Ontdek de levensles van je kind

Ontdek de levensles van je kind Ontdek de levensles van je kind Ontdek de levensles van je kind

Zat er maar een gebruiksaanwijzing bij mijn kind, zuchten ouders weleens. Die is er – je kunt ‘m vinden in de spirituele astrologie. De Noordelijke Maansknoop in de geboortehoroscoop laat zien wat iemands ‘levensles’ is. Ontdek welke talenten en uitdagingen bij jouw kind horen.

Volgens de spirituele astrologie komen we op aarde om een les te leren. Om te weten wat de levensles van een kind is, kijken spiritueel astrologen naar de positie van de Noordelijke Maansknoop in de geboortehoroscoop.

Welke maansknoop hoort bij de geboortedatum van jouw kind?

Schorpioen: 1 februari 1994 tot en met 30 juli 1995
Weegschaal: 31 juli 1995 tot en met 25 januari 1997
Maagd: 26 januari 1997 tot en met 19 oktober 1998
Leeuw: 20 oktober 1998 tot en met 8 april 2000
Kreeft: 9 april 2000 tot en met 12 oktober 2001
Tweeling: 13 oktober 2001 tot en met 13 april 2003
Stier: 14 april 2003 tot en met 25 december 2004
Ram: 26 december 2004 tot en met 21 juni 2006
Vissen: 22 juni 2006 tot en met 14 december 2007
Waterman: 15 december 2007 tot en met 21 augustus 2009
Steenbok: 22 augustus 2009 tot en met 2 maart 2011
Boogschutter: 3 maart 2011 tot en met 29 augustus 2012

Andere geboortedatum? Bereken hier de Noordelijke Maansknoop (ook wel karmapunt genoemd) van je kind. Je vindt de tool onder het kopje karmapunt.

Let op: als je kind normaal gesproken een Stiertje is, omdat het in mei is geboren, betekent dit niet automatisch dat zijn Noordelijke Maansknoop ook in Stier staat. Hiervoor gelden andere berekeningen.

Weegschaal: samen zijn

Vanaf de geboorte geloven deze kinderen sterk in de liefde. Ze hebben een enorme behoefte aan samen zijn en weten instinctief dat liefde vraagt om delen, compromissen sluiten en loyaal zijn. Waarschijnlijk ben je als vader of moeder z’n eerste grote liefde. Later zal je kind met vriendinnetjes en vriendjes steeds een onlosmakelijk duo willen vormen. Tot het ontdekt dat bij intieme relaties ook teleurstelling en pijn horen.

Dan kan het besluiten: ik geloof er niet meer in, en gaat het in zijn eentje verder. Het kind kan zich afsluiten, zich sterker voordoen dan het is en moeite hebben om liefde te uiten, omdat het bang is dat het ‘weer misgaat’. Het kan zich soms ook agressief gedragen, vooral bij jongetjes kan dit spelen. Ze willen laten zien dat ze niemand nodig hebben. Pas als ze dat voor zichzelf hebben bewezen, durven ze zich weer open te stellen voor liefde.

Hoe helpen?

Het is belangrijk om je kind te laten zien dat het veilig is om relaties aan te gaan – ook als er ruzie is of ouders bijvoorbeeld uit elkaar gaan. Laat zien dat liefde alles overwint en dat er eindeloos veel liefde is. Ook voor hem of haar. Dan zal het uiteindelijk voor liefde durven kiezen.

Maagd: helpen

Anderen helpen en dienen, dat is wat deze kinderen het liefst doen. Als je het toelaat, nemen ze de halve huishouding over en als iemand ziek is, gaan ze meteen zorgen. Ze hebben behoefte aan orde en structuur en zijn vastbesloten om die zaken in dit leven helemaal onder de knie te krijgen.

Ook zijn ze opvallend braaf, ze willen het iedereen naar de zin maken. Als ouder wil je misschien niet dat je kind steeds verantwoordelijkheid neemt, je wilt dat het speelt en geniet van zijn kindertijd. Maar dat is lastig, want het wil zo graag helpen. Als je hem of haar bekritiseert, al is het met de beste bedoelingen, of het gevoel geeft het niet goed te doen, dan kan het zich terugtrekken.

