Je huis als veilige haven: zo pak je dat aan

Je huis als veilige haven: zo pak je dat aan Je huis als veilige haven: zo pak je dat aan Je huis als veilige haven: zo pak je dat aan

Je huis als een baken, een knusse plek waar je je terug kunt trekken is wel zo fijn. Maak je huis tot een veilige haven: een plek om los te laten, op te laden en weer in balans te komen. 

Schep rust met geuren

Een geur kan je op magische wijze meevoeren naar een staat van warmte en rust. Een aantal geuren met een spirituele en kalmerende werking zijn sandelhout, citroen en lotus. Sandelhout werkt rustgevend en stimuleert de intuïtie terwijl citroen zorgt voor emotionele zuivering en het afzwakken van sterke emoties, zoals angst. Lotus biedt warmte en bescherming en maakt blij. Naast geurkaarsen en huisparfums hebben ook veel materialen en producten een specifieke geur. Denk aan hout, vers fruit, gemalen koffie of specerijen. Weet je niet welke geur bij jou past? Ontdek door te ruiken welke geur jouw zintuigen prikkelt.

Haal kracht uit kleur

In de oosterse filosofie spelen kleuren een belangrijke rol. In de Indiase en Chinese geneeskunde worden kleuren al eeuwenlang gebruikt om onze chakra’s, de energetische punten in ons lichaam, in balans te houden. Je kunt de kracht van kleur gebruiken om je emoties en stemming te beïnvloeden, bijvoorbeeld door kalmerende kleuren een prominente rol te geven in je huis. Zo staat oranje voor warmte en gezelligheid en voor nieuwe dingen scheppen, terwijl groen juist zorgt voor harmonie en evenwicht. Een muur in een bepaalde kleur verven heeft vaak direct invloed op de sfeer en energie in je huis.

Creëer warmte met licht

Kaarsen voeden de energiestroom in je huis en verwarmen elk vertrek, doordat ze zorgen voor warm licht. Het flikkerende licht van de vlam brengt je tot rust en zorgt voor een zachtere stemming. Daardoor kun je je beter focussen. Kaarslicht geeft je ook extra steun. Creëer meerdere bronnen van warm licht door kaarsen op verschillende plekken in je huis te groeperen.


Vorm een plantenparadijs

Planten kunnen de energie in een ruimte een positieve boost geven door hun zuiverende eigenschappen. Zo kunnen we door planten beter ademen en zorgen ze voor ontspanning, energie en rust. Er zijn tal van planten die een spirituele werking hebben. Je kunt jouw plantenparadijs precies zo inrichten dat het past bij jouw behoeften. Met behulp van een eucalyptusplant verdrijf je negatieve energie uit je huis, terwijl aloë vera er juist om bekend staat positieve energie aan te trekken. Ben je op zoek naar troost en wil je negatieve herinneringen loslaten? Dan zal bamboe het goed doen in jouw domein.

Maak het comfortabel

Comfortabele materialen geven je een warm en knus gevoel. Bedenk maar hoe het voelt om een warme, zachte deken om je heen te slaan. Aaibare materialen zoals wol, velours en zijde kunnen ervoor zorgen dat je door de aanraking meer van het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Door kussens van zijde of velours en wollen dekentjes neer te leggen in elk vertrek maak je het knus en heb je de warmte binnen handbereik. Zo transformeer je je huis als het ware tot een cocon. Een plek om de tijd veilig door te brengen, ongeacht wat er buiten speelt.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over rust vinden in huis?

Zo creëer je je eigen huisaltaar.

Volgend artikel
Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui
Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui