Zou jij ook best een paar uurtjes per week willen steken in het helpen van andere mensen (of dieren!), maar weet je niet goed wat? Of ben je bang dat je dan meteen van alles móet, of dat je er minstens een dag per week kwijt bent? Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten – zeker weten dat er ook iets is wat bij jouw interesses en talenten past.
Als je van taal houdt, zijn er heel veel leuke vrijwilligersbaantjes te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld taalmaatje worden van iemand die het Nederlands probeert te leren. Samen lezen, televisiekijken of helpen met administratieve klusjes (formulieren invullen en zo, best een gedoe als je de taal niet machtig bent), maar ook gewoon uitjes maken. Net wat je leuk vindt. In alle regio’s zijn hier initiatieven voor, bijvoorbeeld via Humanitas.
Sportverenigingen draaien op vrijwilligers, en die zijn er eigenlijk nooit genoeg. Ben je gek op sport (om te doen óf om naar te kijken), dan is het dus een makkie: meld je aan bij de sportclub in je buurt. Word scheidsrechters, coach, patatbakker. Ook een mooie rol is die van sportmaatje, voor iemand die graag wil sporten maar de drempel in z’n eentje te hoog vindt. Dé manier om elkaar te motiveren – zo weet je zeker dat je zelf ook niet op de bank blijft hangen.
Als jouw hart sneller gaat kloppen van viervoeters en je een ochtend of middag per week beschikbaar bent, ben je waarschijnlijk de gedroomde vrijwilliger bij het dierenasiel. Ook de Dierenbescherming is vaak op zoek naar vrijwilligers, die bijvoorbeeld op de dierenambulance rijden, zwerfdieren en gewonde dieren opvangen, maar ook les over dierenwelzijn geven op scholen.
Voor oudere mensen is werken met een computer (of smartphone) vaak een behoorlijke uitdaging. Geduldige hulp van iemand die snapt hoe je een mail verstuurt, een printer installeert of Whatsapp gebruikt, is dan goud waard. En het is nog gezellig ook. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij SeniorWeb, dat bemiddelt tussen vrijwilligers en ouderen die hulp zoeken.
Veel mensen hebben behoefte aan gezelschap. Gewoon af en toe iemand om mee te kletsen, spelletjes mee te doen, een wandeling mee te maken, samen mee te koken… Zeker wanneer het gaat om iemand die ziek is, is dit fijn. Niet alleen voor hem of haar zelf, maar ook voor de omgeving: het zorgt ervoor dat mantelzorgers even tijd voor zichzelf hebben. Zorgmaatjes brengen een keer per week of eens per twee weken tijd door met iemand die zorg nodig heeft. In heel veel regio’s worden zorgmaatjes gezocht.
Als organiseren in je bloed zit, is dat een talent waarmee je anderen heel blij kunt maken. Ga maar na: in de meeste plaatsen worden ontzettend veel festivals, feesten en andere evenementen georganiseerd. Mensen met organisatorisch inzicht zijn daarbij onmisbaar. Ga uit van jouw interesse (gek op films? Help bij het filmfestival. Je buurt beter leren kennen? Organiseer een buurtfeest), dan heb je er sowieso plezier in.
Het duurt nog even, maar voor je het weet is het december. Niet iedereen heeft in die periode een familie of groep vrienden om mee af te spreken. Hoe leuk is het dan om die alleenstaande buurvrouw of pas naar jouw straat verhuisde buurman uit te nodigen voor het kerstdiner? Als je het groter aan wilt pakken, kun je via EngelenTafel zelfs met een heel gezelschap samen eten. Een mooie manier om elkaar te leren kennen.
‘Natuurlijk is er hoop!’ Dit zijn haar redenen (en dit is wat wij kunnen doen). Lees meer
Wat is dat toch met de Wadden: als je er een keer bent geweest, blijf je terugkomen.... Lees meer
Door op de kleine dingen te focussen, sluit je de rest van de wereld buiten. Lees meer
Luisteren naar muziek als vorm van heling. Muziek die je – als je de tijd neemt om... Lees meer
Cadeaus inpakken zonder inpakpapier is gemakkelijker dan je denkt. Lees meer
Voorlopig zit een (verre) mooie reis er niet in. Daarom nemen we je graag mee naar... Lees meer