7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken

7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken 7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken 7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken

Met etherische olie kun je de lucht in je huis zuiveren en verfrissen, je beautyritueel een upgrade geven en je humeur in een mum van tijd verbeteren.

Heb je thuis een paar van die heerlijk geurende flesjes staan, maar geen idee wat je er nu eigenlijk mee kunt? Met deze makkelijke methodes kun je volop profiteren van de voordelen van essentiële olie:

1. In een diffuser

Met een diffuser of aromalamp kun je de hele dag subtiele geurtjes verspreiden, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. ’s Ochtends zijn pepermunt, rozemarijn, sinaasappel en eucalyptus bijvoorbeeld fijn, omdat ze een stimulerende werking hebben. Kun je gedurende de dag wel een energieboost gebruiken? Probeer dan eens bergamot, geranium of melisse. In de avond helpen ontspannende geuren als lavendel, Ylang Ylang en vetiver je om tot rust te komen of in slaap te vallen.

2. Bij een massage

Wij zeggen nooit nee tegen een massage, maar een massage met essentiële olie is dubbel genieten. Maak eenvoudig je eigen massageolie door aan een plantaardige, liefst koudgeperste basisolie (zoals sesamolie of amandelolie) je favoriete essentiële olie toe te voegen. Per 125 ml basisolie voeg je ongeveer 15-20 druppels etherische olie toe.

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

3. In bad

Voeg een paar druppels olie toe aan het badwater, eventueel in combinatie met Epsom badzout. Heb je geen bad, of geen tijd om uitgebreid te badderen? Dan kan een voetenbadje natuurlijk ook.

4. Direct op de huid

Een paar druppels etherische olie op je huid heeft veel invloed op je stemming. Goede plekken om (een klein beetje) olie op te deppen zijn je borst, polsen, slapen en de onderkant van je voeten. Dep voor de zekerheid eerst één druppeltje op de binnenkant van je pols en wacht een half uurtje om te kijken hoe je huid er op reageert.

5. Inhaleren

Makkelijker kan niet: draai het flesje olie open en adem de geur rechtstreeks in door je neus. Je kunt ook een paar druppels tussen je handpalmen wrijven en daar de geur vanaf inhaleren. Of doe wat etherische olie op een zakdoekje, zodat je het de hele dag bij je kunt dragen.

6. Op je kussen

Heb je moeite om in slaap te vallen of word je regelmatig wakker ’s nachts? Lavendel is de absolute nummer één als het op ontspanning aankomt. Met een paar drupjes lavendelolie op je kussen ben je in no time in dromenland.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

7. Om schoon te maken

Zelf je eigen schoonmaakmiddelen maken is duurzaam en zo gepiept. En reken maar dat je huis frisser dan ooit ruikt als je allesreiniger of luchtverfrisser met een paar druppels etherische olie gebruikt.

Even checken voor gebruik

Gebruik je essentiële olie rechtstreeks op je huid of voeg je het toe aan verzorgingsproducten, lees je dan eerst een beetje in. Niet alle soorten zijn even prettig of veilig voor je velletje. Kaneel, oregano en citroengras kunnen bijvoorbeeld irritaties veroorzaken bij een gevoelige huid.

Mixen mag

Gebruik gerust meerdere etherische oliën tegelijk. Zo gaan geranium en lavendel heel goed samen, net als pepermunt, kaneel en rozemarijn. Door te experimenteren met verschillende combinaties stel je je eigen, heel persoonlijke favorieten samen.

Zelf genieten van de heilzame kracht van etherische olie?

In onze shop vind je verschillende essentiële oliën om je collectie mee uit te breiden.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over Essentiële olie?

Meteen aan de slag?

Volgend artikel
Iets te lang in de zon gezeten? 9 natuurlijke remedies bij een verbrande huid
Iets te lang in de zon gezeten? 9 natuurlijke remedies bij een verbrande huid