12 archetypen van Jung: waarin herken jij jezelf?

12 archetypen van Jung: waarin herken jij jezelf? 12 archetypen van Jung: waarin herken jij jezelf? 12 archetypen van Jung: waarin herken jij jezelf?

Wel eens van de twaalf archetypen van Jung gehoord? Dit zijn persoonlijkheidstypen die staan voor menselijke drijfveren, zoals de Heerser of Onschuldige.

Psycholoog en filosoof Carl Jung beschreef en bedacht de twaalf archetypen. Ieder mens herkent zich in meerdere archetypen, maar er is er vaak één die dominant is. Welke is dat bij jou? De twaalf archetypen in vogelvlucht met bijbehorend(e) quote, spreekwoord of gezegde.

1 Onschuldige: Wie goed doet, goed ontmoet

De Onschuldige doet álles om geen fouten te maken. Het is een optimistische pleaser die graag met zijn hoofd in de wolken loopt. Zelf gelukkig zijn en anderen niet voor de voeten lopen, dat is voor de Onschuldige het belangrijkst.

2 Gewone man/vrouw: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

De Gewone man ís overal bij en hóórt overal bij. Gelijkheid staat hoog in het vaandel van dit archetype dat uiterst realistisch is en het hart op de goede plek heeft zitten. De Gewone man onderscheidt zich bij voorkeur niet en verbinden is wat hem drijft.

3 Held: Voor niets gaat de zon op

Strijder van de eerste orde en iemand die moed en daadkracht toont als dat nodig is; dat is de Held. Dit archetype zet zich in om de wereld te verbeteren en doet dat vol overgave. Verliezen komt niet voor in de vocabulaire van dit archetype.

4 Zorggever: Aalmoezen geven, verarmt niet

Geven is voor de zorggever belangrijker dan nemen. Sterker nog: dit archetype voelt zich uiterst ongemakkelijk bij nemen. Hij doet alles om anderen te beschermen en te verzorgen en moet ervoor waken dat daar geen misbruik van wordt gemaakt.

5 Ontdekkingsreiziger: ‘Een tocht van duizend mijl begint met een eerste stap’ – Lao Tse

Dit archetype zoekt en zwerft zijn hele leven: over de wereld, met anderen en in zichzelf. Het zijn mensen die altijd nieuwe impulsen, ideeën en ervaringen nodig hebben; pas dan voelt hun leven als bruisend en zinvol. Het is het doel van de Ontdekkingsreiziger om dichter bij zichzelf te komen, te zijn en te blijven.

6 Rebel: Men kan geen omelet maken zonder eieren te breken

De Rebel trapt tegen heilige huisjes. Alles wat staat en niet werkt, moet omver. Vernietiging met transformatie als drijfveer; dat is waar de Rebel zich voor inzet. Het zijn alerte mensen die het haarfijn aanvoelen als iets onecht is of niet klopt.

7 Minnaar: De liefde is eeuwig, alleen de partners wisselen

Een allemansvriend, dat is de Minnaar. Charmeur eerste klas die aandacht en interesse toont en daar zelf ook zeker geen gebrek aan heeft. Voor de Minnaar zijn relaties met anderen de belangrijkste drijfveer, zowel vriendschappen als liefdesrelaties. De Minnaar zal zich niet gauw binden.

8 Schepper: ‘Experience is simply the name we give our mistakes’ – Oscar Wilde

Originaliteit, perfectie en visie zijn begrippen die de Schepper dagelijks bezighouden. Hoe creëer ik iets dat blijvend van waarde is? Of een Schepper nu uitvinder, musicus of schrijver is; hij maakt cultuur en is zich daar terdege van bewust.

9 Nar: Carpe Diem

Lichtheid is wat de Nar kenmerkt. Waarom zeiken, zeuren en serieus zijn als je kunt lachen? Leef in het nu en heb het gezellig, vindt de Nar. Dit archetype doet er alles aan om het mensen naar de zin te maken met humor en speelsheid.

10 Wijze: ‘Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes’ – Jung

Dit archetype is analytisch van aard. De Wijze zoekt alles tot op de bodem uit om de wereld en zichzelf beter te begrijpen. Waarheid is een kernbegrip en dit type doet alles om die te achterhalen. In zelfreflectie is nog nooit iemand gestikt en denken moet je altijd éérst doen, vindt de Wijze.

11 Magiër: ‘Twee dingen zijn oneindig, het universum en menselijke domheid’ – Einstein

De Magiër heeft universele kennis en loopt daarmee te koop. Iedereen wil toch weten hoe het écht zit? Genezen met essentiële kennis is de drijfveer van de Magiër. Dit type kan helpen als de beste, maar dan moet je wel naar hem luisteren.

12 Heerser: Het roer stevig in handen hebben

Controle is het kernbegrip van de Heerser. Dit type heeft en houdt het heft in houden, want hij wil iets succesvols neerzetten en weet hoe. De Heerser verguist chaos en doet liever alles alleen dan dat hij samenwerkt.

Meer lezen?

Ontdek hier je zielstype.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Boomastrologie: zoek je boomtype op en lees of je jezelf herkent
Boomastrologie: zoek je boomtype op en lees of je jezelf herkent