Terug naar overzicht

Mei-horoscoop: dit is je kosmische opdracht

Categorie
Tekst
Johanna Blok
Mei-horoscoop: dit is je kosmische opdracht

Er is niets normaal aan het nieuwe normaal, maar het lijkt erop dat de planeten die bij de coronacrisis horen tijdelijk in hun schulp zijn gekropen. Dat geeft ons even wat ruimte om van de lente te genieten. Als we het klein houden en dichtbij, lukt dat best. Mars in Waterman zegt dat we er momenteel goed aan doen onze energie in vriendschap te stoppen. Hoe kun jij dat het beste doen?

Ram

De planeet van Ram (Mars) in de zone van de vriendschap in het teken van Waterman, dat is een dubbele boterham met pindakaas én banaan. Het maakt jou deze maand tot de vriend(in) der vriend(inn)en. Diegene die een zoomavond organiseert met haar vriend(inn)enclub, die op anderhalve meter gaat wandelen met de vriend(in) die thuis even weg wil en die behoefte heeft aan een goed gesprek. Vriendschap heeft veel aspecten, één ervan is onvoorwaardelijke liefde: ik ben het misschien niet altijd met je eens, maar ik houd van jou. Een ander aspect is loyaliteit: ik zal je nooit afvallen als anderen je aanvallen. Je hebt wel vaker laten zien dat je precies begrijpt waar dit over gaat, maar nu doe je dat meer gedreven dan ooit. Je staat pal achter je vrienden en je laat ze voelen hoeveel je om ze geeft.

Maar je zou geen Ram zijn als je genoegen nam met zoetsappigheid. Een beetje competitie hoort erbij: elkaar stimuleren om de beste versie van jezelf te worden. Misschien is het een idee om de spirit erin te houden door een wedstrijd te organiseren waarvoor mensen de deur niet uit hoeven. Als iemand dit kan, ben jij het!

Stier

Je collega’s bevinden zich misschien wat verder weg dan ‘normaal’ – nu veel mensen thuis zijn – maar jij ontpopt je als die collega die ook een goede vriend(in) is. Dat is omdat je bereid bent om te kijken naar de menselijke kant en niet alleen naar het werk. Je neemt altijd wel even de tijd om te vragen: ‘hoe is het met je?’ voor je over gaat tot de orde van de dag. Dat is nu belangrijker dan anders. Even met elkaar delen hoe het voelt, waar we staan en of we het nog redden, dat helpt om daarna weer door te kunnen met de dingen die nu eenmaal moeten ook al staat ons hoofd er helemaal niet meer naar. Dat maakt je tot iemand waar mensen graag steun bij zoeken. Dat geldt dubbel voor de mensen die nu in de privésfeer een moeilijk bericht krijgen. En omdat je tegelijk zo goed bent in het bewaken van je grenzen, word je daar niet moe van. Integendeel, het geeft je energie om te zien dat collega’s weer de draad kunnen oppakken na een motiverend gesprekje met jou. In moeilijke tijden ben je echt een baken in deze woelige zee.

Tweelingen

Jouw vriendschappelijke gevoelens richten zich op mensen die qua cultuur ver bij ons vandaan zijn. Of op vrienden die in een ander land wonen en die je voorlopig niet kunt bezoeken, vrienden met een andere culturele gewoontes. Gelukkig is er facetime en dergelijke. Daardoor kun je elkaar toch zien om een hart onder de riem te steken. Waar je nu uitzonderlijk goed in bent is zien wat we ondanks de verschillen gemeenschappelijk hebben met elkaar. Dat we misschien andere gewoontes hebben vanuit religie of cultuur, maar dat we wel allemaal in hetzelfde bootje zitten en dat die boot ‘aarde’ heet. Dat het benadrukken van die verschillen ons niet verder helpt, maar dat we juist op zoek moeten naar de waardes en normen die we met delen met elkaar. Je kunt daarin echt een inspirator zijn, een tolk, die het standpunt van de tegenpartij weet te verwoorden op een manier waardoor begrip ontstaat. Misschien dat je zelfs ontdekt dat je meer wilt doen met dit talent, dat je toe bent aan een nieuwe carrière waarin diepgang en medemenselijkheid centraal staan. Misschien liggen alle mogelijkheden weer open omdat je huidige werkplek ophoudt te bestaan. Dat kan net een duwtje in de goede richting zijn.

Kreeft

Jouw rol in vriendschappen is momenteel die van het luisterende oor. Diegene die een veilige haven is voor anderen die hun diepe gevoelens met iemand willen delen. Bij jou komen vrienden om uit te huilen, zich even terug te trekken. Dan wil je misschien wel een arm om ze heen slaan, maar dat is nu niet zo’n goed idee. Gelukkig ben je er heel creatief in om je warmte op een andere manier te tonen. Het belangrijkste is het gevoel van intimiteit door wat je met elkaar deelt. Het kan ook zijn dat iemand je een groot geheim toevertrouwt, wat voor jou een dilemma met zich meebrengt. Bijvoorbeeld: je beste vriendin is verliefd, maar niet op haar partner. Maar jij kent haar partner en mag hem erg graag. Als je alles te weten komt wat mensen verbergen in de diepste hoekjes van hun hart, kan dat jou in tweestrijd brengen. Dan is het de kunst om zuiver te blijven, zodat je niet in allerlei ingewikkelde tangconstructies terecht komt. Dat zou je weleens flink wat denkenergie kunnen kosten, terwijl de oplossing uiteindelijk in je hart blijkt te liggen. Geheimen zijn er om bewaard te worden en ze komen vanzelf tevoorschijn als de tijd rijp is.

Leeuw

Jouw opdracht in mei is een oprechte vriend(in) te zijn voor je partner. Daar komt veel bij kijken. Allereerst je behoefte aan aandacht een tijdje parkeren. Vervolgens de ander de ruimte laten om te doen wat hij of zij moet doen. Ook als dat ten koste gaat van al de tijd die jij met hem of haar wilde doorbrengen. En dan ook nog eens proberen om je partner advies te geven, zonder dat je hem of haar probeert te manipuleren of voor jouw karretje probeert te spannen. Dus zuiver en puur denken vanuit wat oprecht het beste is voor hem of haar. Daarvoor is het nodig om absoluut eerlijk te zijn tegen jezelf. En ook is het nodig niet vanuit primaire emoties te reageren, maar vanuit een gevoel voor de ander. Daar is ook voor nodig dat jij je partner vertrouwt en hem / haar gunt dat hij of zij groeit. Het lijkt voor sommigen misschien vanzelfsprekend, maar toch kan dat voor anderen veel innerlijke spanning met zich meebrengen. De ander centraal stellen in alles wat je doet gaat nu eenmaal niet automatisch als je een echte Leeuw(in) bent. Maar mei is een uitstekende maand om daarin een flinke groeispurt te maken.

Maagd

Je gevoelen van vriendschap zou zich in mei het beste kunnen richten op je éigen lichaam (en op alles wat leeft in je directe omgeving zoals planten en huisdieren). Omdat veel mensen thuis zijn zou dat makkelijker moeten zijn dan normaal. Er is meer tijd om de planten en de dieren te verzorgen en smoothies te maken. Toch vallen veel mensen – zelfs Maagden –momenteel uit verveling of stress terug op ongezonde gewoontes. Nu neemt de Maagd de gezondheid erg serieus. Dus deze tijd biedt een uitgelezen kans om iets positiefs te doen voor je lichaam. Of het nu gaat om een ander eetpatroon, het breken met verslaving of meer lichaamsbeweging, je kunt een verandering in gang zetten die je fitter maakt. Vooral als er een sportief element inzit, raak je bijzonder gemotiveerd. Maar ook qua voeding of ongezonde gewoontes voel je ineens dat het nu of nooit is. Je gaat er met een enorme power in. De kunst is om het op lange termijn vol te houden. Daarvoor is het belangrijk dat je niet puur op wilskracht vaart, maar vooral op het innerlijke kompas van de liefde voor je eigen lichaam. Als je die richting weet te vinden kun je nog lang vooruit.

Weegschaal

In mei weet je soms het verschil niet meer zo goed tussen vriendschap en verliefdheid. Diegene die deze verwarring bij jou tot stand brengt kan een nieuw persoon zijn, maar het kan ook iemand zijn die je al lang koestert als vriend(in) maar die je opeens door andere ogen bekijkt. Het is niet gezegd dat dit goed is voor de band tussen jullie twee. Vooral als de gevoelens aan beide kanten niet hetzelfde zijn, kan de ander ineens afstand gaan houden, wat voor jou lastig is. Misschien denken jullie dat het op te lossen is met een ‘constructie’ een soort friends with benefits. Met Mars in Waterman kunnen vriendschap en erotiek broederlijk naast elkaar bestaan, maar of dat wel echt bij jou past? Als Weegschaal wil je meestal toch een serieuze één op één verbinding. Dus eigenlijk zou je er het beste aan doen je gevoelens puur platonisch te houden. Dan is de kans het grootst dat je je er fijn bij blijft voelen. Ook als dat betekent dat je niet krijgt wat je wilt. Maar juist daarin schuilen onze mooiste lessen. Vooral als je probeert om te waarderen en koesteren wat je wel krijgt.

Schorpioen

In vriendschappen geef jij anderen momenteel een thuisbasis. Een gevoel van thuis-komen en thuis-zijn. Dat kan letterlijk betekenen dat iemand een tijd bij je komt crashen, omdat diegene het in zijn of haar eigen huis niet kan ‘vinden’. Je kunt ontdekken dat de liefde voor een ander niet altijd hoeft te bestaan uit diepe gesprekken in de kroeg, maar dat het soms puur gaat om samen een beetje keutelen in een huis en je daar op je gemak bij voelen. Of samen op de bank zitten, elk met je eigen tablet en een beetje knus zijn.

Het kan ook wat minder letterlijk: dan bied je iemand een soort moederlijke (of vaderlijke) veiligheid op afstand. Misschien gaat het om iemand die veel jonger is en die thuis momenteel geen begrip krijgt. Dan vertaalt het gevoel van thuis zich als iemand ‘een emotionele basis’ geven.

Een klein risico – zeker nu – is dat je in je enthousiasme teveel mensen over de vloer krijgt. Ook al ben je nog zo enthousiast over deze invulling van vriendschap, probeer het wel een beetje in de hand te houden, anders kom je niet aan jezelf en je rust toe.

Boogschutter

Er is diepe vriendschap en er is vriendschappelijkheid. Bij jou draait het in de maand mei meer om het laatste. Door je op je directe omgeving van buren en kennissen te richten, kun jij een nieuw soort verbondenheid voelen. Je weet echt een warm gevoel los te maken als je mensen groet tijdens een wandeling op straat of in de supermarkt. Het lijkt misschien klein en onbeduidend, maar die buurman op straat, die na een praatje met jou blij thuiskomt, verspreidt dit positieve gevoel. Net als een virus wordt overgedragen van de een op de ander, zo gaat dat ook met liefde en aandacht. Met kleine deeltjes tegelijk, geven we het door aan elkaar. En jij kunt deze maand een superverspreider van positiviteit zijn. Nu is optimisme sowieso aan jou toevertrouwd, dus je hoeft alleen maar jezelf te zijn en met een big smile rond te lopen, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk, maar dat hoeft totaal geen belemmering te zijn om elkaar heel veel loving kindness te geven. Misschien zie je soms dat mensen een beetje schrikken als je in deze tijd zo vrolijk bent. Laat je daardoor niet ontmoedigen, ze wennen er wel aan.

Steenbok

Je bent als Steenbok van nature de kluizenaar der kluizenaren. Je vriendschappelijke gevoelens projecteer je in de maand mei op alle zaken die je kunt bezitten. Geld, spullen, een huis, eventueel huisdieren. Door Mars in Waterman doe je dat dan wel op een originele en eigen manier, maar een ding kan nooit de behoefte aan menselijke warmte vervangen. Een dier kan dat misschien een beetje, maar toch doe jij jezelf te kort als je jezelf teveel opsluit met boeken, meubels en lekker eten.

Juist nu zou het goed zijn om je liefde voor spullen naar een nieuw niveau te tillen met een grote schoonmaak a la Marie Kondo. Zodat je alleen nog dat om je heen hebt waar je echt van houdt. De noodzaak veel dingen te hebben is niets anders dan een noodkreet om zekerheid en vastigheid. Besef dat we geen enkele zekerheid hebben. Morgen kan alles anders zijn. Onderzoek eens wat er gebeurt als je je angsten uitspreekt tegen vrienden, je onzekerheid met hen deelt. Je hoeft niet altijd de sterke Steenbok te zijn. Als jij je kwetsbaarheid laat zien, zou het zomaar kunnen dat die behoefte aan spulletjes of een noodvoorraad stukken minder wordt.

Waterman

‘Friend’ is your middle name, dus in de maand mei hoef jij alleen maar je gekke, originele zelf te zijn om te voldoen aan je kosmische opdracht. Het wordt – ondanks de omstandigheden – voor de meeste Watermannen een energieke en fijne maand, ja misschien zelfs een beetje zorgeloos. Alsof er niets aan de hand is. Daardoor raken anderen in jouw ban. Ze willen graag meegenieten van jouw levensvreugde en even hun zorgen vergeten.

Daar komt bij dat de planeet Mars je een vleugje feromonen geeft. Het andere geslacht reageert daar sterk op. Dat vind je leuk en prettig, maar voor jou gaan de gevoelens niet verder dan dat. Just friends. Bovendien, in bed is anderhalve meter afstand houden een onmogelijke opgave. Wat misschien de pionier in je wakker maakt. Welke vormen van erotiek zijn er waarbij je elkaar niet hoeft aan te raken? Hoe zat het ook alweer met cyborg-seks?

Een ander aspect van Mars in Waterman is dat je lichaam schreeuwt om beweging en training. Zolang de sportschool dicht is en je de yogaklas alleen online kunt volgen, zal je er iets anders op moeten verzinnen. Zwemmen in natuurwater, hardlopen in het bos, een hometrainer. Je voelt: er moet iets gebeuren.

Vissen

We leven momenteel in een tijd waarin we niet om spiritualiteit heen kunnen. De vragen waar we mee worstelen, kunnen we niet oplossen als we niet ook naar het spirituele aspect kijken. Dat is het territorium van Vissen, jouw terrein dus. Door in jouw vriendschappen het goddelijke, het heilige en het onzichtbare te benoemen en te bespreken, help je anderen om tot een groter bewustzijn te komen. Sommige Vissen zouden zelfs kunnen voelen dat de atmosfeer geladen is met spirituele wezens die contact proberen te leggen. Je zou kunnen ontdekken dat er belangrijke boodschappen zijn die je  moet doorgeven. Jouw begrip van de natuurlijke orde van de dingen, van de wetten van oorzaak en gevolg, karma en verlossing kunnen anderen helpen om te begrijpen wat we moeten doen om uit deze crisis te komen, behalve mondkapjes dragen.

Bovendien ben je een lichtend voorbeeld als het gaat om te dealen met minder. Als Vissen heb je in principe genoeg aan jezelf en een stukje aarde om op te mediteren.

Probeer zo af en toe wel om je af te sluiten, want de emoties van anderen kunnen momenteel wel erg hard bij je binnen komen. Dan is het goed om jezelf even terug te trekken in het bos of aan zee.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen