Hoe een egeltje je leven kan veranderen

Hoe een egeltje je leven kan veranderen Hoe een egeltje je leven kan veranderen Hoe een egeltje je leven kan veranderen

Of hij een paar dagen op een baby-egeltje kon passen? Natuurlijk, zei de Italiaanse dierenarts Massimo Vacchetta. Daarmee zei hij ‘ja’ tegen een groot avontuur, want de egel zou zijn leven veranderen – en dit is wat we kunnen leren van zijn verhaal.

Massimo, als dierenarts gespecialiseerd in koeien en kalveren, had voor dit kleine, kwetsbare wezentje wel wat hulp nodig, maar met adviezen van de egelopvang wist hij het baby-egeltje in leven te houden. En meer dan dat. Het redden van baby-egel Ninna leidde uiteindelijk tot het redden van nog meer egels, en het openen van een egelopvang. ’25 gram geluk’, noemde hij het boek over deze periode in zijn leven.

Een ander mens

De titel is mooi, want zo’n egeltje is letterlijk 25 gram geluk – en tegelijkertijd 25 gram gedoe. Want een baby-egel verzorgen is geen sinecure: voederen gaat druppel voor druppel, met een heel klein spuitje. En het moet om de drie uur – wat je leven ook danig overhoop kan gooien. Maar het egeltje groeit. Het krijgt een naam, Ninna. En gaandeweg merk je, misschien wel júist door de hoge eisen die het egeltje stelt, hoe Massimo zelf verandert. Van een wat ijdele man met de nodige levensbagage en een knagend gevoel van doelloosheid, in iemand die iets gevonden heeft om zich met hart en ziel voor in te zetten – iets dat belangrijker, kwetsbaarder en liever is dan zijn ego. Hij wordt niet alleen een leuker mens, maar ook een gelukkiger mens.

Lessen over geluk

Je leert veel over egels, als je dit boek leest. Over hun karakter, over hun verzorging, over hoe kwetsbaar ze zijn ook vooral, en hoe grappig en lief. Maar je leert, net als Massimo, vooral veel over geluk en hoe het soms op een onverwachte manier een rol gaat spelen in je leven.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Want geluk kan vele vormen hebben, maar het wordt meestal niet in kilo’s over de wereld uitgestort. Het zit soms in iets heel kleins, en vaak in iets dat toevallig op je pad komt. Maar áls je iets vindt waar je helemaal in op kunt gaan, iets dat belangrijker voor je is dan prestige en geld, dan is het zaak om het te koesteren en er goed voor te zorgen. Want juist die toewijding zorgt dat geluk bij je blijft en groeit.

Feitelijk heb je maar een heel klein beetje geluk nodig. Want wat is nou 25 gram? Een sprankje. Het lijkt misschien niks, maar als je je daarop focust, het koestert en er goed voor zorgt, dan is het een wegwijzertje dat je helpt bij het vinden van een levenspad dat past bij jóu.

Het is de wijze les die Massimo’s tante hem voorhield: ‘Je moet het goede, dat we allemaal in ons hebben, onderscheiden en cultiveren. (…) En vergeet niet: je moet nooit iets doen om goedkeuring van anderen te krijgen. Je moet doen waar je je zelf goed bij voelt.’


Egels kunnen de wereld redden

Dat klinkt eenvoudig, maar soms is er zoiets als een egeltje nodig om er ook echt iets mee te doen. Egels hebben iets vertederends. Met die zachte stekels, die spitse snoet, en de neiging zich op te rollen als er gevaar dreigt. De Britse natuurschrijver Hugh Warwick schreef eveneens een boek over egels, en hij gaat nog verder: hij gelooft dat egels de wereld kunnen redden. Want juist doordat ze zoveel vertedering oproepen, kunnen ze zorgen dat mensen de natuur meer gaan waarderen en beschermen.

Als we egels helpen, legt Warwick uit, helpen we eigenlijk het hele ecosysteem. Een rommelige natuur, minder versnippering in het landschap, dat zijn dingen die niet alleen de egels helpen, maar het hele ecosysteem. Meer natuur, meer egels – daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkig van.

En het egeltje Ninna, uit ’25 Gram geluk’? Massimo laat haar uiteindelijk vrij. Het kost moeite. Maar ook dat is een les: dat je datgene wat je hielp om het geluk te vinden ook weer los kunt laten. Omdat je, als je je levenspad gevonden hebt, ook zonder egeltje je weg wel vindt.

Meer informatie:

Massimo Vacchetta met Antonella Tomaselli, 25 gram geluk. Hoe een egeltje je leven kan veranderen (A.W. Bruna)

Meer informatie over egels, wat je moet doen als je een egel vindt en hoe je egels kunt helpen beschermen vind je bij Egelbescherming Nederland.

Meer levenslessen lezen?

12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Hier zijn de vijf mooiste lessen uit Sjakie en de chocoladefabriek
Hier zijn de vijf mooiste lessen uit Sjakie en de chocoladefabriek