Intuïtieve ontwikkeling: hoe activeer je je intuïtie?

Intuïtieve ontwikkeling: hoe activeer je je intuïtie? Intuïtieve ontwikkeling: hoe activeer je je intuïtie? Intuïtieve ontwikkeling: hoe activeer je je intuïtie?

Intuïtie: een veelgebruikte term als het gaat over bewust leven. Je gevoel als kompas gebruiken, daar komt het op neer. Klinkt overzichtelijk, maar wat houdt het precies in? Wat is het verschil tussen een ingeving en een gedachte? Of is hun verschijningsvorm hetzelfde? Maar hoe onderscheid je dan een zuivere ingeving van een hersenspinsel?

Rondom de intuïtieve ontwikkeling leven veel vragen. Linda Keen schreef er het boek Intuïtieve ontwikkeling over en richtte het Nederlandse opleidingsinstituut Mens en Intuïtie op. Ze ging op zoek naar wat intuïtie is en hoe je het kunt ontwikkelen. Drie kernwaarden van intuïtieve ontwikkeling:

1 Verbeelding is je bron

Heb jij een levendige fantasie? Mooi, want bij het ontwikkelen van je intuïtie heb je je verbeelding hard nodig. Neem dit simpele voorbeeld: je twijfelt tussen twee paar schoenen. Sluit je ogen, scan jezelf van top tot teen. Welke schoenen heb je aan? Het paar dat zich in je verbeelding voordoet, is het paar waar je gevoel het meest naar uitgaat. Hoef je het nog niet te kiezen, maar dat is eenvoudigweg hoe verbeelding en intuïtie samenwerken. Ook een medium werkt met verbeelding. Hij of zij ziet dingen voor zich en benoemt dat. Het is de kunst om bedachte beelden en ingegeven beelden van elkaar te scheiden. Angst en controle zorgen namelijk ook voor beelden die je intuïtie vertroebelen. Het grote verschil tussen die twee is dat intuïtieve verbeelding prettig en vredig voelt en rationele verbeelding je angstig en nerveus maakt. Als je dat in gedachten houdt, zijn ze makkelijk te onderscheiden.

2 Gronden en aarden

Hoe hoger je energie, hoe makkelijker verwarring zich aandient. Als je beter naar je intuïtie wilt luisteren, is aarden het devies. Aandacht besteden aan de eerste chakra dus, door de grond onder je voeten te voelen, te wandelen, de natuur in de gaan, of te mediteren. Intuïtie is het woord dat hoort bij het zesde chakra, maar dat betekent niet dat je de andere chakra’s links kunt laten liggen. Hoe belangrijker de bovenste chakra’s in je leven worden, hoe meer kracht en stabiliteit je nodig hebt vanuit de onderste. Voel je je zweverig en instabiel? Focus je dan even op iets anders dan je intuïtieve ontwikkeling. Alle aandacht naar je lijf, naar de letterlijke ruimte die je inneemt.

Op zoek naar antwoorden op jouw levensvragen?

Volg onze award-winnende training Tarot, meer dan 1.750 trainees gingen je voor
  • Wijsheden en tips van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn

  • Leer je eigen tarotleggingen duiden

  • Cadeau: luxe Happinez Tarotdeck


3 Veroordeel jezelf niet

Luisteren naar je intuïtie is geen gave, maar een vaardigheid. Mensen die dit heel goed kunnen, hebben hier bewust of onbewust veel aandacht aan besteed. Oefening baart namelijk kunst, ook wat het luisteren naar je intuïtie betreft. Linda Keen vergelijkt het met het bespelen van een instrument. Eerst voelt het houterig, maar naarmate de tijd vordert wordt het steeds vloeiender. Aandacht besteden aan je intuïtieve ontwikkeling is confronterend. Het is geen deur die je vreugdevol open zwaait; je komt ook je schaduwen tegen en je eigen snoeiharde oordeel. Schrik hier niet van terug. Kijk het aan, want hoe donkerder de schaduwen, hoe lichter de stap die hierop volgt.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over intuïtie?

Met deze drie stappen leid jij een intuïtiever leven.

Volgend artikel
Dit is de symboliek achter de kimono
Dit is de symboliek achter de kimono