Heb jij last van faalangst op het werk? Onthoud dan deze 4 dingen

Heb jij last van faalangst op het werk? Onthoud dan deze 4 dingen Heb jij last van faalangst op het werk? Onthoud dan deze 4 dingen Heb jij last van faalangst op het werk? Onthoud dan deze 4 dingen

Werkgerelateerde faalangst kan ervoor zorgen dat je stil blijft staan in je carrière. Gelukkig kun je die verlammende angst overwinnen, deze tips helpen je op weg.

Ben je ooit zo bang geweest om ergens in te falen dat je maar gewoon helemaal nooit begonnen bent? Of is faalangst ooit een reden geweest voor (onbewuste) zelfsabotage: iets zó slecht doen dat falen onvermijdelijk is. Zodat je tegen jezelf kunt zeggen: ‘zie je nou wel, ik kan het helemaal niet’? Faalangst is een vervelend en verlammend stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent, dat je iets nooit zult leren of dat je maar beter meteen de handdoek in de ring kan gooien.

In één klap van faalangst afkomen, is vrijwel onmogelijk. Het veranderen van aangeleerd gedrag is vaak een proces dat met vallen en opstaan gepaard gaat. Toch geldt ook bij dit proces dat bewustwording de eerste stap is. Het is oké om gevoelig te zijn voor faalangst, dat maakt je geen minder mens. Zo lang je maar probeert ermee om te gaan en niet toestaat dat de angst je verlamt. Niet zodat je geen gezichtsverlies lijdt bij je baas, collega’s of vrienden, maar puur zodat jij ook op je werk lekker in je vel zit.

1. Voorbereiding is het halve werk

Zit jij met zwetende handpalmen in zakelijke meetings of word je al misselijk bij de gedachte aan een presentatie? Je bent niet de enige. Voor mensen met faalangst zijn de verwachtingen die aan zulke ‘prestatiemomenten’ verbonden zijn, lastig. De baas verwacht dat je het goed doet én jij verwacht van jezelf dat je het goed doet. Niks mis mee, maar als een slecht zelfbeeld roet in het eten gooit, ga je er bij voorbaat al vanuit dat jouw optreden slecht zal zijn. Waak ervoor dat je de kantjes ervan af gaat lopen, om zo jouw eigen verwachtingen te bevestigen. Zorg in plaats daarvan dat jij altijd de best voorbereide persoon bent. Weten dat je de materie onder controle hebt en op elke vraag antwoord kunt geven, zorgt ervoor dat je met veel meer vertrouwen een meeting of presentatie ingaat.

2. Fouten maken mag

Vrijwel elke succesvolle ondernemer die ik ooit heb geïnterviewd, geeft toe dat zijn of haar succes het gevolg is van héél vaak falen. Er is niemand op deze wereld die alles honderd procent volgens het boekje doet en waarbij nooit iets fout gaat. Juist de meest succesvolle mensen hebben grote risico’s genomen. En ja, risico’s brengen ook weleens ongewenste resultaten met zich mee. Juist op zulke momenten is het belangrijk om de rust te bewaren, van een afstandje naar de situatie te kijken, te evalueren en vervolgens te beslissen wat je voortaan anders gaat doen. Probeer niet in goed en fout te denken, maar trek lessen uit alles wat je doet.


3. Leer jezelf te vertrouwen

Faalangst hangt vaak samen met een negatief zelfbeeld. Pippi Langkous zei ooit: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Deze gedachtegang is misschien wel het tegenovergestelde van faalangst. En als Pippi het kan, waarom zou jij het dan niet kunnen? Het is heel makkelijk om onszelf tekort te doen en te kijken naar wat we allemaal minder goed dan anderen kunnen. Maar ga liever in je eigen kracht staan. Wat kan je wél? Waar ben je wél goed in? En als je dat allemaal kunt, waarom zou je dan een nieuwe uitdaging niet aankunnen?

4. Krijg grip op je innerlijke criticus

De meeste mensen zijn voor anderen veel milder dan voor zichzelf. Zonde, want het leven wordt een stuk leuker (en makkelijker) als we niet zo keihard over onszelf oordelen. Juist op de momenten dat we een vriendelijk, bemoedigend woord nodig hebben, zijn we extreem kritisch op onszelf. Probeer grip te krijgen op dat oordelende stemmetje door alle harde, strenge woorden te vervangen voor liefdevolle woorden. In het begin zal dat wat moeite kosten en onwennig voelen. Maar wie het consequent volhoudt, leert stapje voor stapje opbouwend kritisch naar zichzelf te zijn. En daar heb je dan weer wel wat aan.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over op jezelf vertrouwen?

Zo vergroot je je zelfvertrouwen door anders tegen jezelf te praten.

Volgend artikel
Waarom collega’s belangrijk zijn voor werkgeluk
Waarom collega’s belangrijk zijn voor werkgeluk