De donkere kanten van het leven: omarm ze

De donkere kanten van het leven: omarm ze De donkere kanten van het leven: omarm ze De donkere kanten van het leven: omarm ze

Het is fijn om te focussen op alles wat er goed gaat in het leven. Maar het is óók waardevol om de donkerte niet uit de weg te gaan, want juist die momenten leren je de grootste levenslessen.

We leven in een wereld waarin de nadruk vaak gelegd wordt op wat er goed gaat. We posten de mooiste selfies op prachtige stranden, delen het graag als een succes behaald is en als iemand vraagt hoe het gaat, antwoorden we met ‘goed hoor, z’n gangetje’. Maar het leven is meer dan mooie selfies, successen en geluk. Elk mens kent ook donkere periodes. Tijden waarin we moeten dealen met verlies, eenzaamheid, wanhoop, verdriet, woede of neerslachtigheid. Daar ontkomt geen mens aan.

Niet zo zwaar

Soms kan het lastig zijn wanneer andere mensen delen dat het even niet zo goed met hen gaat. En zelf hebben we het er vaak ook liever niet over. Omdat het confronterend is, ongemakkelijk of pijnlijk. Het is een natuurlijke neiging om in tijden van donkerte heel hard te focussen op wat wel goed gaat; om gesprekken en gedachtes een lichtere kant op te sturen. Echt stilstaan bij zware onderwerpen is moeilijk. En toch zouden we het vaker moeten doen.

Licht in de duisternis

Ook in de duisternis kan namelijk schoonheid schuilen. Mijn meest donkere periodes waren tegelijkertijd ook periodes waarin ik enorm veel liefde en verbinding voelde met de mensen om mij heen. Op zulke momenten vallen alle materiële zaken, zakelijke successen of oppervlakkige geluksmomenten weg, en leert het harde leven je waar het eigenlijk echt om draait.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Levensles

Juist daarom zouden we niet weg moeten lopen van de duisternis, maar onszelf toestaan er in te sluimeren. De momenten waarop we ons diep ellendig voelen, zijn ook de momenten waarop we het meest leren. Over onszelf, het leven en de mensen om ons heen (en van wie we ook weer leren). Die lessen leveren een duurzaam geluk op dat geen mooie vakantie, promotie of geldbedrag kan evenaren.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Huisaltaar maken: zo doe je het
Huisaltaar maken: zo doe je het