De bijzondere manen van 2022

De bijzondere manen van 2022 De bijzondere manen van 2022 De bijzondere manen van 2022

Zoals ieder jaar zullen we ook dit jaar weer verrast worden door een aantal kosmische gebeurtenissen die het kijken omhoog waard zijn. Zo zullen er twee supermanen en twee maansverduisteringen plaatsvinden. Bijzondere momenten waar je natuurlijk graag op voorbereid bent. Lees snel verder om er achter te komen wanneer de bijzondere manen van 2022 plaatsvinden. 

Bloedmaan

Een maansverduistering vindt plaats op het moment dat de zon, de aarde en de maan exact op één lijn staan, waardoor de schaduw van de aarde op dat moment op de maan valt. Waar de maan normaal een witte of gele verschijning aan de hemel vormt, krijgt hij door deze verduistering een rode kleur. Daarom wordt een volledige maansverduistering ook wel een bloedmaan genoemd.

De eerste lunar eclips van 2022 vindt op 16 mei van 5:29 tot 6:55 uur ’s ochtends plaats en is te zien in Noord-Amerika, Groenland en delen van West-Europa en West-Afrika. Bij ons is alleen het begin van de eclips zichtbaar.

Tweede volledige maansverduistering

De tweede volledige maansverduistering vindt aan het einde van het jaar op 8 november plaats. Bij ons is er helaas niks van deze eclips te zien. In Oost-Rusland, Japan, Australië en delen van het westen en midden van Noord-Amerika zal de bloedmaan van 11:17 tot 12:43 uur te zien zijn.

Ook al zullen we in Nederland niet veel van de bloedmanen te zien krijgen, toch is het zinvol om deze data te onthouden. De energie van de volle maan tijdens een totale verduistering is namelijk veel sterker en beter voelbaar dan die van een ‘normale’ volle maan.


Supermaan in 2022

Tussen de twee bloedmanen in vinden er nóg twee bijzondere manen plaats. Op 14 juni en 13 juli vinden er namelijk twee supermanen plaats. Een supermaan is een volle maan die dichterbij de aarde staat, waardoor deze groter en helderder lijkt dan normaal. En ook de energieen van deze supermaan zullen we extra sterk voelen. Haar energie is intenser waardoor je de gevoelens die je normaal gesproken bij een volle maan ervaart (slapeloosheid, onrust, piekeren) nog sterker zult waarnemen. Ook komen de typische kenmerken van het sterrenbeeld waar de maan op dat moment in staat meer tot uiting.

De supermaan van 14 juni staat in het teken Boogschutter (optimistisch, avontuurlijk, ongeduldig) en de supermaan van 13 juli staat in het teken Steenbok (betrouwbaar, gedisciplineerd en verantwoordelijk). Omcirkel dus ook deze twee manen in je agenda.

Volle en nieuwe maan

En uiteraard hebben we in 2022 ook weer te maken met een hele reeks ‘gewone’ volle en nieuwe manen. Wil jij precies weten wanneer het volle maan of nieuwe maan is? Download dan heel makkelijk de gratis Happinez maankalender 2022. Zo ben je altijd voorbereid.

Meer lezen over de maan?

Moonology: leer werken met de maanfasen.

Volgend artikel
Nieuwe maan in Waterman: het is tijd voor verandering
Nieuwe maan in Waterman: het is tijd voor verandering