Ook voelen deze kinderen zich snel schuldig. Als dat gevoel sterk wordt, kunnen ze kiezen voor ‘vluchtgedrag’: bijgeloof, dromerigheid, niet met beide benen op de grond staan. Een manier om aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Vroeg of laat wint het verlangen om het leven echt aan te gaan en dan zet je kind zijn schouders er weer onder. Dan kan het met veel liefde voor detail en met veel toewijding z’n werk doen. Anderen helpen, daar gaat het om. Dat wil je kind leren, op een heel praktisch niveau.

Hoe helpen?

Geef je kind eigen taken in huis, zodat het zijn behoefte om anderen te helpen kwijt kan. En waak ervoor dat iemand misbruik maakt van het feit dat je kind altijd klaarstaat voor anderen. Maak je verder niet te veel zorgen over het ‘vluchtgedrag’ – het gaat voorbij.

Leeuw: uniek zijn

Deze kinderen zijn anders dan de rest. Ze zijn op deze wereld gekomen met een groot verlangen uniek te mogen zijn en vinden het heerlijk om in de belangstelling te staan. Ze kunnen eindeloos spelen en zijn heel charmant. Ze zijn enorm creatief, meer dan andere kinderen. Maar ook bij kinderen geldt dat het niet altijd wordt gewaardeerd als ze ‘hun kop boven het maaiveld uitsteken’. Als de groep hen buitensluit of plaagt, kunnen ze besluiten om alles te doen om erbij te horen.

Ze veranderen in onopvallende, verlegen kinderen, althans, aan de buitenkant. Innerlijk bruisen ze van de energie. Af en toe komt die energie er weer uit, zeker als ze gaan puberen. Dan kunnen ze ontzettend grappig uit de hoek komen of op een andere manier de aandacht op zich vestigen. Uiteindelijk komen deze kinderen er wel. Ze gaan bijvoorbeeld muziek maken of toneelspelen, en dat kunnen ze ontzettend goed. Zo goed dat het misschien wel hun werk wordt.

Hoe helpen?

Laat de creativiteit van deze kinderen de vrije loop – stimuleren is niet nodig. En leer hun om zich aan te passen, zonder dat ze zich te veel gaan inhouden. Het is voor ouders zoeken naar een goede balans.

Kreeft: zich thuis voelen

De Noordelijke Maansknoop in Kreeft geeft kinderen die vastbesloten zijn om in dit leven contact te maken met hun emoties en voor zichzelf een warm thuis te creëren. Ze proberen een soort familiegevoel te krijgen. Het zijn echte moederskindjes als ze klein zijn; ze zijn emotioneel en kwetsbaar. Alles wat er om hen heen gebeurt, komt hard binnen. Ze kunnen ook erg verlegen zijn, omdat ze zich eerst veilig moeten voelen, voordat ze kunnen loskomen.

Wat er ook bij hoort, is een intense heimwee, soms naar iets ver weg of onbekends… Op een dag wordt er iets gezegd waardoor een kind met deze Maansknoop besluit: ik laat mijn emoties niet meer zien. Misschien lach je een keer om hem of haar, met onschuldige bedoelingen. Of je zegt iets waarvan je helemaal niet beseft hoe hard het aankomt. Dat is haast onvermijdelijk als een kind zo gevoelig is. Dat is ook niet erg.

Het is de bedoeling dat deze kinderen zich harder gaan opstellen. Dat pantser gaan ze later kraken, maar tot die tijd kunnen ze ongenaakbaar lijken. Of afstandelijk. Ze klagen niet, huilen niet, ze lijken alles aan te kunnen. Als ze ouder zijn, kunnen ze goed carrière maken, maar daar worden ze niet gelukkig van. Ze vinden het geluk als ze zich emotioneel verbinden met anderen, als ze hun familie of plek (weer) hebben gevonden.

Hoe helpen?

Als ouder kun je je afgewezen voelen door de onkwetsbare uitstraling van je kind, maar vertrouw erop dat het een fase is. En laat je niet verwarren door het overdreven volwassen gedrag – deze kinderen zijn en blijven gevoelig.

Tweelingen: communiceren

Als de Noordelijke Maansknoop in Tweeling staat, draait alles om contact en communicatie. Deze kinderen zijn enorme babbelkousen, ze willen alles weten en alles delen. Soms zullen ze onhandige dingen zeggen, maar ze kunnen niet anders: ze zeggen wat ze zien. Het gevolg is dat je als ouder het kind gaat leren dat het niet alles mag en kan zeggen. Dat is goed bedoeld, maar deze kinderen snappen daar niets van en kunnen er erg onzeker van worden.

