De oceaan als leermeester

De oceaan als leermeester De oceaan als leermeester De oceaan als leermeester

Al jaren droomt adjunct hoofdredacteur Eveline Helmink over een surfavontuur. Niet alleen vanwege zon, zee en strand – maar als spirituele leerschool in overgave en beheersing. Aan de kust van Costa Rica ontdekt ze hoe de oceaan een strenge, doch rechtvaardige leermeester is.

Overgave en verbinding

In Costa Rica begint haar dag met een yogasessie: yoga en surfen hebben veel gemeen. Surfers en yogi’s oefenen beiden in beheersing, concentratie, soepelheid en kracht, overgave en verbinding. De yogafilosofie laat zich goed in de praktijk brengen op een board: het surfen zelf is als het uitvoeren van een asana, in en onder water oefen je je ademhaling, wachtend op een goede golf stem je af op wat er in het hier en nu gebeurt.

Dobberen

Eveline: “You are not a drop in the ocean, schreef Rumi. You are the entire ocean in a drop. Ik moet er steeds aan denken, omdat ik de oceaan dan weer in mij, dan weer buiten mij hoor. Soms klinkt het alsof de golven me uitlachen, als ze wreed bulderend aan mijn voeten neerslaan. Soms lijkt het alsof het warme water me omarmt en helemaal opneemt, als ik tussen de rotsen in een getijdenbad dobber. De oceaan is zich helemaal niet bewust van mij, hij is er gewoon, totaal onverschillig.”

 

Volgend artikel
Beschermer van de aarde
Beschermer van de aarde