Drie kunstenaarstips voor een creatiever leven

Drie kunstenaarstips voor een creatiever leven Drie kunstenaarstips voor een creatiever leven Drie kunstenaarstips voor een creatiever leven

Is het tijd voor wat meer creativiteit in jouw dagelijks leven? Deze drie tips, afkomstig van een kunstenaar, dragen ook voor mensen die géén kunstzinnig beroep uitoefenen bij aan een creatiever leven (en misschien zelfs wel interessanter leven).

Je hoeft echt geen designer, poëet of beeldhouwer te zijn om een creatief leven te leiden. Ook in het leven van administratieve experts, ICT-wonders, toegewijde zorgverleners en alle andere denkbare branches is creativiteit onmisbaar. Waarom? Omdat creativiteit nieuwe inzichten geeft, zorgt voor frisse energie, vastgeroeste patronen doorbreekt en je ogen opent voor al het moois om je heen.

Wil jij meer creativiteit aan je dagelijks leven toevoegen zonder je direct in te schrijven voor een tekencursus, muziekles of schrijfclub? Laat je dan inspireren door deze tips van de Amerikaanse schrijver en tekenaar Austin Kleon.

Kijk om je heen en ontdek patronen die bij jou passen

Waar sta jij voor? Leef je volgens een bepaalde religie, ben je groot fan van een sportclub, is er een levenswijze die jou erg inspireert, ben je gek op de kleur blauw of heb je iets met vogels? Kies iets wat goed bij jou past (van hobby tot lievelingseten, het mag écht van alles zijn) en probeer vervolgens dat wat je in jouw omgeving tegenkomt te linken aan jouw ‘ding’. Zo kun je een heel eigen draai geven aan een ogenschijnlijk saaie of standaard omgeving.

Kleon noemt daarbij het voorbeeld van Mary Corita Kent, een non die in de jaren ’60 als kunstdocent les gaf op het Immaculate Heart College in Los Angeles. Zij maakte gebruik van de reclame-uitingen die zij in haar leven tegenkwam (advertenties op straat, krantenartikelen, logo’s en slogans van bedrijven), haalde ze uit hun context en koppelde ze aan Bijbelse teksten, kerkliederen en andere religieuze uitingen. In de dingen die door het gros van de mensen als lelijk, schreeuwerig of irritant bestempeld werden, zag Kent het woord van God.

Dat is nog eens een creatieve manier van kijken naar je omgeving. Probeer het maar eens uit: met die instelling wordt jouw dagelijkse blokje om ineens vele malen interessanter en uitdagender.


Maak van het gewone het buitengewone

De meest geniale ideeën worden vaak beschreven op een bierviltje en de foto’s met de meeste sfeer erin zijn vaak de exemplaren waarbij je per ongeluk al op het knopje drukte terwijl nog niet iedereen er klaar voor was. Kortom: je hebt geen buitengewone apparatuur, een fantastische studio of perfect afgestemd atelier nodig om iets moois te creëren. Maak gewoon gebruik van die oude enveloppen om je hersenspinsels op te krabbelen en gooi een uit verveling getekend poppetje niet direct in de papierbak. Streven naar perfectie heeft geen zin, want wachten op de ideale omstandigheden is niets meer dan wishful thinking.

Als voorbeeld noemt Kleon het doel dat de Belgische kunstschilder René Magritte nastreefde. Hij wilde met zijn surrealistische werk de manier waarop we kijken naar de gewone dingen om ons heen nieuw leven inblazen. En dat is precies de eerste stap voor het creëren van meer creativiteit in je dagelijks leven: met meer aandacht naar het alledaagse kijken.

Verminder vaart en sta vaker stil

Wie zijn leven in razend tempo doorloopt en nooit eens gas mindert kan zich onmogelijk verwonderen over de schoonheid, humor en authenticiteit van de kleine dingen in het leven. Om het leven met een creatievere blik te bekijken moet je vaart minderen en soms zelfs even helemaal stil staan. Pas dan ben je namelijk echt in staat om te zíen. Dat vergt echter wel de nodige training.

Kleon adviseert om te gaan tekenen. Want, zo zegt hij, als je tekent ga je helemaal op in het moment en in dat wat je tekent. Daar hoef je geen kunstenaar voor te zijn; een potlood, een vel papier en je zicht is alles wat je nodig hebt.

Hij haalt daarbij een quote aan van de Amerikaanse striptekenaar Chris Ware: “Tekenen is een manier van zien die we als volwassenen kwijt zijn geraakt. We dwalen rond in een wolk van herinneringen en angst. Tekenen helpt ons om weer in het moment te leven en ons te concentreren op wat er zich écht afspeelt om ons heen.”

Dat maakt tekenen tot een manier van vaart minderen, tot stilstand komen en écht om je heen kijken. En geloof me, dat is ook als je géén Van Gogh of Van Rijn heet heel veel waard.

Beeld: fotografie door Harold Pereira, styling door Mirjam van der Rijst

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over het hebben van een creatiever leven?

Leer de chaos in je leven accepteren – want dat brengt je dit.

Volgend artikel
4 tips voor meer inspiratie en creativiteit
4 tips voor meer inspiratie en creativiteit