Happinez’ Eveline vertelt over haar reis naar Japan

Happinez’ Eveline vertelt over haar reis naar Japan Happinez’ Eveline vertelt over haar reis naar Japan Happinez’ Eveline vertelt over haar reis naar Japan

Tijdens haar bezoek aan Japan waant Happinez’ adjunct-hoofdredacteur Eveline zich in een andere wereld. Haar ervaringen zijn te lezen in in Happinez ‘Helder’ dat op 7 september in de winkel ligt.

Bijzondere verzameling

Japan, het land van de rijzende zon, spreekt tot onze verbeelding. Wil je de rijkdom van Japan ervaren, maar een stukje dichterbij huis? In het Rijksmuseum kun je nu de tentoonstelling Japan Modern bezoeken, samengesteld door curator Elise Wessels. Haar collectie is een in Nederland unieke verzameling Japanse prenten uit de eerste helft van de twintigste eeuw en behoort tot één van de beste collecties op dit gebied buiten Japan. De collectie beslaat momenteel ca. 2000 prenten van zeer hoge kwaliteit, die over een periode van 25 jaar bijeen zijn gebracht.

Shin hanga en Sōsaku hanga prenten

De collectie bestaat uit prenten afkomstig uit twee stromingen, Shin hanga en Sōsaku hanga. Shin hanga kunstenaars werkten op traditionele wijze en sloten ook inhoudelijk aan op de eeuwenlange traditie van prentmaken in Japan, door onderwerpen als geïdealiseerde vrouwenportretten en sfeervolle landschapsprenten. Sōsaku hanga kunstenaars werkten daarentegen als avant-gardisten met vernieuwende ideeën over de rol van de kunstenaar en het creatieve proces en sloten thematisch aan op de moderne wereld; het stadsleven en de industrie. Bijzonder in deze collectie is de balans tussen beide stromingen, zodat ze een compleet overzicht geeft van de Japanse prentkunst uit deze periode.

Beeld: fotografie door Birgitta de Vos

Volgend artikel
Op reis met Martijn: De stranden van de Zwarte Zee
Op reis met Martijn: De stranden van de Zwarte Zee