Dit is je grote zielshoroscoop

Dit is je grote zielshoroscoop Dit is je grote zielshoroscoop Dit is je grote zielshoroscoop

Ben je nieuwsgierig wat jouw sterrenbeeld dit jaar kan verwachten op zielsgebied? Onze huisastroloog Johanna Blok vertelt je wat 2020 voor jou in petto heeft. 

Ram

Ram maakt van februari tot en met oktober 2020 een gedenkwaardige periode door. Je ziel komt in een verhoogde staat van paraatheid. Je krijgt als het ware een rechtstreekse verbinding met de hogere, goddelijke energie. Daardoor krijg je soms zeer waardevolle informatie ingefluisterd. Kijk niet vreemd op als je ‘uit het ongerijmde’ zeer rake uitspraken doet, of ineens een heel sterk gevoel krijgt over een persoon of situatie. Probeer ernaar te luisteren, ook als die informatie dwars tegen jouw gezonde verstand lijkt in te gaan. Deze ervaringen hebben te maken met Lilith die deze periode in het teken Ram staat. Lilith is in staat om de sluier op te lichten die jouw zesde zintuig bedenkt. Lilith is ook geen planeet, maar een set van twee punten in de horoscoop, die samen een kosmisch kanaal vormen, waar hogere kennis, wijsheid of liefde doorheen kunnen reizen.

Als je dat fijn vindt, kun je de band met Lilith versterken door veel tijd door te brengen in de natuur. Niet met de wandelclub, maar in je eentje. Ook spirituele plaatsen zoals kerken, begraafplaatsen of tempels zijn ideaal om je even af te zonderen. Komt het er niet van, dan is meditatie natuurlijk ook een goede manier om de ruis van het alledaagse leven even uit te zetten en in gesprek te gaan met Lilith. En houd een dromendagboekje bij, want je dromen kunnen vol van betekenis zijn.

Stier

Met Chiron in Ram kun je bewust worden van pijn die je bij je draagt die niets te maken heeft met dit leven, maar eerder verwijst naar een vorig leven. Als je dat wat abstract vindt klinken (als Stier houd je het graag praktisch natuurlijk), een voorbeeld. Stel dat je in een vorig leven bent uitgestoten uit een hechte gemeenschap omdat je ziek was of er andere ideeën op nahield. Nu leef je misschien in een dorp of buurt of vriendengroep waarin je helemaal op je plek bent. En toch kun je je dan bewust worden van een gevoel van afgesloten zijn van de anderen, alsof je voortdurend vanachter glas naar de anderen kijkt maar er niet echt bij kunt.

Dat bewust worden kan de eerste stap zijn op weg naar het helen van deze pijnplek in je ziel. Daarvoor is wel wat soul searching nodig, of een bezoek aan een healer. Maar daarna voelt het echt alsof je een oud en onbruikbaar stuk pijn voorgoed hebt opgeruimd. Het kan ook gaan over pijn die niets te maken heeft met jouw persoonlijke leven, maar met collectieve ervaringen. Dan kun je je sterk verbonden voelen met een groep mensen in bijvoorbeeld een ander land die slachtoffer zijn van ziekte of geweld. Je kunt vervolgens heel sterk het gevoel krijgen dat jij daar persoonlijk iets aan moet doen. En dat doe je dan ook: het is bijna een karmische must.

Tweelingen

Vanaf mei bevindt de Noordelijke Maansknoop zich in jouw teken Tweelingen. Dit punt is in de horoscoop sterk verbonden met de bestemming van de ziel. Hij zal meerdere keren op je deur kloppen met de vraag of je nog op koers ligt. Werk je nog wel aan je hogere bouwplannen? Of ben je te veel gehecht geraakt aan aardse zaken die er uiteindelijk niet toe doen? De Noordelijke Maansknoop heeft een aantal methodes in huis om je bewust te maken van je positie. De vraag waar je naartoe gaat, kan steeds door je hoofd schieten als een soort achtergrondmuziekje, waardoor je steeds bewuster wordt van de noodzaak tot verandering. Er kan ook iemand verschijnen die jouw leven op zijn kop zet: een kind, een nieuwe partner, een leraar. Hoewel je merkt dat je – met dank aan deze persoon – de controle verliest, voel je ook dat je niet anders wilt dan dat deze persoon nu in je leven is. Je bent bereid risico’s te nemen waar je een jaar geleden niet eens over gepeinsd had.

Een andere methode die de Maansknoop hanteert is dat hij een buitenkans uit zijn hoge hoed tovert. Een aanbod dat je eigenlijk niet kunt weigeren. Je krijgt het leven waarvan je altijd droomde op een gouden dienblad aangereikt. Waardoor je opeens in een heel diep konijnenhol valt, net als Alice in Wonderland. Is dat spannend? Natuurlijk, maar de sterren beloven dat je geen spijt krijgt als je ‘ja’ zegt tegen een uitnodiging van de Noordelijke Maansknoop.

Kreeft

Pluto is al een aantal jaren bezig om jou voor te bereiden op een grote transformatie. Die transformatie is dit of anders volgend jaar waarschijnlijk voltooid, tenminste als je niet te veel tegenstribbelt, want transformatie klinkt als ‘verandering’ en dat vindt het gewoontedier Kreeft bijzonder lastig. Misschien begrijp je niet helemaal waarom je de afgelopen jaren van die intense en moeilijke dingen moest meemaken. Misschien lijkt het oneerlijk dat anderen een makkelijk leven hebben en jij niet. Maar als je het eens anders zou bekijken. Als je eens zou ontdekken dat die beproevingen er niet zijn om jou te plagen, maar om jou te helpen om dichter bij je ware zelf en je zielsbestemming te komen? Dan is het een proces dat je kunt weigeren of accepteren. Door het te accepteren en bereid te zijn om aan de innerlijke transformatie te beginnen die de kosmos van jou vraagt, open je nieuwe wegen waardoor je een vorm van geluk kunt vinden die dieper gaat dan een glaasje wijn bij zonsondergang.

Binnenkort is het gedaan met de soms pijnlijke pijlen die Pluto op je heeft afgevuurd. En dan is het goed om tegen jezelf te kunnen zeggen: ‘ik heb elke ervaring tot op het diepst doorleefd, ik ben overeind gebleven en heb mijn innerlijke kracht aangeboord en nu is het tijd om vanuit mijn ware ik het leven in de ogen te kijken en me niet langer te verbergen’.

Leeuw

In 2020 ben je enorm gevoelig voor de samenhang tussen spiritualiteit en andere thema’s in je leven. Als dat wat vaag klinkt: overal ga je op zoek naar de spirituele betekenis, de diepere laag die er volgens jou moet zijn. In liefde, gezondheid, in werk, en zelfs in alledaagse gebeurtenissen. Dat zoeken naar betekenis kan een bijzonder intens karakter krijgen. Dan zoek je overal iets achter: komt er een vlinder door het raam, dan is dat een boodschap van het universum. Zolang die boodschappen jou voeden en sterken is dat prachtig. De mensen om je heen zullen hooguit soms hun schouders ophalen omdat ze je niet begrijpen of jou iets te zweverig vinden. Er is ook een klein risico dat je focust op negatieve boodschappen, waarin je de bevestiging ziet voor allerlei doemscenario’s. Besef dan dat dit een reflectie is van angsten waar je geen grip op kunt krijgen en dat dit niets te maken heeft met de werkelijkheid. Probeer die angsten onder woorden te brengen en ze gewoon te voelen. Dat kan helpen om ze te ontmaskeren zodat ze jou niet langer plagen. Bedenk dat je écht geen slangenbezweerder hoeft te worden om niet langer bang te zijn voor slangen. Sterker nog, de kans dat je een slang zult tegenkomen is extreem klein (tenzij je in de wilde natuur woont) en kom je er toch een tegen, dan kun je gewoon wegwandelen.

Maagd

Onderzoek in 2020 of er mensen zijn waar jij verbittering over voelt of wrok tegen koestert. Ga daarmee aan de slag, want Jupiter in Steenbok helpt jou om de kunst van het vergeven onder de knie te krijgen. Je komt vanzelf het juiste boek of ritueel tegen dat jou hierbij kan helpen. Het duo wrok en verbittering vormt een soort afsluitdijk dat spirituele groei tegenhoudt. Lukt het jou om afscheid te nemen van die oude verhalen, dan bepalen ze niet langer je leven. Dan breekt de zon door en is er niets meer dat jouw groei en geluksgevoel kan stoppen. Misschien is het ook tijd om meer te doen met de spirituele lessen die jij anderen kunt geven. Zeker als je ouder bent dat 40, kom je langzaam op het punt dat je het estafettestokje van de wijsheid mag doorgeven. Misschien zoek je nog naar een groep mensen of een vorm, maar doe komen vaak vanzelf op je pad. Dan leer je opeens allerlei mensen kennen die worstelen met financiële problemen of mensen met rugklachten of relatieproblemen. En jij draagt dan niet alleen een praktische oplossing aan, je doorziet ook steeds wat er achter die problemen schuilt. De reden dat iemand zich aan zo’n probleem heeft verbonden. En dan kun je écht hulp bieden, waarmee niet alleen de ander verder komt, maar waarmee jij ook nog eens ‘karmapunten’ haalt.

Weegschaal

Lilith in Ram zet niet alleen je liefdesleven op zijn kop, zij heeft ook een belangrijke boodschap voor jou. In 2020 is het de bedoeling dat je een stap maakt van ‘weten’ naar ‘helder weten’. Het is tijd om meer naar je intuïtie te luisteren en je af te stemmen op signalen die binnenkomen via het zesde zintuig. Daarvoor leg je de boeken weg en zet je internet uit en maak je ruimte voor de stilte.

Omdat je als luchtteken nogal rationeel bent ingesteld, kan het lastig zijn om dit serieus op te pakken. Niet dat je dergelijke signalen niet voelt, maar je duwt ze snel weg omdat je liever vertrouwt op informatie die je kunt begrijpen. Toch haal je het beste uit 2020 als je hier werk van maakt. Misschien is het ook goed om je partner hierin te betrekken. Je kunt vaker aanvoelen wat er in hem/haar omgaat en soms weet je al wat hij gaat zeggen voordat hij het heeft gezegd. Of je droomt ineens waar hij mee bezig is en dat blijkt dan later precies te kloppen. Dat is niet alleen een bevestiging van de bijzondere band die jullie hebben, het is ook een teken dat jij rijp bent voor het ontvangen van dergelijke informatie. Je partner fungeert slechts als oefenmateriaal. Wat verder in de tijd kun je deze kwaliteit misschien breder inzetten.

Schorpioen

Pluto staat al een aantal jaren in Steenbok. Daardoor kun jij in die periode een proces hebben doorgemaakt van steeds beter passen in de maatschappij. Misschien voelde jij je altijd een beetje een outlaw, een avonturier die niet gaf om geld en goed. Dankzij deze Pluto-stand heb jij je meer verzoend met de eisen die de buitenwereld aan je stelt, zoals geld verdienen, carrière maken, zorgen dat je reputatie op orde is en dat je verantwoordelijkheid neemt. Dat is misschien best lastig voor je geweest en je bent jezelf meerdere keren tegengekomen, maar het zit er bijna op.

Misschien denk je nu ‘wat heeft dat te maken met mijn zielsmissie? Let op, er is een catch. Om op zielsniveau je levenslessen te voltooien, moet je op het aardse niveau goed gegrond zijn. We moeten het hier doen, in de wereld van stof en materie. Anders zou het niet nodig zijn te incarneren. Nu je de genoemde aardse aspecten beter onder de knie hebt, ben je klaar om de volgende stap te zetten in je spirituele ontwikkeling. Je merkt het vanzelf als je daaraan toe bent. In de tussentijd kan het helemaal geen kwaad om even pauze te houden en voluit te genieten van het materiële succes dat je hebt bereikt. Je weet dat het slechts stof is en dat het weer in stof zal veranderen.

Boogschutter

Het wordt een bepalend jaar voor je zielsontwikkeling. Er kan een gevoel ontstaan van ‘het is nu of nooit’. De Zuidelijke Maansknoop staat in Boogschutter en draagt bij aan dat gevoel van urgentie. Hij brengt ook mensen en situaties op je pad waarmee je nog iets hebt op te lossen of af te sluiten. Daar vallen veel karmapunten mee te verdienen, maar het is geen easy peasy. Noodzakelijk is het wel dat je eindelijk de strijdbijl begraaft met die vriendin of dat je je ouders vergeeft voor de stukken uit je opvoeding waar je niet blij mee was. Of dat je vrede vindt met het feit dat je vroeger werd geplaagd op school. Het soort situatie is voor iedere Boogschutter anders, maar het gaat om stukjes uit je verleden die je succesvol hebt weggedrukt, maar die je niet hebt opgelost. Dat kan de reden zijn dat je al een tijd in cirkeltjes loopt en het gevoel hebt dat je niet verder komt. Door closure te vinden, wordt de weg weer vrijgemaakt. Dan is er ruimte en inzicht dat jou verder helpt om dat te doen wat je ziel écht van je verlangt. Dan is je ziel de kapitein van je levensschip en kan je ego plaatsnemen op het achtersteven. Dat voel je als je merkt dat voor het eerst in lange tijd alles in je leven op zijn plaats lijkt te vallen.

Steenbok

Pluto heeft zich de afgelopen jaren stevig met jou bemoeid, want hij heeft een zeer lange periode doorgebracht in Steenbok. Dat heeft grote veranderingen met zich meegebracht. Misschien in de manier waarop jij je leven hebt ingericht, maar vooral diep van binnen, in de manier waarop je in het leven staat. Je hebt ongetwijfeld heel veel moeten loslaten om te kunnen groeien en dat was beslist geen pijnloos proces. Maar nu Pluto bijna klaar is met zijn transformatiewerk, kom je tot de afronding en kun je merken dat je lichter in het leven staat. Je bent veel geestelijke ballast kwijt en nu in 2020 ook Jupiter je steunt, kan het leven voelen als één groot cadeau. Je hoeft even niet meer zo hard te werken, zo enorm je best te doen of verantwoordelijkheid te nemen, nu hoef je alleen maar te ontvangen. Of beter gezegd: je favoriete vrucht te kiezen uit een grote schaal met fruit. Het einde van een introverte periode is gekomen. Je hebt nu weer de inspiratie om naar buiten te treden, om de lessen die je hebt geleerd met anderen te delen. En zo draag jij op jouw unieke manier bij aan de spirituele estafette van het leven.

Waterman

In de maanden maart tot en met juni kun je even een voorproef krijgen voor het jaar 2021. In beide periodes staat Saturnus in het teken Waterman en dat brengt the moment of truth. Heb jij de afgelopen jaren je best gedaan om je hemelse missie te vervullen? Of ben je jezelf verloren bij het najagen van aardse doelen en idealen? In het eerste geval gaat de Saturnus-crisis aan jouw deur voorbij. Je krijgt wel de mogelijkheid om je zielsverlangen beter vorm te geven. Er komen mensen op je pad die je daarbij helpen of die je inspireren. Je gaat misschien vrijwilligerswerk doen of op een andere manier handen en voeten geven aan dat wat jij écht belangrijk vindt.

Heb je de roep van je ziel verwaarloost, dan loop je daar tegenaan. Dan kun je steeds meer het gevoel hebben dat de manier waarop jij je leven hebt ingericht leeg is of doelloos. Je kunt je ook somber voelen. Dat is de manier waarop Saturnus je laat merken: er is werk aan de winkel. Je ziel heeft achterstallig onderhoud en het is tijd om naar de garage te gaan. Als je luistert naar Saturnus, helpt hij jou door deze periode heen en kun je achteraf constateren dat het een vermomde zegen was. Dan kom je er sterker uit en lig je op zielsniveau voortaan beter op koers.

Vissen

Eigenlijk gaat bij Vissen alles over spiritualiteit en met Neptunus in Vissen is dat besef nog sterker aanwezig dan normaal. Je ziet nooit alleen de materiële kant van dingen, je kijkt altijd meteen zes niveaus verder dan je neus lang is. Daardoor ‘weet’ je dingen over anderen, over het leven. Er is een compleet begrip aanwezig voor wat wij als mensen op aarde te leren hebben. Daarom kun jij in één leven (een van de vele, Vissen zijn vaak een ‘oude’ ziel) een enorme afstand afleggen op zielniveau. Je kunt een ontwikkeling doormaken van het ene naar het andere uiterste, van slachtoffer tot hulpverlener bijvoorbeeld. Of van atheïst tot boeddhist. Het leven is voor jou een caleidoscoop en je wilt alle facetten ervan doorgronden. In 2020 kun je een paar reuzensprongen maken, omdat er meerdere momenten zijn waarop Jupiter opeens zijn hulp aanbiedt en jou spontaan en onverwacht verder helpt. Dat kun je merken als er een goeroe op je pad komt die met jou zijn of haar levensgeheimen deelt. Dat kun je ook merken aan je eigen houding, die positief is en vol vertrouwen.

Daarom kun je grote stappen zetten bij het oplossen van slepende Vissen-problemen als verslaving of een relatie waarin er misbruik van je wordt gemaakt. Mochten dergelijke problemen spelen in jouw leven, dan kun je tegen het einde van 2020 zelfs terugkijken op een jaar waarin je eindelijk écht voor jezelf deed, wat je altijd gratis en in overvloed voor anderen deed.

Meer Happinez?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Ram? In 2020 komt je ziel in een verhoogde staat van paraatheid
Ram? In 2020 komt je ziel in een verhoogde staat van paraatheid