Ze begrijpen niet waarom je niet alles zou mogen delen. Grote kans dat ze in de boeken duiken of gaan studeren en alleen nog maar iets zeggen als ze het heel zeker weten. Maar deze kinderen hebben die boeken helemaal niet nodig, want ze zijn met een enorme wijsheid geboren. Bovendien zorgt al dat studeren ervoor dat ze zich afsluiten voor anderen, en dat is nu juist niet de bedoeling van deze Maansknoop.

Maar vroeg of laat begint het echte leven te trekken. Dan slaan deze kinderen de boeken dicht en gaan ze weer contact maken en communiceren. Daarin zijn ze erg goed; mogelijk gaan ze veel schrijven. Hoe dan ook, deze kinderen zullen anderen altijd verbazen met wat ze zeggen en de inzichten die ze delen.

Hoe helpen?

Geef je kind mee dat alles gezegd mag worden, als je het maar op een juiste manier doet.

Stier: eigenwaarde

Deze kinderen kunnen zich enorm druk maken over spulletjes en speelgoed. ‘Dit is van mij!’ hoor je hen regelmatig zeggen. Meer dan andere kinderen zijn ze met materie bezig. Als je hen iets afpakt, pak je meer af dan alleen een speeltje, je pakt hen als het ware hun gevoel van eigenwaarde af. Daar volgt dus een heftige reactie op. Ook kunnen deze kinderen er slecht tegen als dingen niet gaan zoals zij dat voor ogen hebben.

‘Eigenwaarde’ is bij hen gekoppeld aan het gevoel dat ze iets kunnen, dat ze kwaliteiten bezitten. Het is precies dit gevoel, het gevoel iets waard te zijn, dat ze willen veroveren in dit leven. Dit gevoel kan zich sterk manifesteren op het materiële vlak. Maar er komt mogelijk ook een periode waarin je kind het vertrouwen in zichzelf verliest en daarom zijn best niet meer doet. Het gooit er bijvoorbeeld op school met de pet naar.

Op een gegeven moment willen ze weer laten zien wat ze kunnen. Mogelijk worden ze dan enorm rijk, maar daar gaat het niet om. Wat telt voor kinderen met de Noordelijke Maansknoop in Stier is het feit dat ze hun ware talenten ontdekken.

Hoe helpen?

Steun je kind bij het aangaan van uitdagingen. Let op dat het iets is dat je kind een beetje moeilijk vindt, maar het zeker wel kan. Ook kun je uitleggen dat het niet erg is om één, twee of drie keer te falen.


Ram: onafhankelijkheid

Als je kind is geboren met de Noordelijke Maansknoop in Ram, moet je als ouder een sterk zenuwstelsel hebben. Dit zijn ondernemende doerakjes, die overal in en op klimmen. Het zijn kinderen met veel fysieke energie die geen angst kennen. Ze willen alles uitproberen en zo hun kracht voelen. Als ouder schrik je er waarschijnlijk van als je kind in de hoogste boom klimt. Je wordt boos of houdt het voortdurend in de gaten.

De kans is groot dat je kind daardoor zijn ondernemingslust verliest en gaat geloven dat hij of zij het niet in z’n eentje af kan. Het gevolg: je kind wordt afhankelijk. Het wil alles samen doen, alles overleggen, omdat dit hem of haar een gevoel van zekerheid geeft. Maar deze aanpak werkt uiteindelijk niet, want vroeg of laat komt bij mensen met deze Maansknoop de wens naar boven om zich los te worstelen en te laten zien dat ze niemand nodig hebben.

Ze gaan voor onafhankelijkheid. Ze kunnen die behoefte vormgeven door letterlijk de wijde wereld in te trekken of bijvoorbeeld door een onafhankelijk beroep te kiezen.

Hoe helpen?

Het is belangrijk om deze kinderen te steunen, maar ook om grenzen aan te geven. En wees vooral niet te bezorgd, hoe moeilijk dat misschien ook is. Hoe meer je probeert deze kinderen te remmen, hoe meer ze willen laten zien dat ze jou niet nodig hebben.

Vissen: spiritualiteit

Vissen is een teken van stilte, afzondering en spiritualiteit. Met de Noordelijke Maansknoop in dit teken worden kinderen geboren met een diep en natuurlijk spiritueel besef. Mogelijk hebben ze een sterke intuïtie en voelen ze dingen aan. Deze kinderen willen daar iets mee in dit leven, maar worden geconfronteerd met de realiteit.

