Behoefte aan rust en kalmte? Een dagje strand doet wonderen

Behoefte aan rust en kalmte? Een dagje strand doet wonderen Behoefte aan rust en kalmte? Een dagje strand doet wonderen Behoefte aan rust en kalmte? Een dagje strand doet wonderen

Frisse zeelucht, golven die altijd in beweging zijn en de oneindig ogende horizon; het strand is een magische plek.

De zee brengt verkoeling en vertier tijdens hete zomerdagen, maar ook in koudere tijden is een tripje naar het strand geen slecht idee. Want wist je dat de kust een behoorlijk positieve uitwerking heeft op je algehele welzijn?

Het strand maakt je zen, zorgt voor kalmte en brengt je hersenen tot rust. Dat is de unanieme conclusie van wetenschappers die onderzoek doen naar de invloed van het strand op je mentale staat. Een Engels onderzoek laat zelfs zien dat mensen die aan de kust wonen zich fysiek en mentaal beter voelen dan mensen die daar niet wonen.

Eh, iemand een strandhuisje te koop?

Zintuigen en een placebo-effect

Hoe kan het dat onze geest zo positief geprikkeld wordt tijdens een dagje strand? Volgens klinisch psycholoog Richard Shuster zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Allereerst de kleur en de bewegingen van het zeewater. “Het is onderzocht dat de kleur blauw door het gros van de mensen geassocieerd wordt met gevoelens van kalmte en vrede. Daarnaast verandert de frequentie van onze hersengolven wanneer we staren naar de zee. Dit brengt ons in een milde, meditatieve staat.”

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Ook het consistente geluid van de wuivende golven brengt je hersenen tot rust. De combinatie van dat wat je ziet en de geluiden die je hoort activeert het parasympatisch zenuwstelsel. Dit stelsel zorgt ervoor dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen; het verhoogt bijvoorbeeld de productie van spijsverteringssappen en verlaagt onder andere de hartslagfrequentie en de ademfrequentie.

Kort gezegd worden je zintuigen op het strand dus op een bepaalde manier geprikkeld, waardoor er in je geest een ‘zen’ gevoel ontstaat. Maar er is nog een verklaring voor het gelukzalige karakter van een dagje strand: het placebo-effect. “Wanneer we aan het strand denken, denken we aan een vredige en relaxte plek. Zo zijn we geconditioneerd. We verwachten dus ook dat als we naar het strand gaan, we ons relaxed en rustig zullen voelen,” aldus Shuster.

Zo haal je het maximale uit een dagje strand

Dat een huisje aan de kust niet voor iedereen is weggelegd betekent niet dat bovengenoemde voordelen alleen van toepassing zijn op de lucky kustbewoners in ons land. Een sporadisch tripje naar zee kan namelijk ook wonderen doen. Wil je je geest de maximale voordelen laten ervaren van een dagje strand, dan is mindfulness wat je nodig hebt.

De talloze (gezondheids)voordelen die voortkomen uit mindfulness, zoals een vermindering van stress en een verbetering van de concentratie, worden steeds bekender. Dit onderzoek laat zien dat het beoefenen van mindfulness zorgt voor verschillende veranderingen in de hersenen.

Eén van die veranderingen is het krimpen van het gedeelte in de hersenen dat zorgt voor de aanmaak van stresshormonen, waardoor iemand die aan mindfulness doet veerkrachtiger kan omgaan met stress. Een ander belangrijk proces dat voortkomt uit mindfulness is de groei van de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor geheugen, redeneringsvermogen en empathie.

Om het maximale uit je stranddag te halen is de truc dus om in een mindful staat te komen. En dat is een stuk makkelijker dan je denkt: wees je bewust van de prikkels die je zintuigen verwerken en laat je telefoon thuis, adviseert Shuster. Het zeewater, het zand en de wind doen de rest.

Al geboekt, dat weekendje naar de kust?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over rust en ruimte?

Volgend artikel
Waarom kant en klaar-trucs tegen ‘minder stress’ niets opleveren
Waarom kant en klaar-trucs tegen ‘minder stress’ niets opleveren