Ontdek karma. Wat zijn jouw karmische patronen?

Ontdek karma. Wat zijn jouw karmische patronen? Ontdek karma. Wat zijn jouw karmische patronen? Ontdek karma. Wat zijn jouw karmische patronen?

Het leven gaat niet over rozen. Naast vreugdevolle, gelukzalige momenten ervaar je heftige uitdagingen, confronterende situaties en immens verdriet. Met als lastigste hoogtepunt de steeds terugkerende patronen.

In relaties, bijvoorbeeld, of waar het je keuzes betreft. Je zit erin vast en denkt er niet uit te kunnen, maar dat kun je wel. Karma is a bitch, dat staat buiten kijf. Maar zonder karma kom je niet verder. Wat is karma precies? Hoe ontdek je karmische patronen en relaties? En wat kun je ermee?

Inzicht krijgen

In traditionele religies staan goed en fout als uitersten centraal. Richtlijnen om mensen gedurende hun leven op het rechte pad te houden. Gelovig of niet; we weten allemaal wat wel en wat niet de bedoeling is. Die gedeelde moraal zit erin gebakken. Iemand bedriegen? Dat doe je niet. Vreemdgaan? Ook niet. Liegen? Niet de bedoeling. Maar we zijn niet perfect, dus doen we het wel. En daar komt karma om de hoek kijken. Karma gaat niet om boete doen, maar om inzicht krijgen, schrijft Edel Maex in Een kleine inleiding in het boeddhisme. Je goede karma – alle positieve ervaringen en inzichten waar je uit kunt putten – helpt je om de confronterende karmische uitdagingen met open vizier tegemoet te treden.

Karma en reïncarnatie

Deepak Chopra beschrijft karma in Leven na de dood als een kosmische klok waarin alle radartjes in elkaar grijpen. Wat je ook doet, alles wordt weer in balans gebracht. Het geloof in meerdere levens staat aan de basis van karma. Ervan uitgaande dat je voordat je aan een nieuw leven begint de uitdagingen kent die je wilt overwinnen. Maar je hoeft niet in reïncarnatie te geloven om iets met karma te kunnen. Patronen doorbreken is de crux en daar kun je altijd aan werken. Maar makkelijk is dat niet. Neem vreemdgaan. Dat doe je niet om de ander pijn te doen, dat doe je omdat je niet weet hoe je met de situatie en je eigen gevoel moet omgaan. Omdat je je eigen waarheid niet kunt spreken. Om zo’n patroon te doorbreken moet je bij jezelf naar binnen kijken en dat is eng en confronterend en lukt niet altijd binnen één leven.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Patronen zien en doorbreken

Hoe weet je of iets karmisch is? Als het je wat doet, het je van je stuk brengt, je een muur op laat trekken of heel erg boos maakt. Trek je dan terug en kijk wat het is. Je baas die jou ’s ochtends niet groet bijvoorbeeld, of je dochter die niet met jou praat, maar wel met je partner. Je zoveelste ontslag om een voor jou oneerlijke reden of je verlammende angst om een liefdesrelatie aan te gaan. Dingen die je tot in de kern raken. Dat is karma. Dat kan met een persoon te maken hebben, maar ook met een (terugkerende) situatie. Vluchten voor karma lijkt aantrekkelijk. Een hoge niemand-raakt-mij-muur optrekken en doordenderen. Want hoe laat je iets toe wat jou vreselijk raakt? Zoom uit. Bekijk je leven als geheel en bedenk wat je wilt leren. Waar je heen wilt. En houd in gedachten dat de mooiste, warmste, meest authentieke mensen de meeste pijn hebben doorvoeld.

Heb vertrouwen

Karma neem je mee. Je trekt er mensen mee aan en stoot ze ermee af. Karma helpt je om voor jezelf te kiezen, het verstevigt je positie in het leven en verrijkt je ziel. Ben jij bezig patronen te doorbreken? Word je geconfronteerd met grote emoties? Vind rust bij jezelf. Mediteer, trek je terug, laat toe en laat los. Daarvoor hoef je niet in reïncarnatie of in begeleiding op wat voor manier dan ook te geloven. Jij helpt jezelf met alles wat je in je hebt. Durf daarop te vertrouwen. En als je dat even niet kunt, schroom dan niet om hulp te zoeken.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over karma?

Verander je karma, verander je leven: met dit vierstappenplan neem je je leven in eigen hand.

Volgend artikel
Dit is de kracht van affirmaties
Dit is de kracht van affirmaties