Dit zijn de 7 leukste vrijwilligersbaantjes

Dit zijn de 7 leukste vrijwilligersbaantjes Dit zijn de 7 leukste vrijwilligersbaantjes Dit zijn de 7 leukste vrijwilligersbaantjes

Op zoek naar leuk vrijwilligerswerk omdat je graag andere mensen (of dieren) wilt helpen? Vaak wordt gedacht dat je direct van alles moet of je minstens een dag per week beschikbaar moet zijn, maar dat valt hartstikke mee.

Leuk vrijwilligerswerk: 7 ideeën

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten – zeker weten dat er ook iets is wat bij jouw interesses en talenten past.

Goed met woorden? Word iemands taalmaatje

Als je van taal houdt, zijn er heel veel leuke vrijwilligersbaantjes te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld taalmaatje worden van iemand die Nederlands probeert te leren. Samen lezen, televisiekijken of helpen met administratieve klusjes (formulieren invullen enzo, best een gedoe als je de taal niet machtig bent), maar ook gewoon uitjes maken. Net wat je leuk vindt. In alle regio’s zijn hier initiatieven voor, bijvoorbeeld via Humanitas.

Sportief? Word scheids, trainer, kantinejuf…

Sportverenigingen draaien op vrijwilligers, en die zijn er eigenlijk nooit genoeg. Ben je gek op sport (om te doen óf om naar te kijken), dan is het dus een makkie: meld je aan bij de sportclub in je buurt. Word scheidsrechters, coach, patatbakker. Ook een mooie rol is die van sportmaatje, voor iemand die graag wil sporten maar de drempel in z’n eentje te hoog vindt. Dé manier om elkaar te motiveren – zo weet je zeker dat je zelf ook niet op de bank blijft hangen.

Honden- of kattenmens? Geef je op bij het asiel

Als jouw hart sneller gaat kloppen van viervoeters en je een ochtend of middag per week beschikbaar bent, ben je waarschijnlijk de gedroomde vrijwilliger bij het dierenasiel. Ook de Dierenbescherming is vaak op zoek naar vrijwilligers, die bijvoorbeeld op de dierenambulance rijden, zwerfdieren en gewonde dieren opvangen, maar ook les over dierenwelzijn geven op scholen.

Handig met muis en toetsenbord én geduldig? Geef computerles

Voor oudere mensen is werken met een computer (of smartphone) vaak een behoorlijke uitdaging. Geduldige hulp van iemand die snapt hoe je een mail verstuurt, een printer installeert of WhatsApp gebruikt, is dan goud waard. En het is nog gezellig ook. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij SeniorWeb. Seniorweb bemiddelt tussen vrijwilligers en ouderen die hulp zoeken.

Luisterend oor? Word zorgmaatje

Veel mensen hebben behoefte aan gezelschap. Gewoon af en toe iemand om mee te kletsen, spelletjes mee te doen, een wandeling mee te maken, samen mee te koken… Zeker wanneer het gaat om iemand die ziek is, is dit fijn. Niet alleen voor hem of haar zelf, maar ook voor de omgeving: het zorgt ervoor dat mantelzorgers even tijd voor zichzelf hebben. Zorgmaatjes brengen een keer per week of eens per twee weken tijd door met iemand die zorg nodig heeft. In heel veel regio’s worden zorgmaatjes gezocht.

Goed in regelen? Help bij het organiseren van een evenement

Als organiseren in je bloed zit, is dat een talent waarmee je anderen heel blij kunt maken. Ga maar na: in de meeste plaatsen worden ontzettend veel festivals, feesten en andere evenementen georganiseerd. Mensen met organisatorisch inzicht zijn daarbij onmisbaar. Ga uit van jouw interesse (gek op films? Help bij het filmfestival. Je buurt beter leren kennen? Organiseer een buurtfeest), dan heb je er sowieso plezier in.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over vrijwilligerswerk?

Je goede voornemen wél realiseren? Dit is het toverwoord.

Volgend artikel
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk