Koester je dromen

Koester je dromen Koester je dromen Koester je dromen

Nachtmerries raken erin verstrikt, terwijl mooie dromen je moeiteloos bereiken. Maar een dromenvanger helpt je ook bij het vinden van je eigen pad in het leven.

Volgens de traditie van de Ojibwa-indianen in Canada hang je de dromenvanger boven het bed van een kind. Goede dromen worden ’s nachts gevangen in het web, zakken naar beneden en dwarrelen via de veren zachtjes de ziel binnen. Nachtmerries raken juist verdwaald en verstrikt in de draden, die blijven hangen in het web en verdampen in het licht van de eerste zonnestralen.

Werk van aandacht

Mirjam de Ruiter zag voor het eerst hoe dromenvangers gemaakt werden bij de Noord-Amerikaanse indianen in Canada, waar ze in haar jeugd regelmatig met haar ouders was en waar ze later tijdens haar studie een half jaar woonde. “De indianen leven naar de natuur, dat is wat me aantrok”, zegt ze.

Terug in Nederland begon ze voor vrienden en familie dromenvangers te maken. Als een persoonlijk cadeau, op maat gemaakt. Want elke dromenvanger is een werk van aandacht. “Ik begin met een ijzeren ring en gebruik alleen natuurlijke materialen: echt leer, echte veren, echte steentjes. Het leer wikkelen, het net knopen, het is bijna een meditatie.” In het hart van de dromenvanger komt een talisman. Een maansteen, omdat dat zo mooi past bij het thema van de dromen. Of een fluorietsteentje, omdat het beschermt tegen angsten.

Beschermende veren

Het mooiste van het ontwerp vindt ze de veren. “Die veren staan voor bescherming, maar voor mij staan ze ook voor vrijheid, voor het kiezen van je eigen weg,” zegt ze. “Het thema van de dromenvanger is voor mij heel erg die houding: go with the flow. Zoals elke vogel ook een doel heeft om naartoe te vliegen, al is het soms zonder het te weten.” Of zoals de indianen zeggen: ‘Volg je pijlen’. Leef in overeenstemming met de natuur om je heen, maar ook met je éigen natuur. Er is een pad voor je in het leven. Je vindt de pijlen van je pad door je intuïtie te volgen, door te doen wat goed voelt, niet voor anderen, maar voor jóu. Dat is hoe je je pad vindt.


Volg je pijlen

En ja, daar helpt die dromenvanger dus ook bij: bij het onderscheid maken tussen alles wat je afleidt, en je eigen pad in het leven. Je kunt hem dus, behalve boven je bed, ook op je werkplek hangen, of op een andere plek in huis. Of doe zoals Mirjam zelf, en neem hem mee als je op reis gaat, zodat je, waar je ook bent, altijd iets vertrouwds hebt, wat je eraan herinnert dat je op het juiste pad bent. “Je kunt niet op de verkeerde plek zijn”, zegt Mirjam. “Waar je bent, daar ben je. De dromenvanger herinnert je eraan om aanwezig te zijn in het moment. Volg je pijlen, dan komt het goed.”

Meer lezen over dromen?

Zo leer je je dromen (en je nachtmerries) sturen.

Volgend artikel
Dit is waarom we dromen (en wat je ervan kunt leren)
Dit is waarom we dromen (en wat je ervan kunt leren)