jij écht van de feestdagen

De feestdagen zijn een tijd om naar uit te kijken, maar soms ook een tijd van hoge verwachtingen.

We laten ons meeslepen door perfectionisme, frustratie over de kerstdrukte in de winkels en het in elkaar zetten van een vijfgangen-diner. Kortom: we zijn er vaak niet echt met onze aandacht bij en vergeten te genieten van het moment. Met deze tips kom je terug in het nu, zodat jij je volle aandacht kunt richten op écht genieten.

1. Zet een intentie

Door een intentie te zetten voor hoe je je rond de feestdagen wilt voelen, zet je eigenlijk een constante herinnering. Want, als je weet hoe je je wilt voelen, dan kun je daar ook naar handelen. Een voorbeeld van een intentie is: tijd hebben voor dat wat echt belangrijk is. Je staat dan automatisch stil aan dat waar je gedurende december echt waarde aan hecht, dat kan de wandeling na het kerstdiner zijn of het avondje voor de open haard op kerstavond. Wanneer het tot dit moment komt, dan herinnert jouw intentie je eraan om er tijd voor te maken, te vertragen en te genieten.

2. Vergeet foto’s

Tegenwoordig maken we overal foto’s van. Leuk, maar vaak haalt het ons direct uit het moment dat kennelijk mooi genoeg was om te fotograferen. Sta eens echt bij het moment stil, in plaats van meteen naar je camera te grijpen, en laat het zich ontvouwen. Wanneer je je camera pakt, verstoor je het moment vaak: mensen moeten ineens poseren, of iets een tweede keer doen voor de camera (lachen terwijl een cadeautje wordt uitgepakt, bijvoorbeeld). Het prachtige moment is dan meteen over, zonder dat het je heeft kunnen vullen met geluk en voldoening.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

3. Luister met aandacht

Luister tijdens een gesprek met je volledige aandacht naar het verhaal van de ander. Door met aandacht te luisteren, geef je je gesprekspartner het cadeau om eens echt gehoord te worden, zonder te worden onderbroken met een overtreffend verhaal, met advies of allerlei vragen. In dit artikel lees je hoe je dat doet, diep luisteren.


4. Wees betrokken

Zodra je op een feestje of familiebijeenkomst gearriveerd bent, wil je alweer weg. Naar huis, of naar dat andere feestje waar het vast leuker is. Herkenbaar? In plaats van weg te gaan of de rest van de tijd op je telefoon te spenderen, daag je jezelf eens uit om er iets leuks van te maken. Om je echt bij het evenement te betrekken en te vergeten dat je eigenlijk iets anders zou willen doen. Dat geeft heel veel voldoening en geeft je de kans om te genieten, in plaats van te mokken of met je volledige aandacht op de toekomst gericht te zijn. Op het moment dat het voorbij is. Want voorbij, dat gaat het toch wel.

5. Geniet van de kleine dingen

Probeer je aandacht niet te richten op hoe druk je het hebt, op alles dat nog gebeuren moet. Richt je in plaats daarvan op alle leuke momentjes van de dag: thee drinken, een fijn gesprek met je kind, etc. Er is altijd iets te vinden om dankbaar voor te zijn. Door dit regelmatig te doen ga je je vanzelf focussen op de kleine puntjes van geluk, waardoor je over het algemeen meer geniet.

6. Geef jezelf ruimte

Om er echt te zijn voor je dierbaren, moet je eerst voor jezelf zorgen. Las dagelijks een momentje voor jezelf in, om even alleen te zijn. En onthoud: je hoeft echt niet iedere uitnodiging te accepteren, doe wat goed voor jou voelt.

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied

Meer lezen over de feestdagen?

Zo geniet je van ontspannen feestdagen.

Volgend artikel
Maak de feestdagen éxtra speciaal met deze maaltijdrituelen
Maak de feestdagen éxtra speciaal met deze maaltijdrituelen