Anderen lachen hen uit om de ongerijmde uitspraken die ze doen, of ze kunnen simpelweg emotioneel niet overweg met de wreedheid, de onrechtvaardigheid of de liefdeloosheid die ze op aarde zien. Daar hoef je als ouders helemaal geen rol in te spelen, het kan simpelweg gebeuren door wat ze oppikken uit de omgeving.

Als reactie hierop storten ze zich op dingen die onbelangrijk of oppervlakkig lijken in de ogen van anderen. Ze maken zich bijvoorbeeld alleen maar druk om kleren, of speelgoed of computerspelletjes. Ze weten zelf prima dat het nergens over gaat. De wens om zich bezig te houden met ‘het hogere’ komt vanzelf weer boven als ze wat ouder zijn. Dan gaan ze misschien aan de slag met yoga of meditatie, maar het kan ook zijn dat ze spirituele waarden integreren in hun werk of weeskinderen in een arm land helpen.

Hoe helpen?

Het belangrijkste voor deze kinderen is dat ze zich verbinden met een liefdevol ideaal. Je kunt daarbij helpen door hun veel liefde en vertrouwen te geven.

Waterman: saamhorigheid

Deze kinderen willen erbij horen, dat zit er al heel jong in. Ze streven ernaar dat het gezin waarin ze worden geboren een hechte en echte groep is. Eigenlijk zijn het kleine herdershonden. Kinderen met de Noordelijke Maansknoop in Waterman willen samen met anderen vechten voor een ideaal.

Op school ervaren ze voor het eerst dat groepen een dynamiek hebben die niet alleen maar leuk en mooi is. Een groep kan andere kinderen uitstoten, wat botst met de idealen van deze kinderen, die juist willen dat iedereen erbij hoort. Als ze deze keerzijde ontdekken, kunnen ze zwaar teleurgesteld raken. Ze trekken zich terug in hun eigen wereldje en zetten zich, vooral in de puberteit, af tegen de samenleving.

Mogelijk kiezen ze tijdelijk voor een wild leventje, waarin het draait om lol maken. Toch blijven deze kinderen zich diep van binnen betrokken voelen bij de samenleving, de grote groep. Vroeg of laat gaan ze serieus met deze betrokkenheid aan de slag. Ze sluiten zich misschien aan bij een politieke groepering die hun idealen vertegenwoordigt. Hoe dan ook zullen ze zich inzetten voor een grote saamhorigheid.

Hoe helpen?

Blijf je gezin openstellen voor de vrienden en geestverwanten van je kind, hoe rare vogels het misschien ook zijn.

Steenbok: verantwoordelijkheid

Kinderen met de Noordelijke Maansknoop in Steenbok willen dolgraag belangrijk zijn en verantwoordelijkheid nemen voor anderen. Het kunnen echte baasjes zijn, die andere kinderen wel even vertellen hoe het moet. Leiderschap is dan ook de kwaliteit die ze in dit leven willen cultiveren.

Maar als je klein bent, valt dat beslist niet mee. Uiteindelijk moet een kind toch meestal doen wat volwassenen zeggen, en ook andere kinderen luisteren niet altijd naar wat zij zeggen. Daar kunnen deze kinderen erg onzeker van worden. Ze kruipen dan in hun schulp en zoeken de huiselijke sfeer op, veilig bij mama. Ze kunnen erg afhankelijk en kwetsbaar overkomen, maar die kwetsbaarheid is deels schijn.

In de kern zijn deze kinderen sterker dan ze eruitzien. Ze kunnen zich lang blijven concentreren op hun rol in het gezinsleven, want het idee dat ze hebben ‘gefaald’ kan diep zitten. Maar op een gegeven moment willen ze die faalangst overwinnen. Dan komt er een uitdaging op hun pad die ze van harte aangaan. Ineens laten deze kinderen veel leiderschap zien en brengen ze een project, groot of klein, tot een goed einde. Tot ieders verbazing.

Hoe helpen?

Je kunt als ouder het idee hebben dat je kind onderpresteert. Reageer daar niet fanatiek op, met huiswerkklasjes et cetera. Hoe meer je deze kinderen onder druk zet, hoe onzekerder ze worden. Vertrouw erop dat je kind op een dag de kans grijpt om te laten zien wat het allemaal kan.

