Met deze drie makkelijke tips lukt mediteren wél

Fotografie Tekst Sanne Wurzer
Met deze drie makkelijke tips lukt mediteren wél Met deze drie makkelijke tips lukt mediteren wél Met deze drie makkelijke tips lukt mediteren wél

Aan het eind van het jaar zijn veel mensen moe, en dan staan de volle feestdagen ook nog op de stoep. Dagelijkse meditatie kan helpen om ontspannen en fris het jaar af te sluiten. Vind je meditatie maar lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker.

1) Geef gevoelens en gedachten ruimte

Probeer niet zelf je gedachten of gevoelens uit te zetten; dit werkt averechts. Opmerkelijk genoeg is de sleutel juist ruimte geven aan wat opkomt. Probeer er eens naar te kijken alsof je naar een film kijkt. De uitdaging hierbij is om er geen ‘verhaal’ van te maken. Gebeurt dat toch, breng dan je aandacht weer terug naar je focuspunt: bijvoorbeeld de ademhaling, of de stem in een geleide meditatie. Probeer dit vriendelijk en geduldig te doen; alsof je een jong hondje terugroept. Worden je emoties of de onrust heftiger in meditatie? Adem er rustig naartoe en doorheen, en zie hoe ze je langzaam maar zeker los laten. Mediteren is een soort ’innerlijke afwas’. Je gaat eerst door de ‘aangekoekte restjes’ heen, en voelt je erna vaak opgeruimder, frisser, meer ontspannen en kunt beter met tegenslagen omgaan.

2) Gun jezelf de tijd

Ons brein is gewend om steeds ‘aan’ te staan (en dus na te denken); neem de tijd om die modus te laten veranderen. Door regelmatig te mediteren leer je je brein om te ontspannen, en ontstaat er regelmatig stilte en rust tussen de gedachten door. Zie je veel gedachten voorbij komen? Verbind daar dan geen conclusies en consequenties aan, zoals: ‘Dit kan ik blijkbaar niet, dus stop ik ermee.’ Heb geduld met jezelf als het naar jouw maatstaven niet meteen goed genoeg is. Veroordelen is een vorm van verzet tegen wat er op dit moment is, en dat geeft onrust en ontevredenheid. Het gaat veel meer om de oefening van het vriendelijke waarnemen, en niet zozeer om een constante stilte in je hoofd. Het helpt ook om jezelf en wat je in meditatie tegenkomt speels en luchtig te benaderen. Ga je weer even helemaal op in een gedachten-kronkel? Lach dan ook eens om jezelf: ‘Kijk, daar ga ik weer hoor!’

3) Accepteer dat het niet alleen zen is

In tegenstelling tot hoe het soms voorgesteld wordt, is meditatie niet constant prettig (net als de feestdagen). Vaak moeten we eerst de laag verwerken van onrust en gedachten, en daarna die van emoties. Daarachter vinden we de ontspanning en de stilte; de diepe innerlijke rust die altijd aanwezig is. Dat gevoel van thuiskomen in jezelf. Gelukkig wordt een deel van die rust direct voelbaar wanneer je vanuit acceptatie naar de eerste lagen kijkt. Natuurlijk zit niemand te wachten op verdriet, angst of stress, maar het doorvoelen ervan is wel de effectiefste en snelste manier om ze te verwerken. Door hiermee te oefenen, wordt ook het incasserings- en verwerkingsvermogen in de rest van je leven groter. En de feestdagen? Die zijn na al dat mediteren een eitje!

Wil je meer weten over meditatie? Life coach en schrijfster Sanne Wurzer schreef er een e-book over (“Meditatie: 10 uitdagingen uit de weg!’), vol met praktische tips.

Meditatie - Sanne Wurzer

Volgend artikel
Met deze oefening word je in 2018 de beste versie van jezelf
Met deze oefening word je in 2018 de beste versie van jezelf