Waarom hebzucht eigenlijk een verlangen naar rust is

Waarom hebzucht eigenlijk een verlangen naar rust is Waarom hebzucht eigenlijk een verlangen naar rust is Waarom hebzucht eigenlijk een verlangen naar rust is

Hebzucht. Een eigenschap die we onszelf niet graag toekennen, maar die toch vrij alledaags is. Want eigenlijk is een hebzuchtig verlangen niets anders dan een verlangen naar rust. En verlangen we daar tegenwoordig niet allemaal naar?

Hebzuchtig verlangen

De nieuwste iPhone, een kersverse garderobe of het zoveelste meditatiekussen. Op het moment van kopen denk je dat het je gelukkig maakt, maar het geluksgevoel is vaak van korte duur. Als die iPhone een week in je jaszak zit, voelt hij niet anders dan je oude telefoon en kijk je stiekem alweer uit naar het volgende model.

Waar komt die eindeloze hebzucht naar meer vandaan?

We zoeken geluk buiten onszelf

In zijn boek ‘Over hebzucht en begeerte’ schrijft de Duitse monnik Anselm Grün: “Verlangen naar bezit is eigenlijk een verlangen naar rust. Maar de paradox is dat we juist geen rust vinden omdat we bezeten worden door de begeerte naar meer.”

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied

Volgens Grün komt onze hebzucht voort uit het feit dat we vergeten om in het nu te leven. We vergeten om te genieten van alles wat we al wél hebben en daar voldoening uit te halen, in plaats van onze voldoening steeds te zoeken in de toekomst. Onze gedachten gaan constant uit naar de volgende gebeurtenis in de hoop dat die ons gelukkig maakt, zoals we tijdens het hoofdgerecht alweer uitkijken naar het toetje, zonder echt te proeven.

We zoeken geluk buiten onszelf, buiten het moment, in de toekomst. We verwachten dat de nieuwe iPhone ons geluk komt brengen, of het nieuwe meditatiekussen, of het weekend. Maar het geluk zit al in onszelf, op dit moment. Als we ons dat niet realiseren ervaren we enkel onvrede, want het moment geeft dan nooit de voldoening die we zoeken.

Verslaving aan zelfvertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat hebzucht ook voortkomt uit een laag zelfbeeld. Aan de hand van een dure auto of nieuw jurkje trachten mensen meer zelfvertrouwen te krijgen. Een illusie, volgens Grün, want een beter zelfbeeld verkrijgen we alleen als we onszelf liefde geven en waarde toekennen.

Zo schrijft ook psycholoog Seltzer op Psychology Today. Volgens hem is hebzucht een verslaving aan dat wat we onszelf niet geven: waardering, een gevoel van succes, liefde. Pas als we realiseren dat de waardering en de liefde al in ons zitten en we het onszelf geven, ebt de hebzucht weg.

Welke leegte probeer je te vullen?

Ben jij een impulsieve koper of heb je een overvolle kledingkast? Vraag je af waar jouw hebzucht vandaan komt. Welke leegte probeer je te vullen? Een geborgenheid die je niet ontving als kind? Een liefde die niet beantwoord werd? Een waardering voor dat wat je al hebt bereikt? Hoe kun je jezelf dit, nu, geven?

Wees alert voor smoesjes als: ik winkel veel omdat ik er goed uit moet zien op mijn werk. Of: ik moet altijd online zijn omdat ik ondernemer ben. Wat levert het winkelen of online zijn je daadwerkelijk op? Een opgejaagd gevoel en onvrede, of iets wezenlijks dat je echt gelukkig maakt en voldoening geeft?

Meer lezen over ontspullen?

Met deze 7 tips houd je alleen de dingen die je echt nodig hebt.

Volgend artikel
6 manieren om emotioneel voor jezelf te zorgen
6 manieren om emotioneel voor jezelf te zorgen