Vijf manieren om het Midzomerfeest te vieren

Vijf manieren om het Midzomerfeest te vieren Vijf manieren om het Midzomerfeest te vieren Vijf manieren om het Midzomerfeest te vieren

Het is een moment van rust en bezinning, waarop alles even stil staat: de zomerzonnewende. De langste dag, de kortste nacht. Heel even staat alles stil, een moment van rust en bezinning. Maar ook een moment om te vieren. Midzomerfeest! Met deze ideeën maak je er echt een gedenkwaardig feest van.

Bak zoete koekjes

Goudgele honing, als gevangen zonlicht, de smaak van de zomer. Bak op deze lange dagen honingkoekjes, of besmeer eenvoudige kaakjes met een mengsel van zachte boter, honing en een drup citroen, en serveer ze buiten, lekker in de tuin of op een picknickkleed. Kruimelen mag, want volgens volksverhalen is honing favoriet bij ‘Het Kleine Volkje’ en tijdens de midzomer zijn de sluiers tussen hun wereld en de onze even dun, zodat elven en andere natuurwezens erdoorheen kunnen piepen om een kijkje te nemen. Ritselt daar iets? Wees intussen lief voor de bijen – zaai wilde bloemen in je tuin en je balkonbakken, open een insectenhotel en creëer rommelige, zanderige plekjes waar wilde bijen een holletje kunnen graven. Koester de kleine wezentjes.

Maak je eigen amulet

Je zou de zomerzonnestralen het liefst in een doosje willen doen en dan bewaren, heel lang bewaren. En dat kan. Verzamel kruiden, edelstenen en andere dingen die iets voor je betekenen, of die je associeert met het leven. Stop ze in een zakje, bind dat dicht en leg het op een mooie dag buiten in de zon om op te laden. Zo wordt je amulet een powerbank vol krachtige midzomerzon, die je later kunt gebruiken om rituelen een extra boost te geven, of om kracht uit te putten op moeilijke momenten. Neemt voor je gevoel na een tijdje de kracht af? Leg het buideltje dan gewoon weer even in de zon. Ga er vooral ook zelf even naast zitten, met je ogen dicht en je snuit richting de zon. Even opladen.

Plant een zaadje van verlangen

Midzomer is een kantelpunt. Een moment dat alles even stil staat, zoals een schommel op het hoogste punt. Heel even zweef je, ben je bijna gewichtloos, kun je goed om je heen kijken. Waar wil je heen? Wat wílde je ook alweer? Daarom is midzomer zo’n prachtig moment om plannen te maken voor persoonlijke groei. Om een nieuwe studie te starten, om jezelf onder te dompelen in de traditie waar je uit voortkomt, of om iets nieuws te leren dat al zó lang op je verlanglijstje staat. Gebruik de langste dagen van het jaar om een groeiplan op te stellen. Niet voor de tuin, maar voor jezelf. Plant een zaadje van verlangen. Kijk ver vooruit, stel een doel voor de lange termijn, en doe dan elke dag iets. Eén klein stapje, elke dag. Een zaadje van verlangen krijgt wortels, een blaadje, een stengel, komt tot bloei.

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied

Meditatie in de midzomernacht

Verzamel typische midzomerkruiden, zoals kamille, basilicum, lavendel, sint-janskruid en ijzerhard (verbena). Schrijf je zorgen, problemen en alles wat je dwarszit op een rood lint en bind dat om de bloemen. Teken er een cirkel omheen terwijl je een dankgebed uitspreekt waarin je, in naam van de zon, de zorgen uit je leven bant, en vervangt door de vreugde van de midzomernacht. Je zorgen op een papiertje schrijven kan ook. Houd er dan een vlammetje bij. Piepklein, voorzichtig, maar wel zodat er iets in rook opgaat. Daarna mediteren, liefst in het donker, onder de sterren. Denk aan de zomer, de seizoenen, de oneindigheid van het heelal. En daarna nog een tijdje naar de sterren kijken. In slaap vallen kan ook. Een diepe slaap, een droomloze slaap. Een slaap zonder zorgen.

Spiegel de zon

Na de zonnewende worden de dagen weer korter, dus dit is het moment om jezelf nog even op te laden met de warmste zonnestralen van een zon die hoog aan de hemel staat. Neem een spiegel of een zilveren schaal en plaats deze zo dat hij het zonlicht weerkaatst. Ga op een plek staan waar je het gebundelde zonlicht kunt opvangen (let op, niet in je ogen natuurlijk). Voel de midzomerzonnestralen en sla de warmte op in je hart en ziel. Spiegel de midzomerzon, zodat er, diep binnenin je, iets zachtjes blijft gloeien, ook in de donkerste dagen.

Dit artikel is redactioneel ingekort en komt uit Happinez ‘Zin in samen’. 

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over de zonnewende?

Dit is de spirituele betekenis van de zonnewende.

Volgend artikel
Zonnewende: zo gebruik je de magie van midzomer
Zonnewende: zo gebruik je de magie van midzomer