De kracht van vrouwelijk leiderschap

Fotografie Brenda van Leeuwen
De kracht van vrouwelijk leiderschap De kracht van vrouwelijk leiderschap De kracht van vrouwelijk leiderschap

Leiderschapscoach Carla Clarissa ontwikkelde de ‘Journey to Wholeness’: een reis waarbij je vrouwelijk leiderschap leert te ontwikkelen en in te zetten als kracht.

De businesswereld wordt niet meer geleid door mannelijke energie, waarbij het rechtst van de sterkste geldt. Het zijn juist vrouwelijke kracht en zachtheid die een inspiratie vormen voor leiderschapscoach Carla Clarissa. Op het Happinez Festival geeft Carla een workshop in feminine leadership, waarin ze inzichten deelt over zelfbewustzijn en tips geeft om je te ontwikkelen in je carrière. We interviewden haar over leiderschapscoaching en haar programma rondom ‘heelheid’.

Wanneer besloot je een programma rondom vrouwelijk leiderschap en heelheid te ontwikkelen?

“Dat gaat terug naar het moment dat ik mijn pasgeboren dochtertje voor het eerst in mijn armen hield. Uiteraard was ik ontroerd bij het zien van haar vingertjes en teentjes. Ik vroeg me af wat zij zou gaan meemaken in haar leven. Naast heel veel liefde kwam er ook angst in mij omhoog. Zou zij zich in haar leven volledig kunnen uiten? Alles kunnen laten zien wat ze in zich heeft? Kan ze heel blijven? Of zal ze ergens in de puberteit, in haar studie of werkende leven er onbewust voor kiezen haar vrouwelijke natuur te onderdrukken? Ik voelde zo’n diep verlangen naar heelheid voor mijn kinderen en niet veel later besloot ik om de Journey to Wholeness te ontwikkelen: een leiderschapsprogramma voor vrouwelijke leiders. ”

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Is heelheid nog niet voldoende aanwezig in onze samenleving?

“Nee, helaas niet. Mijn moeder moest meewerken in de slagerij en het café. Later werd ze verplicht om te stoppen met werken zodra ze trouwde en kinderen kreeg. Al die potentie en het talent dat ze in zich heeft, besteedde ze aan anderen. Aan zorgen, zorgen, zorgen. Al klaagde ze nooit en vervulde ze haar taken heel liefdevol, als kind zag ik hoe ze zichzelf niet kon ontwikkelen. Ik voelde haar pijn. Ze is heel open en vertelde me er ook over. Zonder wrok. Door dit alles werd de strijdster in mij geboren. Ik ben ervan overtuigd dat jezelf ontwikkelen echt nodig is om je gelukkig te voelen. En dat gun ik iedere vrouw en man. Als het moet vecht ik voor die gelijkwaardigheid.”

We zijn nu toch decennia verder, is die strijd dan nog nodig?

“Je zou zeggen dat die tijd echt achter ons ligt. Als je wilt kun je nu je droom najagen. Toch merk ik bij mezelf en bij andere vrouwen dat we nog gevangen zijn. We laten ons leiden door innerlijke dwang, opinies van anderen en maatschappelijke druk. Hoe vrij zijn we nu echt? Ook lichamelijk laten we vaak ons vrouwelijk leiderschap liggen. Zaken als seksisme, #metoo en body shaming dragen ertoe bij dat vrouwen een moeizame relatie met hun lichaam en seksualiteit hebben. Terwijl een gezonde, liefdevolle relatie met je lijf zo belangrijk is voor authentiek leiderschap.”

Wat heeft je lichaam met vrouwelijk leiderschap maken?

“Alles! Leiderschap gaat over het beïnvloeden van groepen mensen. Dan is nodig dat je er staat. Je zegt waar je in gelooft. Je houding, je stem, charisma, dat alles komt uit je lijf. Voor vrouwen is het een hele reis om zich veilig en echt thuis te voelen in hun vrouwelijke lichaam. Dan komen we ook bij schaamte, verdriet, bij weggestopte emoties. Via meditatie, lichaamswerk en het uitwisselen van verhalen lukt het om die energie weer op te zoeken en te laten stromen. En wanneer dat gebeurt, ga je weer stralen, krijg je een natuurlijke autoriteit, wordt er beter naar je geluisterd.”

Waar kwam die onzekerheid vandaan?

“In mijn psyche was de balans zoek. En dat kwam doordat ik mijzelf aanpaste. Steeds opnieuw. Dat ging heel subtiel, vrijwel onbewust. Ik zal je een voorbeeld geven. Als kind en later als student blonk ik uit in debat en voor groepen staan. Moeiteloos  scoorde ik de hoogste cijfers. Totdat ik als consultant aan de slag ging. Ik presenteerde op mìjn manier – authentiek. Deze keer ontving ik geen complimenten. Op een sales training leerde ik hoe ik moest staan en hoe ik mezelf moest kleden. Mij werd geleerd om niet in mijn eigen, maar met een masculiene energie voor de groep te staan. Mijn krullen liet ik niet langer zwieren. Ik bond ze strak in het gareel. Al met al vormde ik mijzelf – achteraf gezien – tot een halve man.

Wat was het moment dat je je niet langer aanpaste?

“Dat was binnen een jaar na de geboorte van mijn eerste kind, mijn zoon Levy. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn baas opbelde en hem zei: ‘Ik gooi de handdoek in de ring.’ Achteraf vroeg ik mijzelf: waarom koos ik die woorden? Met wie knok ik dan? Ik ontdekte in het proces dat op de burn-out volgde dat ik met mezelf in gevecht was. Het was het begin van een proces waarin ik weer contact maakte met mijn kern. Ik voelde: dit is wie ik ben en wat ik niet meer ontken.”

Dit is een ingekort artikel uit Happinez 2-2019. Meer lezen? Bestel het nummer in de Happinez Shop.

 Tekst: Marja den Boerredactioneel ingekort

Meer lezen over vrouwelijke kracht?

Volgend artikel
Stress op kantoor? 9 tips om tot rust te komen
Stress op kantoor? 9 tips om tot rust te komen