De kunst van het samenkomen (op afstand)

De kunst van het samenkomen (op afstand) De kunst van het samenkomen (op afstand) De kunst van het samenkomen (op afstand)

Zelfs mensen die helemaal niet van feestjes houden, missen het nu wel eens. Etentjes, verjaardagsfeestjes, een familiereünie of gewoon bijkletsen met vrienden. Hoe maak je samenkomen bijzonder, nu we afstand moeten houden? 

In ‘De kunst van het samenkomen’ geeft Priya Parker bruikbare tips om een bijeenkomst bijzonder te maken. Het boek is bedoeld voor iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd hoe je een gewoon moment met iemand anders onvergetelijk en betekenisvol maakt.

Priya Parker is gespecialiseerd in conflictoplossing, ze heeft onder meer meegewerkt aan vredesprocessen. Maar ze heeft ook ervaring met feestjes thuis. Ze gebruikt enorm veel anekdotes van geslaagde en minder geslaagde bijeenkomsten. Vooral dat laatste is natuurlijk fijn om te lezen, al was het maar omdat het herkenbaar is. Van die feestjes waar alles uit de kast is gehaald en waar toch de sfeer er maar niet in wil komen, waar lígt dat aan?

Dit maakt een bijeenkomst bijzonder

Parker legt uit waar het mis gaat. Veel bijeenkomsten zijn saai omdat we denken dat ‘iets organiseren’ draait om logistiek. Om spullen die op het juiste moment om de goeie plek moeten zijn. Om een tafelschikking, het eten, de muziek, voldoende glazen, kortom: de regeldingen. Vanuit de gedachte ‘als de bijeenkomst maar goed georganiseerd is, gaat het daarna vanzelf’. Dat gáát het vaak ook wel.

Maar wat een bijeenkomst echt bijzonder maakt, zijn juist de dingen die minder zichtbaar zijn: waarom je precies samenkomt, wat iedereen bijdraagt, en dat je echt sámen ergens bent en sámen iets meemaakt. Daarom zijn dit drie dingen om over na te denken voordat je een samenzijn organiseert.

1 Wat is het doel van je bijeenkomst?

Je kunt een verjaardagsfeest geven ‘om je verjaardag te vieren’, maar dat is geen doel. Een echt doel is specifiek en uniek. Je wilt bijvoorbeeld mensen bij elkaar brengen die het beste in je naar boven halen, om je doelen voor het komende jaar op te stellen. Of je komt samen om de banden met je broers en zussen aan te halen. Een doel geeft richting, en maakt het ook makkelijker om besluiten te nemen over hoe je de bijeenkomst organiseert (bijvoorbeeld of het een groot feest wordt of een intiem etentje).

2 Zorg voor controverse

Dat klinkt misschien raar, maar met ‘controverse’ bedoelt ze: iets waarover mensen het kunnen hébben en meningen kunnen uitwisselen, of waarover ze verhalen kunnen vertellen. Iets dat de bijeenkomst relevant maakt. (Je zou bijvoorbeeld met je broers en zussen herinneringen kunnen delen over het huis waar je bent opgegroeid.)

3 Een alternatieve werkelijkheid

Je brengt mensen ook samen door regels op te stellen, die alleen voor deze bijeenkomst gelden. Bijvoorbeeld: de regel ‘wie als eerste op de telefoon kijkt, betaalt’. Of, bij een zakelijke borrel: ‘je mag niet vertellen wat voor werk je doet’. Met regels overbrug je de verschillen tussen mensen, je bent even allemaal gelijk.

Als je naar deze adviezen kijkt, snap je trouwens meteen waarom leesclubs zo populair zijn. Ze hebben een duidelijk doel, er is iets om over te praten, en ze hebben duidelijke regels (in elk geval: het boek lezen!).

Samen op afstand

Maar goed, hoe organiseer je een betekenisvol samenzijn als je noodgedwongen op afstand moet blijven? Priya Parker wordt er nu regelmatig over geïnterviewd en begon ook een podcast met ideeën voor samenkomsten in tijden van corona.

Hoe vier je bijvoorbeeld een verjaardag, als je er iets speciaals van wilt maken? Met z’n allen via Zoom Lang zal ze leven zingen is al een begin. Maar er kan nog veel meer. In een van de afleveringen van haar podcast praat Priya met Shana, die voor haar neefje Brennan een bijzondere verjaardag wilde organiseren. Hij werd twaalf en is dol op aandacht en grote feesten met veel rumoer. Oplossing: vrienden en familie kwamen samen op een grote parkeerplaats en parkeerden hun auto’s in een grote cirkel. Shana reed rondjes, met Brennan hangend uit het raam, terwijl iedereen keihard toeterde en verjaardagsliedjes zong – hij vond het geweldig.

Iemand anders organiseerde voor haar zus die achttien werd een ‘readathon’, waarbij vrienden en familie op afstand om de beurt voorlazen uit haar lievelingsboek.

Licht in het midden van de tunnel

Het thema voor die laatste verjaardag was ‘licht in het midden van de tunnel’. Want de jarige was, begrijpelijk, heel verdrietig omdat er zoveel in duigen viel dit jaar. Zoals voor iedereen die dit jaar examen doet: geen eindexamenfeest, geen examenreis, geen introductiedagen voor de nieuwe studie. En omdat onduidelijk is hoe lang het corona-virus nog een stempel op het leven blijft drukken, had ze het gevoel dat er geen licht was aan het einde van de tunnel.

Vandaar dat mooie thema: ‘licht in het midden van de tunnel’. Als je niet weet hoe lang het gaat duren, wil je nú iets moois, nú juist samen met je vrienden iets bijzonders doen. En samenkomsten betekenisvol maken, is een manier  om licht in het midden van de tunnel te brengen. Zo’n bijzondere verjaardag is niet alleen fijn voor de jarige, maar voor iedereen die erbij is.

En wat doe je als je, bij bijvoorbeeld een Zoom-vergadering, niet kunt bedenken wat het werkelijke doel is? Tja. Samenkomsten die nergens over gaan, kun je eigenlijk net zo goed weglaten. Kun je in die tijd mooi ‘De kunst van het samenkomen’ lezen, en plannen maken voor vergaderingen die er wel toe doen. Want dat is misschien wel het leukste aan dit boek: dat je, ook al ben je misschien helemaal niet van de feestjes, toch zin krijgt om er zelf een te organiseren.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Angstig of gespannen? 7 inzichten van de zee die troosten
Angstig of gespannen? 7 inzichten van de zee die troosten