Voorspellen zoals de Vikingen? Maak kennis met Runen

Voorspellen zoals de Vikingen? Maak kennis met Runen Voorspellen zoals de Vikingen? Maak kennis met Runen Voorspellen zoals de Vikingen? Maak kennis met Runen

Hulp nodig van een orakel? Toe aan iets anders dan Tarot? Verdiep je in Runen.

Een eeuwenoud Germaans schrift dat tot de zeventiende eeuw door Germaanse volkeren werd gebruikt. Het schrift heeft raakvlakken met het Latijnse alfabet; zo bestaat het bijvoorbeeld uit ongeveer hetzelfde aantal tekens. Anders dan het Latijnse alfabet hebben Runentekens naast een talige ook een mystieke betekenis. Runen worden dan ook al eeuwenlang gebruikt als orakel. Hoe werk je met Runen? En wanneer gebruik je ze?

Vijfentwintig tekens

Runen zijn kleine steentjes of stukjes hout waarin tekens zijn gegraveerd. Alle (meestal) vijfentwintig stenen in een Runenorakel hebben een betekenis die staat uitgelegd in een bijgeleverd boekje of online. Het teken Fehu, bijvoorbeeld, staat voor voorspoed en vruchtbaarheid, Gebo voor samenwerking en verbintenis, Jera voor geduld en gerechtigheid. Vaak bevat een orakel ook een blanco steen die staat voor een nieuw begin of juist voor een einde.

Voorspellen

Belangrijk is dat de Runen van natuurlijk materiaal gemaakt zijn, zo kun je er energetisch en intuïtief mee werken. Over Runen is minder bekend dan over, bijvoorbeeld, Tarot of I Tjing. Dat maakt het werken met dit orakel spannend en persoonlijk, omdat je eigen gevoel nog belangrijker is bij de duiding. Er zijn niet eindeloos veel interpretaties van de tekens terug te vinden, zoals bij Tarot. Runen worden gebruikt om te voorspellen, om contact te maken met gidsen en geesten en om inzicht te krijgen in je huidige situatie.

Intuïtieve boodschap

Werk je al met orakels (Tarot, I Tjing, Engelenkaarten)? Dan vraag je je misschien af wat Runen daarop aanvullen. Alle orakels zijn een manier om te communiceren met je onderbewuste. Verschillende orakels kun je vergelijken met communicatiemiddelen. De ene keer bel je, een andere keer volstaat een appje en in bijzondere gevallen stuur je een brief of een kaart. Runen kun je vergelijken met die laatste optie: er zit tijd tussen vraag en antwoord. En die tijd is nodig. De stenen geven een intuïtieve boodschap. Als je de boodschap even op je in laat werken, er de tijd voor neemt, volgen vaak goede inzichten.


Leggingen

Bewaar Runen in een stoffen zakje of mooi doosje. Als je een legging doet, is het fijn om jezelf vrij te maken van stress. Mediteer, steek een kaars aan, zorg voor een prettige sfeer. Een fijne legging om mee te beginnen is de drie stenen legging. Bij deze legging pak je blind drie stenen die staan voor:

1) verleden
2) heden
3) toekomst

of:

1) lichaam
2) verstand
3) geest.

In het geval van een relatie:

1) jouw gevoel
2) het gevoel van de ander
3) de effecten op de relatie.

Een andere legging die je kunt doen is de hoefijzerlegging. Hiervoor trek je zeven stenen die je in een hoefijzervorm neerlegt. Steen één ligt linksonder, steen zeven rechtsonder. De zeven stenen staan voor:

1) verleden
2) directe heden
3) nabije toekomst
4) vraag waar de vraagsteller antwoord op wil krijgen
5) houding van iemand uit je omgeving die met de vraag te maken heeft
6) obstakel
7) resultaat van de vorige zes stenen.

Beeld: fotografie door Violaine Chapallaz

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over tekens?

Zo herken je een teken van het universum.

Volgend artikel
Levensvraag? Vind het antwoord met tarotkaarten
Levensvraag? Vind het antwoord met tarotkaarten