Besteed eens een dag zonder telefoon en andere schermen – dan kom je aan deze 5 dingen toe

Besteed eens een dag zonder telefoon en andere schermen – dan kom je aan deze 5 dingen toe Besteed eens een dag zonder telefoon en andere schermen – dan kom je aan deze 5 dingen toe Besteed eens een dag zonder telefoon en andere schermen – dan kom je aan deze 5 dingen toe

Helemaal zonder kan bijna niemand – en dat hoeft ook helemaal niet. Maar als jij ook weleens het knagende gevoel hebt dat de schermpjes een te grote rol spelen in je leven, doe ze dan eens een dagje in de ban. Gewoon, bij wijze van experiment. Waar ga je dan de overgebleven tijd aan besteden, en hoe voelt dat? 

Ga eindeloos wandelen

Als je gewend bent altijd je telefoon bij je te hebben, is het bijna niet meer voor te stellen hoe het is om de tijd kwijt te zijn. Probeer het eens: ga naar een groot natuurgebied en begin gewoon te lopen, zonder plan. Waarschijnlijk vallen je weer dingen op waar je normaal amper aandacht aan besteedt: hoe de zon langzaam wegtrekt, bijvoorbeeld. En hoe het is om in een klok-loze, berichtjesloze bubbel te zitten. Wat doet dat met je? Voelt het onrustig, of is het eigenlijk best fijn?

Verveel je

Kijk maar om je heen in de trein en de bus: onze nummer-1-reflex bij verveling is de telefoon pakken. Er staat altijd wel wat nieuws op Facebook, of er zijn nieuwe plaatjes te zien op Instagram, of overpeinzingen te delen met vrienden. Wat gebeurt er op een dag zonder telefoon, als je niet kunt toegeven aan die reflex? Je begint te mijmeren, en dat brengt je altijd op nieuwe gedachten. Wie weet zelfs op een briljant plan, of een waardevol inzicht. Van verveling kun je een hoop leren.

Haal de Monopoly van zolder

Tuurlijk is samen met je lief voor de tv hangen soms best een fijne tijdbesteding, maar wat dacht je van een ouderwets potje Risk of Monopoly? Wie weet krijg je weer de smaak te pakken.

Ga lekker lang tafelen

Als de schermpjes off limits zijn, voel je (na een tijdje) minder onrust. Dat betekent: lekker rustig eten met alle tijd voor elkaar, zonder afleidingen: alle ruimte voor een goed gesprek.

Lees dat boek

Oké, oké, het is niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd, maar het kan bijna niet anders dan dat er elke dag duizenden mensen in Nederland zijn die wéér niet in dat boek op hun nachtkastje hebben gelezen. Gewoon omdat er maar zoveel vrije uren in een dag zitten, en social media / mailtjes / series op Netflix daarvan weer een groot deel wisten op te slurpen. Die tijd hou je nu over om je eindelijk onder te dompelen in die spannende thriller of fascinerende biografie.

Heb seks

Wat wél uit onderzoek blijkt: de smartphone verpest onze sekslevens. Logisch, dat getuur op een schermpje in bed betekent weinig goeds voor de intimiteit. Op een dag zonder telefoon hou je daar natuurlijk ook tijd voor over – en het helpt vast ook dat je elkaar wat meer in de ogen kijkt. (Al kan ’t uiteraard ook in je eentje.)

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Voel jij je niet (altijd) bijzonder? Lees dan dit.

Volgend artikel
Waarom het goed is om niet altijd te vluchten in je telefoon
Waarom het goed is om niet altijd te vluchten in je telefoon