Drie manieren om het Midzomerfeest te vieren

Drie manieren om het Midzomerfeest te vieren Drie manieren om het Midzomerfeest te vieren Drie manieren om het Midzomerfeest te vieren

Het is een moment van rust en bezinning, waarop alles even stil staat: de zomerzonnewende. De langste dag, de kortste nacht. Eigenlijk was dat afgelopen zaterdag al, maar Midzomer wordt vaak op 24 juni gevierd. Vandaag, dus. De zon is er sowieso bij, maar met deze ideeën maak je er echt een gedenkwaardig feest van. 

Midzomer bloemenkrans

Op de allerlangste dagen zijn de bloemen op hun mooist. Maak een krans met zomerbloemen en geurige zomerkruiden en hang hem aan je voordeur, zodat geluk en liefde weten dat ze welkom zijn.

Pluk in tuin, veld of berm een mooie bos bloemen, grassen en kruiden. Wil je een krans maken voor op tafel, leg dan een krans van steekschuim ondersteboven in een bak water tot het schuim verzadigd is. Knip de bloemen en kruiden kort af en steek ze dicht op elkaar in de krans totdat de ondergrond niet meer zichtbaar is. Bij dunne steeltjes kun je met een satéstokje eerst gaatjes prikken om knakken te voorkomen. Wil je een krans maken om zelf te dragen? Maak dan een cirkel van tuindraad en omwikkel die met lint of touw. Knip de bloemen en kruiden kort af en maak mini-boeketjes van steeds drie tot vijf bloemen en/of takjes en grasjes en bind die een voor een, iets overlappend aan het draad, tot de krans vol is. Vernevel er met de plantenspuit wat water over, dan blijven de bloemen langer mooi.

Bak zoete koekjes

Goudgele honing, als gevangen zonlicht, de smaak van de zomer. Bak op deze lange dagen honingkoekjes, of besmeer eenvoudige kaakjes met een mengsel van zachte boter, honing en een drup citroen, en serveer ze buiten, lekker in de tuin of op een picknickkleed. Kruimelen mag, want volgens volksverhalen is honing favoriet bij ‘Het Kleine Volkje’ en tijdens de midzomer zijn de sluiers tussen hun wereld en de onze even dun, zodat elven en andere natuurwezens erdoorheen kunnen piepen om een kijkje te nemen. Ritselt daar iets? Wees intussen lief voor de bijen – zaai wilde bloemen in je tuin en je balkonbakken, open een insectenhotel en creëer rommelige, zanderige plekjes waar wilde bijen een holletje kunnen graven. Koester de kleine wezentjes.

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied

Spiegel de zon

Na de zonnewende worden de dagen weer korter, dus dit is het moment om jezelf nog even op te laden met de warmste zonnestralen van een zon die hoog aan de hemel staat. Neem een spiegel of een zilveren schaal en plaats deze zo dat hij het zonlicht weerkaatst. Ga op een plek staan waar je het gebundelde zonlicht kunt opvangen (let op, niet in je ogen natuurlijk). Voel de midzomerzonnestralen en sla de warmte op in je hart en ziel. Spiegel de midzomerzon, zodat er, diep binnenin je, iets zachtjes blijft gloeien, ook in de donkerste dagen.

Meer Midzomer?

In het nieuwste Happinez nummer ‘Zin in samen’ vind je meer manieren om Midzomerfeest te vieren. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Leve het vakantiegevoel: drie manieren om het te ervaren
Leve het vakantiegevoel: drie manieren om het te ervaren