De kracht van de vier windstreken

De kracht van de vier windstreken De kracht van de vier windstreken De kracht van de vier windstreken

Oost west, thuis best. In tijden van Google Maps lijken we ze wel eens te vergeten, maar ze zijn er nog: de windstreken. Alle vier met eigen thema’s en associaties, volgens sjamanistische tradities.

Het sjamanistische medicijnwiel dat inzicht geeft in je levensloop is gebaseerd op de vier windstreken en hun krachten. Maar wat kun je met de windrichtingen in het dagelijks leven? Pak het kompas op je telefoon erbij en ga na in welke richting je bureau, bed en huisaltaar staan. Herken je de energie van de windstreken en denk je dat een andere plek beter zou passen? Ervaar de krachten van noord, oost, zuid en west.

Noorden: rust en ontspanning

Je essentie zien én ervaren wie je bent zonder sturing of verwachtingen van anderen.

Het noorden is een plek die je rust biedt, waar je mag schuilen en alleen kunt zijn. Het is de windrichting die hoort bij thuiskomen en veiligheid. Een fijne zithoek maken is aan te raden, een plek waar je ontspannen series en films kunt kijken. Het is fijn om je bewust te zijn van de noordkant van je huis, omdat je zo bewust ruimte kunt maken voor bezinning en rust.

Oosten: creatie en nieuwe ideeën

Voor creatie is het oosten de windrichting. Goed idee dus om als je aan het creëren bent met je neus naar het oosten te gaan zitten. Nieuwe ideeën komen makkelijker tot je, je ziet mogelijkheden en zit boordevol inspiratie. In het oosten heb je de vrije ruimte om te experimenteren met alle ingevingen die je hebt. Het oosten is de plek voor een nieuw begin. De eetkamertafel (goede gesprekken) en het huisaltaar (intenties) doen het ook goed in de richting van het oosten.

Zuiden: passie en vervulling

Voeding, vervulling, overvloed; het zuiden bruist. Passie tiert welig in het zuiden. Het is de windstreek die met de zeven zonden wordt geassocieerd en met aardse behoeften en geneugten. Beheersing is geen thema van deze windrichting, maar als je in bed ligt (om wat voor reden dan ook) is dat ook niet nodig. Met je bed in de richting van het zuiden slaap je diep, droom je levendig en houd je je seksleven vurig op pijl. De keuken aan de zuidelijke kant van het huis zorgt voor bourgondische taferelen. Werk je in de richting van het zuiden, waak er dan voor dat je verlangen naar materie je ideaal niet overschaduwt.

Westen: transformatie en zuivering

Windrichting west staat voor transformatie en persoonlijke kracht. Worden wie je werkelijk bent en in het diepe durven springen. Je emoties aankijken en confronterende spiegels niet uit de weg gaan. Zuivering van dat wat niet bij je hoort, komt aan de orde in het westen. Deze windstreek is ook prettig om in te slapen, want in je dromen verwerk je wat overdag indruk heeft gemaakt en kijk je aan wat er in je onbewuste leeft.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus


Meer weten?

Meer Happinez?

Volgend artikel
12 archetypes van Jung: waarin herken jij jezelf?
12 archetypes van Jung: waarin herken jij jezelf?