Bijenwastekening analyseren: boodschappen uit je onderbewuste

Bijenwastekening analyseren: boodschappen uit je onderbewuste Bijenwastekening analyseren: boodschappen uit je onderbewuste Bijenwastekening analyseren: boodschappen uit je onderbewuste

Zin om creativiteit en zelfreflectie te combineren? Ga aan de slag met bijenwas; beter bekend als encaustic art. Dit is een eeuwenoude techniek waarmee je met verwarmde bijenwas schildert en je je eigen bijenwastekening maakt. 

Vroeger werd de was aangebracht op bijvoorbeeld canvas of hout, nu vooral op materialen met een gecoat (glad gemaakt) oppervlak, zodat de was niet meteen door het materiaal wordt opgenomen. Je gebruikt hiervoor een speciaal encaustic strijkijzer of een reisstrijkijzer waar je de was op aanbrengt, zodat je al strijkend, tekenend of tamponnerend je kunstwerk maakt.

Bijenwastekening door spiritueel helper Ada Vogel.

Het leuke aan de verwarmde bijenwas is dat het zijn eigen weg gaat als je het aanbrengt. Er vormen zich spontaan patronen op het oppervlak. Het proces bij het maken van de tekening is belangrijk. Welke kleuren gebruik je? Welke associaties roept het effect bij je op? Welk gevoel krijg je erbij? Vragen die inzicht kunnen geven in jezelf. De patronen die ontstaan zijn, kun je duiden. Zoek online eens wat tekeningen op en bekijk of ze je iets vertellen of ga zelf met bijenwas aan de slag. Dit zijn vijf opvallende verschijnselen om in een bijenwastekening op te letten:

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Vormen

Door het strijkijzer kunnen er puntige vormen ontstaan, maar ook juist zachte, ronde vormen. Met één blik op het kunstwerk vallen die vormen als eerste op. Nodigen ze je uit om te kijken of draai je het schilderij liever om? Puntige vormen komen vaak scherp, onrustig en temperamentvol over, terwijl ronde vormen zachtheid en rust uitstralen. Zie je ze allebei in je tekening? Dan is vermoedelijk van allebei sprake. Waar zit de onrust en waar de rust bij jou?

Landschappen

Bergen, zee, weiland, bos, meer; in een bijenwastekening is vaak een landschap te herkennen. Wat zegt een donker bospad je of een wilde zee, wat betekent een leeg weiland? Voel het, ervaar het en kijk vervolgens naar de kleur. Is die warm of juist koud? Heb je het idee dat de zon erop geschenen heeft of heeft het gevroren? En wat zegt het jou? Benoem zonder na te denken wat je ziet en voelt, dan kom je tot de beste interpretaties.


Gezichten

Op veel bijenwastekeningen zijn gezichten te herkennen. Niet meteen, maar als je er wat langer naar kijkt. Het gezicht van de persoon die de bijenwastekening gemaakt heeft bijvoorbeeld. Of een aantal vriendelijk ogende gezichten verspreid over de tekening. Laat je gevoel je maar vertellen wie dat zijn. Let ook op emoties als je een gezicht herkent. Die kunnen je iets vertellen over een uitdaging waar je nu voorstaat. Zie je een angstig of schreeuwend gezicht, schrik er niet van, maar sta er even bij stil. Waar ben ik bang voor? Waar strijd ik mee?

Initialen

Vaak zijn er op een bijenwastekening initialen te herkennen. Letters dus, die soms onderaan, soms verspreid over de tekening te zien zijn. Zelf een bijenwastekening gemaakt of laten maken? Schrijf de initialen die je daarop terugziet op. Zeggen ze iets over jou? Hebben ze een verband met je voor- of achternaam? De initialen kunnen ook verwijzen naar iemand in je omgeving, een dierbare overledene, een gids of bijvoorbeeld een plek waar je een speciale band mee hebt. Wat is het verband met deze initialen en de rest van de tekening?

Zelf een bijenwastekening maken?

Volg bijvoorbeeld een workshop bij Encaustic Art of Hobbeezz.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over creativiteit?

Waarom kliederen en knutselen zo ontspannend is.

Volgend artikel
Je kunt niet alles verklaren met de ratio – en dat is maar goed ook
Je kunt niet alles verklaren met de ratio – en dat is maar goed ook