Lichaam en geest verbinden? Volg een cursus Mongools keelzingen

Lichaam en geest verbinden? Volg een cursus Mongools keelzingen Lichaam en geest verbinden? Volg een cursus Mongools keelzingen Lichaam en geest verbinden? Volg een cursus Mongools keelzingen

Wel eens van Mongoolse keelzang gehoord? Het lijkt op het geluid van een Didgeridoo, alleen wordt het gemaakt door de menselijke stem. Wat Mongools keelzingen zo bijzonder maakt? Er worden twee (of meerdere) tonen tegelijk geproduceerd.

Mongools keelzingen gebeurt met boven- en ondertonen die je door elkaar kunt laten klinken. Steppebewoners gebruiken keelzang om met de natuur te communiceren. Het trekt dieren aan en dat is handig als je je kudde bij elkaar probeert te houden. Maar ook als je geen herder bent, is Mongools keelzingen helend. Waarom? Ontdek de kracht van boven- en ondertoonzang.

Diep contact met jezelf

Zingen brengt je door de trilling die het veroorzaakt in nauw contact met je lichaam. Je maakt geluid met je stem en ondersteunt dat geluid met buikademhaling. Je hele romp is in beweging. Het is belangrijk dat je goed gegrond zit of staat en je energie bij je houdt. Zingen brengt je heel dicht bij jezelf en het is – voor de meeste mensen – doodeng om je stemgeluid zingend te laten horen waar anderen bij zijn. Mantra’s zingen is een veilige manier om in groepsverband met je stem te experimenten en Mongools keelzingen is dat ook. Je leert je stem op een andere manier kennen en komt in diep contact met jezelf.

Mekkerend schaap

Mongools keelzingen is in de basis het nabootsen van natuurlijke geluiden met de menselijke stem. Het is een oergeluid dat dieren die het geluid horen niet met mensen associëren. Het trekt ze zelfs aan. Het basisgeluid van deze zangvorm is Khorekteer, wat borstgeluid betekent. Het is een geluid dat het dichtst in de buurt komt van het mekkeren van een schaap dat lange tijd aanhoudt. Met je tong kun je omhoog en naar beneden bewegen om met de klank te spelen. Khorekteer verzorgt een trilling in je gehele lichaam die voor ontspanning en inspanning tegelijk zorgt. Je komt in een meditatieve toestand terwijl je luistert naar het geluid van je eigen stem.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Inclusief dosha-test

Instrument op zak

Een dieper geluid dan de Khorekteer is de Kargyraa. Dit geluid wordt diep in de keel geproduceerd en klinkt haast onmenselijk. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit geluid – na veel oefening – maken. Het is een klank die een octaaf lager ligt dan het normale menselijke stemgeluid. Kargyraa ontstaat door stemplooien in het strottenhoofd te laten vibreren op de klanken. Het vergt veel oefening om de juiste plek te vinden van waaruit je Kargyraa kunt zingen, maar als het eenmaal lukt, heb je altijd en overal een instrument op zak. Misschien niet de meest voor de hand liggende manier van zingen, maar een vorm die lichaam en geest effectief met elkaar verbindt.

Meer weten over Mongools Keelzingen?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Versterk je moon practice met deze rituelen
Versterk je moon practice met deze rituelen