Boogschutter: idealisme

Deze kinderen koesteren de diepe wens om de wereld te doordringen van hun visie. Het zijn van die kleine dominees, die iedereen verbazen met hun wijze uitspraken. Zij ‘weten’ gewoon hoe het zit. Kinderen met de Noordelijke Maansknoop in Boogschutter kunnen je al heel jong vertellen wat ze van plan zijn met hun leven.

Ook hebben ze soms een enorm verlangen om de wereld rond te reizen, op zoek naar ‘de waarheid’. Die wens kunnen ze waarschijnlijk nog niet onder woorden brengen, maar die uit zich in een enorme liefde voor alles wat te maken heeft met verre landen. Verder kunnen deze kinderen al jong een filosofisch of idealistisch besluit nemen, bijvoorbeeld om vegetarisch te gaan eten. Daar kunnen ze heel fanatiek in zijn. Verbieden heeft niet veel zin.

Vroeg of laat ontdekken ze zelf dat de werkelijkheid strijdig is met de idealen die ze koesteren. Daar kunnen ze erg verdrietig van worden; ze verliezen datgene waar ze stellig in geloofden. Mogelijk vluchten ze een tijdje in gedrag dat je zou kunnen omschrijven als cynisch. Ze geloven nergens meer in en stellen alles op de proef. Ze concentreren zich op de ratio en op de feiten.

Dat lijkt een beetje oppervlakkig, en leeg. Maar deze kinderen hebben deze periode nodig om later weer te gaan staan voor iets waarin ze heilig geloven. Ze moeten eerst het gemis van een levensfilosofie voelen voordat ze tot een nieuw inzicht kunnen komen.

Hoe helpen?

Het kan als ouder verleidelijk zijn om je eigen idealen aan je kind op te dringen – met als gevolg een hevige strijd. Leg je er maar vast bij neer dat je die strijd niet wint. Zorg er in elk geval voor dat het niet tot een verwijdering komt. Laat je kind voelen dat je van hem of haar houdt, ongeacht zijn of haar denkbeelden.

Schorpioen: diepgang

‘Ik wil intens leven!’ zeggen deze kinderen als ze op de wereld komen. Dat zit soms al in de geboorte zelf besloten. Kinderen met deze Maansknoop zijn vroeg rijp en willen alle aspecten van het leven doorgronden. Ze zoeken psychologische diepgang en confrontaties. Je kind kan bijvoorbeeld ontzettend boos worden en dan zijn adem inhouden. Die heftigheid past eigenlijk niet bij de onschuld van een kind.

Daar kun je als ouder erg van schrikken, simpelweg omdat je kind ook bij jou grote emoties losmaakt. Of omdat het emoties doorprikt die je eigenlijk voor je kind verborgen wilde houden. Dat is buitengewoon lastig, je kunt er best wanhopig van worden. Op een dag doe of zeg je als ouder iets waardoor je kind zich niet meer veilig voelt binnen de familie.

Het gaat vervolgens de materiële kant van het leven cultiveren, als een soort schijnveiligheid. Je houdt je kind alleen nog maar tevreden als je het cadeautjes geeft en voor je het weet, zit je met een verwend kind. Ook kunnen deze kinderen zich ontpoppen als moraalridders, die alles en iedereen vertellen wat goed en kwaad is. Dat is een manier om controle te krijgen over de grote onzekerheid die ze voelen als ze te maken krijgen met emoties als angst, jaloezie en woede.

Het vasthouden aan zekerheden kan een aantal jaren duren. Maar dan ineens staat alles op zijn kop. In één keer laten deze kinderen alles los en beginnen ze helemaal opnieuw. Misschien met niets en niemand meer. Ze hebben zo’n heftige ervaring nodig om tot de kern te komen – bij zichzelf, en bij anderen.

Hoe helpen?

Blijf geloven in je kind, ook als het stappen zet die je niet begrijpt. En steun het juist ook later, als het niet kiest voor zekerheid, maar voor een intens leven. Pas verder op dat je jouw kind niet altijd z’n zin geeft – het heeft uitdagingen nodig.

Meer lezen over astrologie?

Wat zeggen de sterren over jouw lichaam?

Volgend artikel
Dit is je zonnezegel-horoscoop
Dit is je zonnezegel-horoscoop