Soms hebben kinderen vriendjes die ze zelf verzinnen. Vroeger werd dat als problematisch gezien, maar daar is helemaal geen reden toe, blijkt uit onderzoek. Integendeel!
Een kind met een denkbeeldig vriendje? Je denkt dan misschien als eerste aan de favoriete knuffel – die leidt soms een heel eigen leven en beleeft samen met je kind geweldige avonturen. Maar een knuffel kun je tenminste nog zien, een denkbeeldig vriendje is meestal compleet onzichtbaar. Het kan een ander kind zijn, of een denkbeeldig zusje of broertje, het kan zelfs een tekenfilmfiguurtje zijn met alle kleuren van de regenboog, of een diertje dat op de schouder van je kind zit en gekke geluidjes maakt. Denkbeeldige vriendjes delen in elk geval één kenmerk: je kind kan erover vertellen en ermee spelen en ze lijken net echt (soms moeten ze zelfs een eigen plekje op de achterbank of een eigen stoel aan tafel), maar ze bestaan alleen in de fantasie van je kind.
Vroeger werd er om die reden nog wel eens zorgelijk gekeken als een kind een denkbeeldig vriendje had. Was dat niet raar? Een teken dat het kind moeite had met vriendjes in de échte wereld? Was er iets mis? Te verlegen? Sociale problemen misschien?
Nee hoor, niets van dat al, blijkt uit onderzoek van onder meer ontwikkelingspsychologe Marjory Taylor, van de Universiteit van Oregon, die zich in het onderwerp specialiseerde. Om te beginnen is het iets dat best vaak voorkomt. Tot de leeftijd van zeven jaar heeft meer dan de helft van de kinderen ervaring met een denkbeeldig vriendje. Als je de knuffels niet meetelt, is het nog bijna veertig procent.
En iets om je zorgen over te maken is het al helemaal niet. Integendeel zelfs.
Uit haar onderzoek blijkt onder meer:
’Nu willen ouders natuurlijk weten: hoe kom ik aan zo’n denkbeeldig vriendje voor mijn kind?’ merkt psycholoog Evan Kidd op, in zijn TedxTalk over dit onderwerp. Maar zo werkt het niet. Denkbeeldige vriendjes zijn best eigengereid. Ze verschijnen in elk geval niet op commando en je bestelt ze ook niet online.
Maar je kunt natuurlijk wel ruimte voor ze maken. Het belangrijkste advies daarbij is om je kind veel tijd te geven om te spelen. Tijd waarin niks hoeft, tijd zonder schermen, tijd waarin je kind zichzelf vermaakt en naar hartenlust kan ‘doen alsof’.
Begin ook vooral niet te snel met je kind dingen te leren, adviseert Evan Kidd. Laat ‘leerzame’ materialen liefst gewoon links liggen. Want kinderen leren namelijk juist het allermeest door lekker ‘vrij’ te spelen. Fantasiespel is bijvoorbeeld heel goed voor de taalvaardigheid. ‘Je kunt het belang van spelen niet genoeg benadrukken.’
Eigenlijk gaat het bij denkbeeldige vriendjes gewoon om een bijzondere vorm van vriendschap, en dat is iets om blij mee te zijn. Dat geldt trouwens ook als je zélf denkbeeldige vrienden hebt. Want de personages uit televisieseries waarmee je zo meeleeft dat het voelt alsof het bekenden zijn, of artiesten waar je fan van bent en waar je een verhaal omheen fantaseert waarin je ze persoonlijk kent, zijn dat niet eigenlijk ook de volwassen versies van denkbeeldige vriendjes? Je weet heus wel dat zij jou niet persoonlijk kennen, maar dat maakt niet uit. Je leeft met ze mee, het voelt alsof ze echt zijn en je leert zelfs vaak ook nog wat van ze. Al was het maar dat een beetje fantasie het leven leuker en spannender maakt.
Ontdek je maandhoroscoop. Lees meer
Iedereen heeft intuïtie. Lees meer
Het bijhouden van een art journal is een mooie manier om uiting te geven aan je... Lees meer
Duik diep in je eigen hart en ontdek dat liefde het antwoord is op al je vragen. Lees meer
Lees hier je horoscoop voor maart. Lees meer
Dit is je maandhoroscoop. Lees meer