Deze 5 manieren zijn een goede start. Lees meer
Is jouw telefoon permanent binnen handbereik? Gefeliciteerd: dan ben je altijd bereikbaar (voor je vrienden én voor al je apps). Maar als jij net als je telefoon altijd ‘aan’ staat, kun je nooit opladen.
Helemaal zonder telefoon kan bijna niemand – en dat hoeft ook helemaal niet. Maar als jij ook weleens het knagende gevoel hebt dat de schermpjes een te grote rol spelen in je leven, dan kan het goed zijn om je eens te verdiepen in de effecten van (te) veel smartphonegebruik.
Voor elk berichtje dat je ‘even snel’ beantwoordt, krijgt je brein een signaaltje; let op nieuwe informatie! Schrijver Linda Stone noemt dit fenomeen ‘Continuous partial attention’. Je brein verwerkt élke foto en ieder appje als unieke informatie. En dat kost bakken energie.
En is al die informatie nou echt zo belangrijk? Kleine kans dat je aan het einde van je leven gelukzalig terugdenkt aan al die quality time met je telefoon. En hoe lekker het ook kan zijn om af en toe door je Instagramfeed te scrollen, écht ontspannen maakt het je niet.
Ook je gevoel van tevredenheid en dankbaarheid kan door social media beïnvloed worden. Zo kan een perfect plaatje van een gezellig feestje jou het gevoel geven dat je iets mist. En ineens lijkt jouw avondje bank hangen oninteressant of zelfs saai.
Met deze tips lukt het je om jouw smartphonegebruik in te perken.
Deze 5 manieren zijn een goede start. Lees meer
Deze dingen kunnen helpen. Lees meer
Wat te doen tegen deze energievragende kriebelklachten? Lees meer
Je bent echt niet de enige die zich nu vaker alleen voelt. Lees meer
Afleiding is fijn, maar het doet pijn zelden verdwijnen. Pema Chödrön adviseert je... Lees meer
Mindfulness maakt het verschil. Lees meer