< terug
20 maart 2017

Kan yoga echt voor meer verbinding zorgen?

BLOG Yoga beoefenen doe je niet alleen op de mat, maar ook als je eraf stapt. Jasmijn ontdekt na het lopen van de Women's March dat de kracht van yoga in hoop en verbondenheid ligt, en dat de beste yogahouding soms een vriendelijk gebaar is.

Op deze kraakheldere zaterdag schijnt de voorzichtige lentezon over een menigte van twintigduizend mensen die samen het grootste gedeelte van het Museumplein vult. Ik kijk in het rond en mijn blik valt op een gigantische afbeelding van Nelson Mandela. Zijn foto bestrijkt de gehele achterzijde van het Rijksmuseum, zodat hij uitkijkt over een mensenmassa.

Ik heb net voor het eerst een mars gelopen, van de Dam tot hier. De Womens’s March, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag en de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, brengt homogeniteit en solidariteit in een uiteenlopende groep van jong en oud, vrouw en man, gelovig en ongelovig of welke etnische afkomst, seksuele of politieke voorkeur dan ook. Net als de anderen die mij zijn voorgegaan, sta ik middenin een mensenmassa die staat voor een ideologische strijd voor gelijke rechten – van onder andere vrouwen, vluchtelingen, immigranten en LHTB.

Voor een moment voelt het alsof ik Mandela belichaam en met iedereen om mij heen sta voor gelijkheid. Onderaan de foto staat in grote letters: GOEDE HOOP. Ik voel dat elke persoon hier om mij heen mij hoop geeft. Met zijn allen laten wij, dansend op muziek, een ‘liefdevolle’ voetafdruk achter en omarmen we elkaars diversiteit.

Terwijl ik dit schrijf zijn er nog drie dagen te gaan voor de verkiezingen. Ik weet dat wanneer jij dit leest, de verkiezingsuitslag bekend is. Een spannende tijd, waarin mensen haaks op elkaar staan. Toch probeer ik deze dagen in verbinding te blijven. Want dat is immers wat yoga betekent; ‘verbinden’ van lichaam en geest.

Die verbinding heb ik niet alleen met mijn eigen lichaam, maar ook met elkaar. Ik probeer gesprekken met anderen deze week niet over het vanzelfsprekende te laten gaan; praten over je werk, je kinderen of je fysieke gesteldheid. Maar eerder over ‘wanneer leef jij betekenisvol?’ Of ‘wat maakt jou gelukkig?’.

Hier in een groep met relatief onbekenden realiseer ik me weer: ‘niemand is minder belangrijk dan ik. En ook niemand is belangrijker dan ik’.

En soms is de beste yogahouding een vriendelijk gebaar naar je buren of je landgenoten. Voor, tijdens en ook na de verkiezingen.

Jasmijn Koelink
Jasmijn Koelink
Jasmijn Koelink
Yogadocente Jasmijn Koelink is gespecialiseerd in vinyasa, yin, slow flow en yin flow, waarbij ze veel aandacht heeft voor de ademhaling. Ze geeft wekelijks les bij Delight Yoga in Amsterdam en Yoga Moves in Utrecht. Voor haar legt yoga bloot hoe het nu met je gaat, of dat nu kwetsbaar is of sterk. Daarom doet ze er steeds meer mee: zo combineert ze yogasessies met creatief schrijven met auteur Geertje Couwenbergh. Lees meer van Jasmijn

Jasmijn Koelink
Meer van deze auteur

Lees meer over:

body, yoga
Dit vind je vast
ook leuk
How to: Afternoon Energy yoga
https://youtu.be/tS8eRI9b1H4

De Afternoon Energy yoga flow reinigt je lichaam van binnenuit. Deze krachtige ademhalingsoefening, ook wel Kapalabhati genoemd is een verwarmende oefening. Hierbij gaat je energie sterker stromen. Met deze oefening kom je tot rust en prikkel je de afscheidingsmechanismen van het lichaam, iets dat je verlichting brengt.

How to: Afternoon Energy yoga >>

De Afternoon Energy yoga flow reinigt je lichaam van binnenuit. Deze krachtige ademhalingsoefening, ook wel Kapalabhati genoe...

Bekijk video
Een beetje mindfulness kan je seksleven enorm verrijken
Een beetje mindfulness kan je seksleven enorm verrijken >>

Mindful seks? Daarvoor hoef je echt niet de hele Kamasutra uit je hoofd te leren - de gewone-dinsdagavond-recht-op-en-neer-me...

Lees meer
Lichter leven: ontwikkel je intuïtie
Lichter leven: ontwikkel je intuïtie >>

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In de laatste les leer je om te vertrouwen op j...

Lees meer
How to: Evening Calm yoga

Tolt je hoofd nog na van een drukke dag en heb je moeite in slaap te komen? Deze Evening Calm yoga flow bestat uit een houding die stress, opgeslagen in de wervelkolom, helpt los te laten en de spanning in de spieren verminderd. En als je het fijn vindt, kun je deze houding ook in bed doen zodat je daarna rustig in slaap kan vallen.

How to: Evening Calm yoga >>

Tolt je hoofd nog na van een drukke dag en heb je moeite in slaap te komen? Deze Evening Calm yoga flow bestat uit een houdin...

Bekijk video