Silent rebel: zo kun je bijdragen aan verandering

Silent rebel: zo kun je bijdragen aan verandering Silent rebel: zo kun je bijdragen aan verandering Silent rebel: zo kun je bijdragen aan verandering

Niet iedereen voelt zich thuis op de barricaden, maar dat betekent niet dat je je stem niet kunt laten horen. De kunst is je niet te verliezen in boosheid of angst. Hoe kun jij bijdragen aan werkelijke verandering? Ontdek op hoeveel manieren je kunt protesteren – er is er vast eentje bij die jou aanspreekt.

Er is veel wat beter, eerlijker en anders zou kunnen. Om de wereld te verbeteren, zijn we allemaal nodig. De mensheid wordt weleens vergeleken met een groot kosmisch tapijt, waarin we allemaal een uniek knoopje zijn dat precies op de goede plek zit – zo ontstaat het prachtige patroon. We hebben voorvechters nodig, baanbrekende change makers, maar net zo goed helers en zorgende verbinders. Of je je nu verwant voelt met grote maatschappelijke thema’s als feminisme of het klimaat, of je hart uitgaat naar een kleinere of onbekendere beweging: iedereen kan een steentje bijdragen om de wereld mooier, schoner, veiliger te maken. Het belangrijkste is dat je een vorm vindt die bij jou past en die je lang kunt volhouden.

Altaartje

In huis kun je een klein altaar maken met een foto, een spreuk of een tekening. Versier het met kristallen, steek een kaars aan. Opstand geeft betekenis aan het leven. Het symboliseert waar jij om geeft, waar je hart sneller voor gaat kloppen. Wat jij wilt beschermen. Wat belangrijk voor je is. Voor wie jij je gebeden prevelt. Aan wie jij je meditatie opdraagt.

Verdieping

Doe onderzoek en breng aan het licht wat donker was. Lees je in, verdiep je. Rebellerend denken is altijd de bron van vooruitgang geweest. Maar verdwaal niet in de waan van de dag, of in de waan van anderen, zowel in het echte leven als digitaal. Ontrafel ook je eigen geheimen: voel je eigen verdriet of boosheid als die er is. Ook dat mag er zijn. Ook dat is liefde. Troost jezelf. Als je alle gevoelens durft toe te laten, kan er ruimte ontstaan voor actie.

Stem

Spreek je uit voor verandering. In het klein, tegen vrienden of collega’s. Tegen vreemden waarmee je een praatje maakt.
Je mening opdringen hoeft niet, je kunt alle mensen in hun waarde laten. Maar je hoeft ook niet stil te blijven. Je hoéft niet te lachen om een grapje dat je pijnlijk vindt, of weg te kijken als er iets vervelends gebeurt. Je kunt het gesprek aangaan met woorden, met een lach of een grap. Maar ook via een leus, een poster, een vlag of een kledingstuk kun je je uitspreken voor verandering of gelijkheid.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen

In Happinez ‘Stilte’ vind je meer manieren om spiritueel te protesteren. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.

Meer lezen over zingeving?

Lees hier over 4 manieren om je leven (meer) betekenis te geven.

Volgend artikel
15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten
15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten