Heb jij een dappere dochter? Dit zijn de leukste kinderboeken over én voor stoere meisjes

Heb jij een dappere dochter? Dit zijn de leukste kinderboeken over én voor stoere meisjes Heb jij een dappere dochter? Dit zijn de leukste kinderboeken over én voor stoere meisjes Heb jij een dappere dochter? Dit zijn de leukste kinderboeken over én voor stoere meisjes

De tijd dat meisjes in kinderboeken zich beperkten tot de poppenhoek, en jongens buiten gingen ravotten, is gelukkig allang voorbij. Er zijn meer stoere meisjes en gevoelige jongens in boeken dan ooit – en daar zit van alles en nog wat tussenin. Maar het blijft fijn je als meisje met de heldin van het verhaal te identificeren. Daarom: de zes leukste boeken voor stoere meisjes.

Polleke, een eigenzinnig verliefd meisje van twaalf

Polleke zit in groep acht, en is stapelverliefd op Mimoen. Maar Mimoens ouders willen dat hij de verkering verbreekt, want hij moet later met een Marokkaans meisje trouwen. En dan is er ook nog allemaal gedoe in haar familie: haar vader is verslaafd aan drugs, haar moeder wordt ten huwelijk gevraagd door haar meester. Elk weekend komt ze tot rust bij haar opa en oma, waar ze haar eigen kalfje heeft. Guus Kuijer verplaatst zich in de serie over Polleke als geen ander in een opgewekt, eigenzinnig meisje van twaalf dat zich tegelijk met vrolijke en lastige dingen bezighoudt: van verliefdheid, tot lol maken met vrienden en grotemensenproblemen.

Guus Kuijer, Polleke

Madelief is geestig èn gevoelig

Wie stoere meisjes zegt, zegt Madelief. Ook veertig jaar na het verschijnen van het eerste boek, Op je kop in de prullenbak, is Madelief een hoofdpersoon waar je je als kind mee kunt (en wilt) identificeren. Een beetje eigenwijs, vol humor, maar ook gevoelig. Ze groeide op in een andere tijd dan Polleke – de kinderen heten Tineke en Jan-Willem, en niet Mimoen en Mehmet-  maar eigenlijk is er niet zoveel veranderd: verhuizen, stiekem op avontuur gaan, gedoe met ouders, dat is allemaal nog even herkenbaar.

Guus Kuijer, Het grote boek van Madelief.

Pippi, de ultieme kinderboekenheldin

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder de heldin aller heldinnen. Nog steeds zie je haar lijfspreuk ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ vaak opduiken. Doen waar je zin in hebt, met of zonder anderen (Pippi vermaakt zich ook uitstekend in haar eentje, of met aapje meneer Nilsson) en volwassen mannen zomaar boven je hoofd tillen: Pippi gaat al bijna 75 jaar mee en plakt daar vast nog moeiteloos het dubbele aan vast.

Astrid Lindgren, Pippi Langkous, alle verhalen.

Slimme, inventieve Otje

In de boeken van Annie M.G. Schmidt gedragen de volwassenen zich vaak kinderachtiger dan de kinderen. Dat geldt ook voor Otje, waarin het meisje Otje haar best doet om zichzelf en haar vader Tos –een kok die hard zijn best doet, maar geen papieren heeft en soms een vreselijke driftbui krijgt- door een wereld te loodsen waarin volwassenen het vaak niet goed met hen voor hebben. De slimme, inventieve Otje heeft ondanks alles een hoop lol met haar vader, en met de dieren, haar vrienden.

Annie M.G. Schmidt, Otje

Lampje, het meisje van de vuurtoren

Lampje heet eigenlijk Emilia, maar kreeg haar bijnaam omdat ze elke avond de vuurtoren moet aansteken waar ze met haar vader woont. Als op een dag de lucifers op zijn, blijft het licht uit en loopt een schip op de klippen. Haar vader krijgt de schuld en wordt opgesloten, dus moet Lampje naar een pleeggezin. Met vallen en opstaan leert ze om te gaan met haar schuldgevoel, met de ingewikkelde relatie met haar vader en met het gevoel dat ze anders is dan anderen. Geen vrolijk tralala-verhaal, maar een spannend, sprookjesachtig avonturenverhaal over een meisje dat steeds sterker wordt.

Annet Schaap, Lampje

Matilda leert gemene volwassenen een lesje

Is er iets zieliger dan een meisje dat opgroeit bij ouders die niet om haar geven? De slimme Matilda wil niets liever dan lezen, maar haar vader en moeder snappen daar niks van en vinden hun dochter maar een betweter – net als het in- en in gemene schoolhoofd Bulstronk. Matilda kruipt nooit zielig in een hoekje, maar verzint de slimste manieren om de volwassenen een koekje van eigen deeg te geven.

Roald Dahl, Matilda

Zin om voor te lezen? Dit zijn de leukste voorleesboeken. Dit is waarom lezen zo belangrijk is voor kinderen én volwassenen, volgens Susan Smit.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Wat als je zoon of dochter ‘anders’ is: is liefde voor je kind onvoorwaardelijk?
Wat als je zoon of dochter ‘anders’ is: is liefde voor je kind onvoorwaardelijk?